Yunanistan’dan Çavuşoğlu’nun ‘Adalar’ açıklamasına cevap | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

28 Nisan 2024 - 03:28

Yunanistan’dan Çavuşoğlu’nun ‘Adalar’ açıklamasına cevap

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun adaların silahsızlandırılmasına ilişkin yaptığı “Yunanistan adaları silahlandırmaya devam ederse, bu adaların egemenliği tartışılır” açıklamasına cevap verdi.

Yunanistan’dan Çavuşoğlu’nun ‘Adalar’ açıklamasına cevap
Son Güncelleme :

11 Şubat 2022 - 16:01

2440 Okuma

Yunanistan’ın Ege’de silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal ettiği gerekçesiyle, Türkiye tarafından Birleşmiş Milletler’e (BM) iki mektup gönderildiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün TRT Haber’e verdiği demeçte, “Yunanistan bundan (adaların silahlandırılmasından) vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır” demişti.

Son dakika...Bakan Çavuşoğlu'ndan dikkat çeken açıklamalarBakan Çavuşoğlu’ndan TRT Haber’de dikkat çeken açıklamalar

ATİNA’DAN ÇAVUŞĞLU’NUN SÖZLERİNE YANIT

Çavuşoğlu’nun sözlerine cevap veren Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, “Türk yetkililerin Ege adalarının statüsüne ilişkin son suçlamalarını tümüyle reddediyoruz” açıklamasında bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandros Papaioannou, yaptığı açıklamada, “Bu suçlamalar sadece uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırı olmakla kalmıyor, aynı zamanda da mantıksız. Yunanistan’ın konuyla ilgili pozisyonu defalarca ve kamuoyuna açık biçimde ifade edildi. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı ile ilgili suçlamalarını da reddediyoruz. (Türkiye-Libya arasındaki deniz yetki anlaşmasını kastederek) Var olmayan, geçersiz ve yasa dışı bir ‘muhtıraya’ dayandırılan bu ithamlar, uluslarararası hukuk ve deniz hukukunu görmezden gelmektir” ifadelerini kullandı.

Ankara insists on disputing Aegean status https://t.co/ZNHOVROY2m pic.twitter.com/lVHCWlImws

— Kathimerini English Edition (@ekathimerini) February 11, 2022

ÇAVUŞOĞLU TAM OLARAK ŞUNLARI SÖYLEMİŞTİ:

“Söz konusu adalar, Lozan ve Paris anlaşması ile Yunanistan’a silahsızlandırma şartıyla verilmiştir. Yunanistan, bu anlaşmaları ihlal ediyor. Yunanistan bundan vazgeçmezse, bu adaların egemenliği tartışılır. Gerekirse son uyarılarımızı yapacağız. Yunanistan aslında kabul ediyor: Neymiş, Türkiye’den bir tehdit görüyorlarmış ve o yüzden ihlal ediyorlarmış. Adaya koyduğun birkaç asker ve silahla mı tehdidi önleyeceksin? Doğru söylemiyorlar. Bunun peşini bırakmayacağız. Uluslararası arenada tartışma başlatacağız.

Kıta sahanlığımızın batı sınırlarını belirledik, BM’ye kaydını yaptırdık. Buradan taviz vermemiz mümkün değil. Son bir yılda Rum tarafı ve Yunanistan dokuz defa kıta sahanlığımızı ihlal etmek istedi. Bazılarını diplomatik yolla, bazılarını da sahadaki deniz kuvvetlerimizin tedbirleriyle engelledik. Kıta sahanlığımızı savunacak güçte ve kararlılıktayız.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.