Altılı masa ‘devam’ fotoğrafı verecek | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

27 Nisan 2024 - 21:58

Altılı masa ‘devam’ fotoğrafı verecek

Altılı masa ‘devam’ fotoğrafı verecek
Son Güncelleme :

21 Nisan 2022 - 10:57

3050 Okuma

 

Mehtap Gökdemir / ANKARA – Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı’na imza koyan altı parti liderinin 24 Nisan Pazar akşamı gerçekleşecek üçüncü buluşmasında ‘masa devam ediyor’ vurgusunun altı çizilecek. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek buluşmada “ittifak” ve “cumhurbaşkanı adayı” konusunda bir karar çıkmayacak. Ancak hem verilecek fotoğrafta hem de yapılacak açıklamada masanın önemine dikkat çekilecek.

Masada, partilerin yeni seçim yasasına ilişkin “en fazla milletvekili nasıl çıkarılır” sorusuna yanıt aradığı simülasyon çalışmaları değerlendirilecek. Altı parti yeni seçim düzenlemelerine göre bir strateji belirleyecek.

Altılı masanın en önemli gündem başlıkları arasında seçim güvenliği ve bu konuda yürütülecek ortak çalışma da yer alacak.

İttifak formülleri

Seçimde “tek” ya da “iki” liste çıkarmanın artısı olduğu kadar eksisi de olduğu ifade edilirken, ittifak içerisinde ittifak formülleri de altı partinin değerlendirdiği formüller arasında bulunuyor. Bu formül, Millet İttifakı’nın çatı ittifakı olmasını ancak ittifak içerisinde farklı bloklar ve buna göre milletvekili adayı listeleri çıkarılmasını içeriyor. Buna ilişkin partilerin yaptığı farklı senaryo çalışmaları bulunuyor. Diğer seçenekler ise “illeri bölüşmek” ve “herkes başının çaresine baksın” şeklinde sıralanıyor. Ancak son seçenek için “Bu saatten sonra olmaz” görüşü dile getiriliyor.

‘İkinci tura kalmamalı’

Cumhurbaşkanı adaylığında “tek aday olursa ne olur”, “her parti kendi genel başkanını aday yaparsa ne olur” bunlarla ilgili de çalışma yürütüleceği ifade ediliyor. Bu konuda da bazı parti kurmayları, “Bizim adayımız aday olur olmaz ama seçim ikinci tura kalmadan kazanılmalı. Bunun için de simülasyon yapılmalı, anket yapılmalı, teşkilatlarla konuşulmalı” önerisini getiriyorlar. Bu görüşü savunan partili kurmaylar, “Adayın kazanabilir bir aday olmasına ilişkin çalışma yapalım. Gerekirse anket yapalım. Halk nasıl bir aday istiyor, Ekonomiyi bilen birini mi, devlet deneyimi olan birini mi istiyor, yoksa bir abilik yapıp orkestra şefi gibi geçiş dönemini mi idare etsin isteniyor” ifadelerini kullanıyorlar.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.