Dünya müdahaleyi kınadı | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

28 Nisan 2024 - 14:13

Dünya müdahaleyi kınadı

Dünya müdahaleyi kınadı
Son Güncelleme :

16 Mayıs 2022 - 0:41

1650 Okuma

Uluslararası toplum, Batı Şeria’da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği belirtilen Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile’nin önceki gün düzenlenen cenazesine İsrail polisince yapılan müdahaleye sert tepki gösterdi.

“Euronews Türkçe”nin haberine göre, Avrupa Birliği (AB), Katar merkezli “Al Jazeera” televizyonunun muhabiri olan Akile’nin naaşını Doğu Kudüs’teki Saint Joseph Fransız Hastanesi’nden omuzlarda çıkarmaya çalışanlara kauçuk mermi, ses bombası ve coplarla müdahale eden İsrail güçlerinin “orantısız güç kullanımını” kınadı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, “Taciz ve aşağılama olmadan barış içinde veda edilmesine ve yas tutulmasına izin verilmesi asgari insani saygıdır” ifadesine yer verildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de, cenazede yaşanan şiddet olaylarından duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, Başkanı Joe Biden Akile’nin öldürülmesi olayının soruşturulması gerektiğini söyledi. Fransa’nın İsrail’deki başkonsolosluğu da, Fransa’nın koruması altında olan St Joseph Hastanesi’ndeki törende yaşanan polis şiddetinin kaygı verici olduğunu ifade etti. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, Akile’nin ölümüyle ilgili tarafsız ve kapsamlı bir soruşturma gerçekleştirilmesi çağrısı yaptı. İsrail ise, müdahaleyle ilgili soruşturma başlatıldığını savundu. 

Irak’ta İsrail ile normalleşme yasak!

Irak meclisi, yeni bir yasayla, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesini “yasakladı.” Mecliste 183 vekilin kabul oyuyla onaylanan yeni yasaya göre, İsrail ile normalleşme yönünde adım atan kişi veya kurumlar, idam cezasıyla yargılanabilecek. Başta Hamas olmak üzere, Filistinli grupların memnuniyetle karşıladığı yeni yasada, “Filistin topraklarını işgal eden Siyonistlerle ilişkileri normalleştirmeye yönelik her türlü girişim kabul edilemez” ifadesi yer aldı.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.