Basın emekçileri dönüş için gün sayıyor | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

30 Nisan 2024 - 06:49

Basın emekçileri dönüş için gün sayıyor

Uygulanabilirliği endişesi nedeniyle daha önce cesaret edilemeyen uzaktan çalışma modeli, salgınla mecburiyete dönüştü. İşini dijital yollardan gerçekleştirebilen sektörler evden çalışmaya başladı. Bu modeli uygulayan basın sektörü ise evde olmaktan pek memnun gözükmüyor.

Basın emekçileri dönüş için gün sayıyor
Son Güncelleme :

30 Mayıs 2021 - 13:11

1430 Okuma

Kovid-19 salgını, birçok alanda iş yapma şeklini değiştirirken, sürecin başından bu yana çalışma düzenini rahatça eve taşıyabilen sektörler, evden çalışma sistemini avantajları için kalıcı hale getiriyor.

RÜŞTÜNÜ İSPATLADI

İçinde bulunulan teknoloji çağında birçok iş, dijital yollarla çevrim içi kanallardan halledilebiliyor. Mekân zorunluluğu olmayan ve işini tamamen dijital yollardan gerçekleştirip sonuçlandıran şirketler, salgın önlemleri devreye girdiği ilk anda evden çalışma kararı aldı. Söz konusu iş kollarının büyük bir bölümünde uygulanabilirliği endişesi nedeniyle daha önce cesaret edilemeyen uzaktan çalışma modeli, salgının mecbur bırakmasıyla rüştünü ispat etmiş oldu. Birçok firma, bu modeli salgın sonrası dönemde kalıcı hale dönüştüreceğini açıklarken, basın çalışanları aksini düşünüyor. Aşılama programının tamamlanması dört gözle bekleyen basın emekçileri normale dönüş için gün sayıyor.

“YOĞUN EFOR SARF EDİYORUZ”

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli: “Uzaktan çalışma modelinin, özellikle hayatın olağan akışı içinde olma zorunluluğu bulunan gazetecilik faaliyetleri açısından çok uygun olmadığını düşünüyorum. Evden çalışma sırasında özellikle ekibin koordinasyonunu sağlama noktasında yoğun efor sarf etmek durumunda kalıyoruz. Gazetecilikte ekip çalışması çok önemli, kreatif fikirler üretebilmek adına ekibin bir arada olması gerekiyor. Gazeteciler her ne kadar rutini olmayan bir meslek olsa da evden çalışma yöntemi kişisel hayatları daha da zor hale getirdi. Gazetecilik için bu süreçte geleneksel çalışma modelini daha uygun buluyorum.”

“UZAKTAN ÇALIŞMAYA EN UYGUN SEKTÖR”

Diriliş Postası Dış Haberler Editörü Gökhan Yılmaz: “Evet, evden çalışmayı sevdim. Bugün İstanbul şartlarında, işe gitmek için en iyi ihtimalle günde 2 saatinizi trafikte geçirmek zorundasınız. Sabah erken kalkmak, toplu ulaşım çilesine katlanmak veya özel araçla gidecekseniz saatlerce direksiyon başında oturmak gibi ‘Stres’ sebepleri ortadan kalkmış oldu. Mesaiye yorgun başlamak yerine daha dinç bir beden beyinle işbaşı yapıyoruz. Saha görevi dışında, gazeteciliğin, medyanın, uzaktan çalışmaya en müsait sektör olduğunu düşünüyorum. Başlarda, işleyişi oturtma, iletişim kurma konusunda biraz sıkıntılar yaşansa da süreç içerisinde bu sorunlar halledildi. Olması gerektiği gibi, daha aktif, daha paylaşımcı bir tempo ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“EVDEN ÇALIŞMAYA KARŞIYIM”

Türkiye Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sadık Söztutan: “Gazeteci kesinlikle gazetede olmalı. Evden çalışmaya karşıyım. Saniyelerle yarışılan bir meslek dalında, evdeki personelin çocuğuyla meşgul olması, pazara gitmesi veya evde başka meşguliyetleri, zinciri koparabilir. Başka meslekleri bilemem ama medya mensubu kurumunda olmalı. Muhabirler zaten olay mahallinde koşturur. Yazarlar uzaktan yazabilir. Ama operatör, editör, hatta musahhih (düzeltmen) ve elbette çaycı gazetede olmalı.”

“AYNI HAVAYI SOLUMAK ÖNEMLİ”

TV24 Haber Müdürü İbrahim Güneş: “Evden çalışanlar ile telekonferans ile haber toplantıları yaptık. Gruplar üzerinden yazışmalarla işi idare ettik. Ama yanınızda olmasıyla uzakta olması aynı olmuyor. Habercilik motivasyonu, ekip ruhu açısından aynı havayı solumak önemli. Ayrıca aynı ortamdayken hata, eksik ya da yeni öneriler çok daha hızlı vücut buluyor. Evden çalışmadaysa görev tanımı içinde vazifeyi yapmakla sınırlı kalıyor. Bu da habercilik açısından detayı yakalama, yayın içeriğinde farklı bakış açılarını geliştirme gibi konularda ister istemez eksikliklere sebep olabiliyor. ‘Ev mi, iş mi?’ diye sorarsanız benim tercihim işten yana olacaktır. Zira ev ortamında motive kalmak epey zahmetli.”

“GAZETECİYİ BESLEYEN SAHADIR” 

Yeni Akit Yazarı Fatma Gülşen Koçak: “Gazeteci sahadan kopmamalıdır. Gazeteciyi besleyen sahadır. Sahadaki her çalışma gazeteciye yeni kapılar açar yeni haber imkânı sunar. Dolayısıyla evden çalışmakla da her ne kadar haber üretimi oluyorsa da bu durum bende radyoculuk diliyle söylemek gerekirse banttan yayın yapıyormuşuz hissi veriyor. Evden çalışmaktan rahatlık anlamında memnun olma durumu olabilir ama o sahanın verdiği enerjiyi heyecanı evden çalışmakla alamıyoruz. Bir an önce normale dönmek en büyük isteğimiz. İnşallah o günler uzak değildir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.