O ANDA İNSANLIK YOLUNDA… | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

17 Mayıs 2024 - 05:44

O ANDA İNSANLIK YOLUNDA…

O ANDA İNSANLIK YOLUNDA…
Son Güncelleme :

08 Mart 2022 - 12:27

2320 Okuma
Kısaltma, baş harfler değil, öyle olsa ‘anda’ diye değil, ANDA diye yazılırdı.  Göktürkçe’de ‘kan kardeş’ demek anda. Merkezi Ankara’da 40 ilde temsilciliği, 17 ilde arama kurtarma ekibi var Anda Kardeşe Vefa Derneği’nin…
Anda Derneği 2014’de ‘Haydi Bismillah’ dedi.
Bir grup gönüllü Türkmendağı ve civarındaki mazlum, mağdur kardeşlerimiz için gittiler, gidiş o gidiş.
Bir daha dönemediler.
Bu yoldan.
Bir kere başlayınca devamı gelir.
İnsan olmak böyle bir şey olsa gerek.
İnsani yardım malzemeleri götürdüler.
Kardeşe vefa, insana hayır, canlıya can katmak için, baktılar harika.
Birden onlarca, yüzlerce gönüllü ile binlerce insana ulaşılınca karar aldılar, bu yoldan dönmek yok dediler.
İki yıl sonra 2016 yılında da Anda Kardeşe Vefa Derneği adıyla resmiyet kazanarak daha kapsamlı daha bilinçli daha bilimsel ve etik faaliyetlerine başladılar.
Felakette, afette, afatta onlar var.
Afat, afetin çoğulu afetler demek.
Güzel, güneşli günlerde akla gelmiyor, onlar.
Kötü günümüzde, yanımızdalar.
İyi gün dostu değil, kötü gün dostu onlar.
İyi ki varlar.
Her an her şey olabilir ihtimali ile yarınlara hazırlanıyorlar.
Tedbiri elden bırakmıyorlar.
Detayları atlamıyorlar.
***
Yüreği insan, doğa ve canlı sevgisi dolu, etrafına pozitif enerji veren, kaliteli, karakterli arkadaşım, değerli sağlık çalışanı Derya Özcan ile muhabbet ederken, çıktı konu ortaya.
Biz de meraklıyız ya.
‘Anda’ ne demek diye sordum, ‘Ankara’nın an’ı mı’ diye sordum.
Gerisi koptu, bu yazıya kadar geldik.
Karınca kararınca da olsa sizlere destek vermeyi bir borç bildim sevgili ANDA GÖNÜLLÜLERİ.
Teşekkürler ‘Pozitif abla’ Derya hanım.
***
Her yere gidiyorlar.
İç, dış fark etmiyor.
***
3 Mart 2022’de Deprem Haftası kapsamında 374 Katılımcıya eğitim verdiler.
Kipa 10.Yıl Anadolu Lisesi; 1.Grup 65 Katılımcı,  Kipa 10.Yıl Anadolu Lisesi; 2.Grup’Afete Hazırlık Kulübü’ 35 Katılımcı, Şehit Er Selahattin Şener Ortaokulu; 169 Katılımcı, Şehit Er Selahattin Şener Anadolu Lisesi; 105 katılımcı. Eğitimi Hüseyin Tanrıverdi ile Tuğçe Çınar verdi, anı, Anda’yı ölümsüzleştiren fotoğrafları çeken de Seren Gizem Biçer.
***
İlk yardım eğitimi, kentsel hafif arama kurtarma eğitimi, tematik semineri, harita pusula gps eğitimi, yüksek katlardan tahliye eğitimi, görevler ve İzmir deprem tatbikatı ve daha neler neler.
Önce eğitim zaten.
***
Son eğitimi tamamlayan İzmir ekibinde şu isimler yer alıyor; Ahmet Selim POZAN,
Ali GÜNDÜZ, Ayşe COŞĞUN, Ayşegül ÇAM, Bekir Devrim GÖKULU, Bilal TAŞOVA, Burak GÜLSOY, Damla TETİK, Derya ÖZCAN, Ebru Ceren ALUMUR, Elif Sıla GÜL, Faruk MEYDAN, Faruk ÖZÇELİK, Göksu KARSLI, Hüseyin TANRIVERDİ, Irmak DEMİR, Martı YEŞİLYAPRAK, Mustafa AĞLAYAN, Mustafa IŞIK, Oğuzhan CANER, Orhan Can ÖZCAN,
Ramazan İNKAYA, Recep Doğukan BİÇER, Seda KIZILAY KIVANÇ, Senem PEKÖZ,
Seren Gizem BİÇER, Süleyman Atakan ORHAN, Tolga KARANFİL, Tuğçe ÇINAR,
Yunus Emre DURMAZ ile Yunus TUAÇ.
***
Afganistan ile Suriye’de yetimhanede öğrencileri, aşevleri, çabaları var.
Her gün yemek de çıkartıyorlar.
İngiltere, Almanya, Makedonya, Musul ile KKTC’de temsilcilikleri de mevcut.
***
Ellerini taşın altında sokan baştacı ekip de şöyle;
BAŞKAN; Okan Tosun
BAŞKAN YARDIMCILARI; Muhammed Dilmen, Mesut Yenilmiş, Genel Sekreter; İsmet Buturak, Sayman Suat Demir, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ceysun Yalçın, Ferah Erkan Elmas.
***
Ayağınıza taş değmesin diyeceğim.
Desteğin yanı sıra dua da edeceğim.
Mecburen ayağınız taşa değiyor, değecek de.
Değmeden can kurtarılmaz ki.
Oturduğun yerden ahkam kesmekle olmuyor bu işler.
