UKRAYNA’DAN ÇAĞRI: BİZİ ÜYE YAPIN! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Nisan 2024 - 14:50

UKRAYNA’DAN ÇAĞRI: BİZİ ÜYE YAPIN!

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim devam ederken dünyanın gözü kulağı buraya çevrildi. Moskova’nın olası müdahalesine karşı Ukrayna NATO’dan destek bekliyor.

UKRAYNA’DAN ÇAĞRI: BİZİ ÜYE YAPIN!
Son Güncelleme :

06 Nisan 2021 - 16:57

1790 Okuma

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın müdahalelerine karşı ülkesinin NATO üyeliğini gündeme getirdi. Zelenskiy bunun Rusya’ya verilmiş “gerçek bir mesaj” olacağını söyledi.

UKRAYNA ÜYE OLMAK İSTİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinin hareketiyle yeniden tırmanmaya başlayan Ukrayna-Rusya gerilimi nedeniyle NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefon görüşmesi yaptı.

Ukrayna’dan yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Zelenskiy görüşmede ülkesinin ittifaka üye olma isteğini dile getirerek NATO’dan bir üyelik planı hazırlamasını talep etti. Zelenskiy bunun Rusya’ya verilmiş “gerçek bir mesaj” olacağını ifade etti.

NATO’nun Donbass’taki savaşı sona erdirmenin “tek yolu” olduğunu söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı, NATO ülkelerinden Rusya’ya karşı caydırıcılık unsuru olarak Karadeniz’deki askeri varlıklarını güçlendirmesini istedi.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise Ukrayna’nın NATO üyeliğinin durumu yalnızca “kötüleştireceği” belirtildi.

NATO’DAN DAYANIŞMA SÖZÜ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ise görüşmede Ukrayna’ya dayanışma taahhüdünde bulunduğu ancak askeri destek ihtimalini gündeme getirmediği kaydedildi. Stoltenberg açıklamasında, “Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i Rusya’nın Ukrayna ve çevresindeki askeri faaliyetleri ve ateşkes ihlâllerine ilişkin endişelerimi dile getirmek için aradım” dedi.

Stoltenberg NATO’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğini ve yakın ortaklık kurmakla yükümlü olduğunu belirtti.

UKRAYNA-RUSYA GERİLİMİ

Ukrayna ordusu, mart sonunda Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına birlik sevkiyatı yaptığını duyurmuştu.

Kremlin ise Rusya’nın kendi toprakları içerisinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı olarak hareket ettirdiğini ve bunun hiç kimse için tehdit içermediğini ifade etmişti.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana çatışmalar aralıklarla devam ediyor. Çatışmalarda bugüne kadar 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.