Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari‘nin, attığı tweeti kaldıran Twitter, buna karşılık olarak ülkede yasaklandı. Pek çok kişinin tepkisini çeken bu durum, hiç ummadık bir kişi tarafından desteklendi. Donal Trump, Twitter yasağı nedeniyle Nijerya’yı tebrik etti.

Birkaç gün önce aşırı yoğunluktan mavi tik başvurularını askıya alan Twitter, bugün itibariyle istekleri tekrar kabul etmeye başladı.

Donald Trump, Nijerya’ya destek verdi

Muhammadu Buhari‘nin yazılarının kaldırılmasını ifade özgürlüğünün ihlali olarak gören Trump, konuyla ilgili açıklama yaptı. Eski ABD Başkanı açıklamasında, “Devlet Başkanlarını susturdukları için Twitter‘ı yasaklayan Nijerya’yı tebrik ederim. Daha fazla ülke Twitter ve Facebook‘u özgür ve açık konuşmaya izin vermediği için yasaklamalı. Belki de bunu başkanken yapmalıydım. Ancak Zuckerberg beni arayıp akşam yemeği için Beyaz Saray‘a gelip ne kadar harika olduğumu söyledi ve ben de ikna oldum.” ifadelerini kullandı.

Nijerya

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari‘yle beraberBaşkan olduğu dönem Twitter‘ı aktif şekilde kullanan Trump, kısa süre önce neredeyse tüm sosyal medya platformlarında yasaklandı. Twitter ve Facebook‘un da aralarında olduğu pek çok şirketin böyle bir karar almasının nedeni ise ünlü milyarderin seçim dönemi yaptığı açıklamalar oldu. Seçime hile karıştığını iddia eden eski ABD Başkanı, Washington DC’de ayaklanmalara neden olmakla suçlanıyor.

Nijerya, Twitter gerilimini ne başlattı?

Nijerya ve Twitter arasındaki gerilime neden olan tweet ise Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, attığı, 60’lı yılların sonlarında Nijerya’nın Biafra bölgesindeki iç savaşa atıfta bulunan açıklamaları oldu. Buhari,” Bugünkü isyancıların çoğu, Biafra savaşı sırasında meydana gelen yıkım ve can kayıplarının farkında olamayacak kadar genç. 30 ay boyunca alanda savaşan bizler, onlara anladıkları dilden davranacağız.” ifadelerini kullanmıştı. Kendisi bu savaş sırasında 1 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan bir general olarak görev yapmıştı.

Buhari’nin attığı bu tweet, kısa bir süre sonra hizmet politikalarını ihlal ettiği gerekçesi ile silindi ve devlet başkanının hesabı askıya alındı. Böylelikle Nijerya ve Twitter arasındaki gerginlik başlamış oldu.