Maddi ve manevi destek şart.
Kısa ve net yazacağım.
Emeğinize, yüreğinize sağlık, Allah razı olsun.
Ben sizlere daha ne diyeyim.
***
Katkı vermek, destek sağlamak için sitelerine girip inceleyebilirsiniz…
Anda Derneği 2014 yılında bir grup gönüllünün Türkmendağı ve civar bölgelerindeki mazlum ve mağdur kardeşlerimize insani yardım malzemeleri götürmesi ile başlamış bir gönüllü hareketidir. Daha sonrasında yapılan duyurular sonucunda sosyal medyanın da büyük etkisi ile binlerce kişiye ulaşan bir gönüllüler ağı kurmuş olup 2016 yılında Anda Kardeşe Vefa Derneği adıyla resmiyet kazanarak faaliyetlerine başlamıştır.
Tamamen gönüllülük esasına dayanarak çalışan ve yardımı değil ‘’Vefa’’ yı şiar edinmiş bir dernektir. Anda eski Türkçede (Göktürkçe) kan kardeş anlamını taşımaktadır. Derneğimizin Merkezi Ankara’da olup Türkiye’de toplam 40 resmi temsilciliğimiz bulunmaktadır.
ANDA, kuruluşundan bu yana Suriye, Irak, Afganistan, Moğolistan, Afrika, Makedonya, Ukrayna’nın beraberinde ülke içerisinde de insani yardım organizasyonları gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra ilk olarak Hatay Yayladağı’nda başlatmış olduğumuz yetim ve kültür merkezlerini yaygınlaştırmış olup Suriye’de Elbab Kabbasin ve Afrin Meryemin  bölgelerinde iki yetim ve kültür merkezi Afganistan Şibirgan’da bir yetimhane ve Serapul’da Türk Afgan Kardeşlik Eğitim merkezi (TAKEM) ile savaş mağduru çocukların, savaş sonrası sosyal hayata adapte olabilmeleri için rehabilite hizmetleri, Türkçe dersleri ve futbol, tekvando gibi spor dallarında eğitimler verilmekte ve gelecek yıllarda kendi çocuklarımıza kardeş, ülkemize vefalı ve sevdalı birer nesil yetiştirmek hedeflenmektedir. Yine Suriye bölgesinde gençlere ve kadınlara yönelik mesleki ve kültürel faaliyetlerde sürdürülmektedir.
ANDA Derneği olarak sadece Suriye’de değil mazlumun olduğu her yere Türk’ün Vefalı elini uzatma gayesindeyiz. Bunun için özellikle Ramazan ayları (gıda paketleri, fitre, zekat dağıtımı, bayramlıklar vb.) ve Kurban Bayramları (binleri geçen kurban bağışları, bayramlıklar v.s) başta olmak üzere her dönem Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Bosna Hersek, Kosova ve Uganda gibi ülkelerde de gerek ayni gerek nakdi ve gerekse eğitim faaliyetleri ile desteklerimizi gerçekleştirmekteyiz.
Bunların yanısıra Ankara’da  ve Suriye’de birer aşevimiz bulunmakta olup haftanın her günü yaklaşık 1500 kişiye hizmet vermekteyiz.
Ayrıca dernek bünyesinde görev yapan toplam 17 merkezde, eğitimli gönüllüleri 900’ü aşan Türkiye’nin AFAD ile akredite edilmiş bir Arama Kurtarma Ekibi de 2017 yılından bu yana ülkemizde meydana gelen tüm doğal afetlerde seferber olmuş,ülkemiz ve vatandaşların yaralarını sarmak adına gayret göstermiştir. Yine AFAD‘dan eğitimlerini tamamlamış 400’den fazla Afet Bilinci Eğitmeni ile Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde binlerce insana afete hazırlık eğitimleri ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir.
İl temsilciliklerimizde aynı şekilde büyük bir özveri ile hem Genel Merkezimiz aracılığı ile bütün mazlum coğrafyalarına hem de kendi illerinde ki mazlumlara el uzatmaktadırlar.
ANDA Derneği bünyesinde yer alan Genç ANDA ekibi de insanî yardım ve arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler alanlarında sorumluluk üstlenmiş olup imza günleri, konferanslar, söyleşiler, doğa yürüyüşü ve müze gezisi etkinlikleri gibi faaliyetler yürütmektedirler.
ANDA Derneği olarak gençlerin gelişimine, sosyalleşmesine katkı sağlamak amacı ile Ankara’da bulunan Terakki Kitap Kahve Evi tamamen ücretsiz olarak öğrencilere hizmet vermektedir. / ANDA – Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği
 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.