Geçen ay Apple, iCloud Fotoğraflar için CSAM taraması dahil olmak üzere çocuk güvenliğine yönelik birçok özelliğini duyurdu. Bunun üzerine seçenekle alakalı pek çok tartışma ortaya atıldı. Bu ortamda Apple CEO‘su Tim Cook, konuyla alakalı pek çok açıklama yaptı. Şimdi ise şirket, özelliğini topluma açmadan önce bir süre daha geliştirmek istediğini duyurdu.

Apple bir süre önce çocuk istismarını azaltmak için özelliğini tanıttı. Şimdi ise şirketin iCloud hesaplarını yıllardır taradığı ortaya çıktı

Apple, özelliği yayınlamadan önce çeşitli iyileştirmeler yapacak

Apple, 9to5Mac‘e yaptığı röportajda; geçen ay çocukları iletişim araçları yoluyla taciz amaçlı kötü kişilerden korumak için yeni özelliğini duyurduklarından bahsederek konuya girdi. Bunun üzerine müşterilerden, savunma gruplarından, araştırmacılardan ve diğer kesimlerden gelen geri bildirimleri önemsediklerini belirtti.

Apple tartışmalı özelliğini askıya aldı

Son olarak kritik öneme sahip çocuk güvenliği özelliklerini yayınlamadan önce veri toplamak ve iyileştirmeler yapmak için ilerleyen aylara yayılan ek zaman ayırmaya karar verdiklerini açıkladı.

Çocuk güvenliğine dayalı özellikler bu yıl içerisinde gelecek

Apple‘ın yeni çocuk güvenliğine dayalı özellikleri bu yıl içerisinde iOS 15, iPadOS 15 ve macOS Monterey‘e yapılan güncellemelerin parçası olarak geliyor. Şirketin henüz seçenekleri ne zaman kullanıma sunacağı konusunda net bir tarih yok. Aynı zamanda yapılan açıklama, sistemi iyileştirmek için ne gibi yeni değişikliklerin yapılacağı konusunda da çok açık fikir sunmuyor.

CSAM algılama yöntemi nasıl çalışır?

Apple‘ın açıklamalarına göre, CSAM algılama yöntemi kullanıcı gizliliğini göz önünde bulundurarak tasarlandı. Sistem buluttaki görüntüler üzerinde tarama yapmıyor. NCMEC (Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi) ve diğer çocuk güvenliği kuruluşları tarafından sağlanan CSAM görüntü karmalarının bir veri tabanını kullanarak eşleştiriyor. Şirket aynı zamanda bu veritabanını kullanıcıların cihazlarında güvenli bir şekilde saklayıp, okunamayacak bir karma kümesine dönüştürüyor.

Bir görüntü iCloud Fotoğraflar‘ında saklanmadan önce, resim için bilinen CSAM karmalarına karşı bir cihaz üzerinde eşleştirme yapıyor. Bu işlem bir eşleşme olup olmadığını belirleyen özel küme kesişimi adı verilen şifreleme teknolojisi tarafından destekleniyor. Cihaz görüntüyle ilgili ek şifreli verilerle birlikte eşleşme sonucunu kodlayan bir kriptografik güvenlik fişi oluşturuyor. Bu fiş, görüntüyle birlikte iCloud Fotoğraflar’ına yükleniyor.