128 kiloluk general cepheye! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

26 Nisan 2024 - 10:59

128 kiloluk general cepheye!

128 kiloluk general cepheye!
Son Güncelleme :

26 Haziran 2022 - 19:38

2160 Okuma

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde dört ay geride kalırken, Vladimir Putin binlerce askerini ve en az sekiz generalini kaybetti. Savaşın kızıştığı Donbas’ta Sovyetler Birliği’nden kalma tanklar cepheye sürülürken, Ukrayna yaklaşık 35 bin Rus askerinin öldürüldüğünü söylüyor.

25 Mart’ta savaşın birinci ayı dolarken 1351 askerlerinin öldüğünü açıklayan Rus ordusu, o günden bu yana bu sayıyı güncellemedi, yeni bir açıklama da yapmadı. Batılı istihbarat örgütleri ise, Nisan ayında Rusya’nın asker kaybının 15 bini bulduğunu duyurdu.

Açık kaynaklardan ulaşılan ve ailelerin verdiği bilgiler, bugüne kadar Ukrayna’da en az 3 bin 500 Rus askerinin öldüğünü gösterdi. Öldürülen askerler rütbeleri ve isimleriyle teyit edildi. Araştırma, ölen her beş askerden birinin orta ya da üst rütbeli olduğunu ortaya koydu.

Ukrayna’nın öldürdüğü Rus albayların sayısı 50’yi aşarken, vurulan general sayısının en az sekiz olduğu biliniyor. Ukrayna’da öldürülen en sıra dışı portrelerden biri, 63 yaşındaki emekli tümgeneral Kanamat Botashev’di. Gelişmiş teknolojiye sahip bir Rus Su-25 savaş uçağı Mayıs ayında Donbas bölgesinde düşürüldüğünde, pilotun ölümü üzerine birçok soru işareti doğdu.

63 yaşında bir pilot, neden bu kadar gelişmiş bir silah taşıyan savaş uçağını kullansın? Daha da önemlisi, Rusya ordusunu yaklaşık 10 yıl önce bırakmış bir emekli askerin o uçakta ne işi var?

Tümgeneral Kanamat Botashev, Rus ordusunun çok saygı duyduğu, deneyimli ve bir hayli donanımlı bir pilottu. Ancak yaşına, deneyimine ve rütbesine rağmen, üstelik emekli de olmasına rağmen, uçağın düştüğü gün kokpitteydi. BBC’ye konuşan Botashev’in üç astı tümgenerali övgü dolu cümlelerle anlattı ancak hiçbiri emekli bir askerin neden savaş uçağı kullandığını açıklayamadı.

BORCUN YARISI BİLE ÖDENMEMİŞ

Tümgeneral Botashev, 2012 yılında izinsiz şekilde havalandırdığı Su-27 jetini düşürdü, paraşütle atlayıp hayatını kurtardı ancak bu ordudan zorunlu şekilde emekli edilmesine yol açtı.

2012’de bir mahkeme, düşen uçağın uğradığı zararı karşılığında Botashev’in devlete 75 bin dolar ödemesi gerektiğine hükmetti. Oysaki uçağın maliyeti milyonlarca dolar ediyordu. Tümgeneral Ukrayna’da öldürüldüğünde ise, devletin kamuya açık olarak paylaştığı bir veri tabanına göre henüz mahkeme kararıyla ödemesi gereken borcun yarısını daha ödememişti.

Bazı yakınları, 360 dolar emekli maaşı alan Botashev’in Ukrayna’da ölmeden önce özel bir askeri şirkette çalıştığını söyledi.

Tümgeneral Botashev, Ukrayna’daki savaşta hayatını kaybeden çok sayıda generalden sadece biri. Gerçek sayı tam olarak bilinmese de modern savaşlarda tek bir generalin hayatını kaybetmesi bile olasılık dışı ve alışılmadık bir durum olarak görülüyor.

Örneğin, ABD’li Tümgeneral Harold Greene, 2014’te içeriden yapılan bir saldırıda Afgan bir asker tarafından öldürülmüş ve bu ölüm, son 40 yıldır bir savaşta ölen ilk general olarak kayıtlara geçmişti.

GÜNDE BEŞ ÖĞÜN YEMEK YİYOR

Ukrayna’da ağır kayıplar veren Rus ordusuna dair ilgi çekici bir haber, İngiliz medyasında yayınlandı. Vladimir Putin’in tıpkı Botashev gibi emekli olan 67 yaşındaki general Pavel’i Ukrayna’da savaşmaya göndereceği bildiriliyor.

İngiliz medyasına bilgi veren bir istihbarat yetkilisi, 128 kilogram ağırlığındaki general Pavel’in Moskova banliyölerindeki evinden cephe hattına yollanacağını söyledi. Günde beş öğün yemek yiyen generale özel bir üniforma dikileceği belirtilirken, Rus özel kuvvetlerine komuta edeceği de yine iddialar arasında.

Daily Mail gazetesi ‘Doğudan gelen canavar’ olarak tanımladığı General Pavel’in Sovyetler Birliği’nin Afganistan işgaline katıldığını hatırlatıyor. The Sun gazetesi ise, ‘Büyük silahlar ortaya çıktı’ başlığını attı.

SESSİZ VİDEODA GÖRÜNDÜLER

İngiliz medyası, Vladimir Putin’in Ukrayna’daki işgal birliklerinin başında yer alan general Alexander Dvornikov’u kovduğunu da yazdı. Putin’in bu ay başından itibaren Ukrayna’daki komuta kademesinde bazı değişiklikler yaptığı biliniyor.

İlk kez işgal ettikleri toprakları ziyaret eden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun yanında, Ukrayna’daki birliklere komuta eden albay general Gennady Zhidko vardı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın son iki günde yaptığı açıklamalar ve ordu televizyonu Zvezda’nın ekrana getirdiği görüntüler, Ukrayna’daki işgal komutanlarını doğruluyor. Buna göre, işgal güçlerinin başındaki komutan albay general Gennady Zhidko. Merkez grubuna Alexander Lapin, Güney grubuna ise Sergey Surovikin komuta ediyor.

Donbas’taki Rus işgalcilerin başındaki Surovikin’in hayli şaşırtıcı bir kariyeri var. General bir kez kaçak silah satmaktan, bir kez de Ağustos 1991’de Moskova’da protestocuları öldüren bir askeri konvoya liderlik etmekten iki kez hapse atıldı.

Ukrayna'dan ilk görüntü!

Kadraja girenler ve girmeyenler varUkrayna’dan ilk görüntü! Haberi Görüntüle

Almanya şokta!Sahte Kiev belediye başkanı ile görüştüHaberi Görüntüle

Çılgına dönen Rus komutandan canlı yayında tehditİlk füzenin atılacağı yer! Haberi Görüntüle

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.