Türkiye ve Azerbaycan harekete geçti: Yeni boru hattı kurulacak | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

19 Nisan 2024 - 14:28

Türkiye ve Azerbaycan harekete geçti: Yeni boru hattı kurulacak

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da elde ettiği tarihi zafer sonrası gündeme gelen Nahçıvan Doğal Gaz Boru hattı projesi Türkiye tarafında gerekli tüm hazırlıklar tamamlandı. Güzergah, etüt, kamulaştırma ve projelendirmeyle ilgili tüm çalışmaların tamamlanmasının ardından gözler Azerbaycan’a çevrildi. Teknik verilerin onaylanmasının ardından projenin yapımına başlanacak.

Türkiye ve Azerbaycan harekete geçti: Yeni boru hattı kurulacak
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 11:24

3080 Okuma

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında başlayan ve 44 gün süren Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını yeniden ele geçirmesinin ardından gündeme gelen Nahçivan koridoru üzerinden inşa edilecek boru hattı için sona gelindi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov’un Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne Doğal Gaz Tedarikine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı imzalamasının ardından Türkiye tarafında gerekli olan tüm kamulaştırmalar gerçekleştirildi.

ÜÇ BÖLGEDE ACİL KAMULAŞTIRMA YAPILDI

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Nahçıvan Doğal Gaz Boru hattı projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Iğdır ili, Merkez, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri sınırları içerisinde yer alan güzergaha isabet eden taşınmazlar ile söz konusu proje kapsamında inşa edilecek sabit tesirler ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla ihtiyaç duyulan taşınmazların boru hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmişti.

BOTAŞ VE SOCAR YETKİLİ KILINDI

Proje ile Bakü Tiflis Ceyhan, Bakü Tiflis Erzurum, TANAP doğal gaz hatlarından sonra Türkiye ve Azerbaycan arasında yeni bir hat kurulacakken, projenin hayata geçirilmesi için ise BOTAŞ ve SOCAR yetkili kılındı.

AZERBAYCAN’DAN ONAY BEKLENİYOR

Güzergah, etüt, kamulaştırma ve projelendirmeyle ilgili tüm çalışmalarını tamamlayan Türkiye yeni boru hattı için projelendirilen teknik verilerin onaylanması için Azerbaycan’dan onay bekliyor. Yakın zamanda Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi’nden (SOCAR) gelmesi beklenen onaylar sonrasında hattın yapımına başlanacak.

500 BİN KİŞİNİN GAZ İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Türkiye-Nahçıvan Doğal Gaz Projesinin hayata geçirilmesi, iki ülke arasındaki güçlü iş birliğinin derinleştirilip geliştirilmesinde önemli rol oynayacak. Yaklaşık 500 bin civarında bir nüfusa sahip Nahçıvan’ın yıllık doğal gaz tüketimi ise yarım milyar metreküpü buluyor. Hattın açılmasıyla birlikte bu yöndeki tüm ihtiyaç Türkiye üzerinden sağlanacak.

Karabağ’ın işgalinden sonra Azerbaycan’dan Nahçıvan’a ulaşan doğal gaz boru hattı işlevsiz hale gelirken, Nahçıvan’ın gaz ihtiyacı ise İran üzerinden sağlanıyor.

85 KİLOMETRE UZUNLUĞA SAHİP OLACAK

Türkiye-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı, Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı üzerinden çıkış alan Iğdır Doğal Gaz Boru Hattı’nın devamına inşa edilecek. Hattın Iğdır’dan başlayarak Nahçıvan Sederek’e kadar olan Türkiye bölümü 85 kilometre uzunluğa sahip olacak. Proje ile Nahçıvan ekonomisi de yeniden canlanacak ve bölgeye yönelik birçok girişim ve yatırımın da önü açılacak.

BÖLGESEL ULAŞIM SİSTEMİNİN ANA DAMARI HALİNE GELECEK

Öte yandan Azerbaycan’ın Türkiye sınırında yer alan ve ülkenin geri kalanıyla bağlantısı bulunmayan tek toprağı olan Nahçıvan ile de bir kara koridoru kurulması Azerbaycan’ın uluslararası taşımacılık ve lojistik sistemindeki konumunu daha da güçlendirecek. Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile Nahçıvan arasındaki doğrudan ulaşım bağlantıları yalnızca hava yoluyla mümkün iken söz konusu ulaşım koridorunun açılmasıyla bu pahalı ulaşım aracına alternatif olan, daha ucuz ve daha fazla ihracat-ithalat hacimleri getirebilecek karayolu ve demiryolu hatlarının yapılması da mümkün olacak ve böylelikle Nahçıvan bölgesel ulaşım sisteminin ana damarı haline gelecek.

NAKLİYE MALİYETLERİNİ VE SÜRESİNİ AZALTACAK

Kuzey-Güney ulaşım koridoruna ve planlanan Kars-Iğdır-Nahçıvan demiryoluna entegre edilmesiyle hattın uluslararası kargonun Avrupa’ya taşınmasında da önemli bir rol oynayacağı öngörülürken, Nahçıvan-Tiflis-Kars demiryolu, gelecekte Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun uzunluğuna göre nakliye maliyetlerini ve süresini 1,7 kat azaltacak.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.