BEKO’DAN BAKAN SELÇUK’A ENGELLİ İSTİHDAMI ÖNERİSİ | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

28 Mart 2024 - 13:43

BEKO’DAN BAKAN SELÇUK’A ENGELLİ İSTİHDAMI ÖNERİSİ

BEKO’DAN BAKAN SELÇUK’A ENGELLİ İSTİHDAMI ÖNERİSİ
Son Güncelleme :

25 Aralık 2020 - 12:47

2350 Okuma

10 Milyon Engelliye Kamuda Açık varken neden “iş, Aş” vermediniz?

Engelli istihdamının ILO’nun istihdam sözleşmesine göre yapılması gerektiğini hatırlatan CHP’li Beko, kamu ve özel sektör engelli kadrolarındaki açığa dikkat çekerek, Bakan Selçuk’a istihdam önerilerinde bulundu.

Türkiye nüfusunun yüzde 13 üne yakını olan 10 milyonu aşkın kişinin engelli olduğunu hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, engelli yurttaşların başta istihdam olmak üzere eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal yaşam olmak üzere hayatın her alanında sorun yaşadıklarını belirtti. Beko, engellilerin istihdamı konusunda kamuda büyük bir boşluk olduğunu ve yasaya göre kamuda yüzde 4 oranında engelli çalıştırılması gerekli olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, boşlukların doldurulmadığını, doldurulan boşlukların ise liyakatli olanlara verilmediğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Beko, 2019 yılında 14 bin engelli çalışan açığı olmasına rağmen kamuda atama yapılmadığı için 2020 yılında bu açığın kapatılmadığını, katmerleşen bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Engellilere yönelik faaliyetlerin sosyal devlet gereği kamu kurumları tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Beko, engelli düzenlemelerinin Türkiye’nin de imzaladığı ILO’nun Mesleki Rehabilitasyon ve İstihdam Sözleşmesi göre göz önünde bulundurarak yapılması gerektiğini dile getirdi.

Engelli istihdam sorunuyla ilgili yapılan bütün çalışmalara ve uygulamalara rağmen, sorunun hâlen aşılamadığını kaydeden Beko, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na seslenerek, “10 Milyon Engelliye Kamuda Açık varken neden “iş, Aş” vermediniz” diye sordu. Beko değerlendirmesinde; “Özellikle engellilerde istihdam sorunu, diğer insanlara nazaran daha fazladır. Engellilerin istihdam sorununun neden kaynaklandığına bakarsak, öncelikle kişinin engelli niteliğinden dolayı istihdam edilememesi, bir işveren engelli kişiyi işe alacağı zaman, öncelikle ‘özür oranı’ en az olanı veya iş konusunda nitelik olarak en verim alabileceği kişiyi seçiyor. Bu durumda, engeli fazla olan kişilerin iş bulma olanağını ne yazık ki azaltıyor. Eğitim ve beceri olarak en iyi olan engelliler tercih nedeni olurken, ilkokul mezunu bir kişiyle, üniversite mezunu olan bir kişi istihdam konusunda eşit fırsatlara sahip olamıyor. Eğitim ve öğrenim olanaklarına eşit biçimde erişemeyen kişiler arasında haksızlık yaratan bu sorunu bir an önce çözünüz” dedi.

EN BÜYÜK ENGEL SEVGİSİZLİKTİR!

Kamu ve özel sektörde, kontenjan açıklarının tamamının doldurulması için engelli kontenjanını boş tutan işverene ceza miktarlarının artırılması ve devlet denetiminin sıklaştırılması önerilerini sıralayan Beko, “Öncelikle engellilere yönelik, bilgi ve becerilerini tam manasıyla ortaya koyabilecekleri, uygulamalı meslek edindirme kursları düzenlemelidir. Bu kursları sadece düzenleyerek, kurs bitiminde bir sertifika verilerek, yine işsizliğe devam edilmemesi için, bu kursların sonunda engellileri istihdam edecek işyerlerini, gerekirse devlet eliyle kurmaktır gereklidir. Engellilerin eğitim seviyelerini yükseltmeleri için engellilere uygun koşullarda okulları daha da çoğaltılarak, engellilerin daha iyi bir eğitim alabilmesi çok önemlidir. Çünkü eğitim seviyesi yükseldikçe işsizlik rakamları düşmektedir. Bütün bunlar sadece benim aklıma gelen çözüm önerileridir. Elbette daha güzel ve değişik fikir beyan edecek olan arkadaşlarda mutlaka olacaktır. Aslında birçok engelli haklı olarak işsizlikten dert yanar. Ama unutmayalım ki; bunların hepsi bir mücadele gerektirir. Engelli yurttaşları bu haklarını almak için ellerinden gelen çabayı göstermektedir. Haklarını talep eden yurttaşlarımıza destek olmak bizlerin de görevidir. Unutmayın ki her sağlıklı insan bir engelli adayıdır ve en büyük Engel Sevgisizliktir!” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.