HAKEMLER ÖCÜ DEĞİL FUTBOLCULAR KÖTÜ DEĞİL | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

5 Mayıs 2024 - 21:13

HAKEMLER ÖCÜ DEĞİL FUTBOLCULAR KÖTÜ DEĞİL

HAKEMLER ÖCÜ DEĞİL FUTBOLCULAR KÖTÜ DEĞİL
Son Güncelleme :

31 Mayıs 2022 - 9:08

1220 Okuma
Projem idi uygulama fikri İzmir Futbol İl Temsilcisi Selçuk Ergeldi’den geldi. Yardımcısı Selçuk Selçuk Sezer ile birlikte. Çalışan insanı çok severim. Selçuk kardeşlerimin fikri şu, ‘Hakeme çok itiraz eden, ceza alan, sahaya giremeyen antrenörlere maç yönettirelim ki anlasınlar’. Evet, evet.
ÖNEMLİ OLAN NİYET
‘Hakemler öcü değil, sporcular kötü değil’. Spordaki bir numaralı mutlu, huzurlu kalma felsefem de budur. Hakemler olmadan maç oynanmaz. Nasıl oynanacak ki. Futbolcu olmadan maç olmaz. Kim oynayacak ki. İkisi de vazgeçilmezdir. Etle tırnak gibi. Hakemler de insandır, hata yapar, yapacaktır. Öcü değildir. Korkulacak bir meta değildir, ulaşılmaz makam hiç değildir.  Hakem saygı, futbolcu sevgi bekler. O kadar. Futbolcular kötü değildir. En azından hepsi değildir. Art niyetli, kaba, saba, hoşgörüsüz olabilir, olur, olacaktır. Çok farklı ailelerden geliyorlar. Hakemin görevi de işte tam olarak budur. Oynamak isteyenle, oynamak istemeyeni ve de oynatmak istemeyeni, ayırt etmektir. Adil bir şekilde. Küçük takım büyük takım, iyi hakem kötü hakem, iyi futbolcu kötü futbolcu, yoktur. Önemli olan niyettir, ahlaktır. Saha dışında karakter neyse, sahada da aynısıdır hatta aynasıdır.
EMPATİ YAPMAK GEREK
40 yıldır yaşıyoruz, yazıyoruz. Bunca emek, tecrübe, heba olmasın. Söz uçar yazı kalır. Umudum hala vardır benim. Hiçbir beklentim yoktur. Şan, şöhret, makam, para, pohpoh etiket, geçiniz. Nedir ki bunlar. ‘Empati yapılmalı’ diye yazdım üstüne basa basa. Önce kendini karşındakinin, eleştirdiğin, beğenmediğin kişinin yerine koy.  Sonra konuş. Öyle hissetmeye çaba sarfet. Göreceksin hayat daha güzel olacak.  Hakem tekmenin acısını bilecek, futbolcu maç yönetmenin dayanılmaz ağırlığını. Maça nasıl geliyorlar. Hangi psikolojiyle ? Uykusunu aldı mı ? Karnı aç mı ? Hastası mı var, kendi hasta mı, dişi mi ağıyor, bacağında yara mı var. ? Buna göre maç yönet, topunu oyna demiyorum. O zaman adalet şaşar. Sadece hisset, hissetmeye gayret et. Çünkü sahada sadece bir tek sen yoksun. Hepsi, herkes ayrı ayrı alemin kralı. Yaratandan ötürü, yaratılanı sevsen, işlem tamam.
DAYANAMAZLAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM
‘Empati yapalım’ psikolojisi fikrini ortaya attık. Uygulama fikri de İzmir Futbol İl Temsilcisi Selçuk Ergeldi’den geldi. Yardımcısı Selçuk Sezer ile birlikte. Çalışan insanı çok severim. Selçuk kardeşlerimin fikri şu, ‘Hakeme çok itiraz eden, ceza alan, sahaya giremeyen antrenörlere maç yönettirelim ki anlasınlar’. Evet, evet. Doğru anladınız. Antrenörler düdük çalacak, bayrak sallayacak. Ee ne var bunda mı diyeceksiniz ? E’si hakemler oynayacak. Her şeye itiraz etsinler de göreyim. Maç oynanmadan ahkam kesmek istemem. Sadece bir maçla karar verilmez. Eğlenceli olacak, gülmeye hazır olun. Antrenörler 3 dakika sonra bırakıp gitmezse şaşmam. Yakında başlayacak turnuva için yedek hakem de bulundurun. Maç hakemsizlik nedeniyle kalmasın, İzmir’e yakışmaz. Ne olur ne olmaz.
www.haberhürriyeti.com / Metin AYDINOĞLU / [email protected]
   

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.