Dünyanın önde gelen banka, havayolu, alışveriş sitesi ve oyun servislerinden bazıları büyük bir kesintinin akabinde çöktü. Bunlar arasında Amazon, Airbnb, Steam, PlayStation Network gibi internet siteleri de yer alıyor. Siz de bu platformlardan birine erişim sorunu yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz!

Downdetector tarafından paylaşılan verilere göre birçok büyük web sitesi, Türkiye saatlerine göre yaklaşık 18:20’den beri çeşitli sorunlar yaşıyor. Neredeyse tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu platformlara ulaşılamıyor. İnternet kullanıcıları, bu adreslerden birini ziyaret ettiklerinde, DNS hatası ile karşılaşıyor.

Daha iyi bir internet için DNS ayarları değiştirme rehberi ile karşınızdayız. DNS ayarları nasıl değiştirilir? İşte Güncel DNS adresleri!

Erişim problemi neden kaynaklanıyor?

Downdetector adlı sitenin tespit ettiği bilgilere göre yaşanan erişim probleminin kaynağı, dünyanın en büyük içerik dağıtım ağlarından bir tanesi olan Akamai şirketi. Büyük kesintiden kısa bir süre sonra şirket, resmi internet sitesi üzerinden bir açıklamada bulunmuş; ufak çaplı başlayan DNS sorunlarının farkında olduklarını belirtmişti. Fakat olay daha da büyüdü. Şirket, sorunun ana nedeninden henüz bahsetmedi.

Güncelleme: Akamai, sorunun giderildiğini açıkladı

Akamai Technologies, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada erişim probleminin merak edilen ana sebebine değindi. Şirket sorunu şu cümleler ile açıkladı:

“Bugün saat (TSİ) 18:46’da, bir yazılım yapılandırma güncellemesi, tarayıcıları web sitelerine yönlendiren DNS sistemindeki bir hatayı tetikledi. Bu, bazı müşteri web sitelerinin kullanılabilirliğini etkileyen bir kesintiye neden oldu.

Kesinti bir saat kadar sürdü. Yazılım yapılandırma güncellemesini geri aldıktan sonra hizmetler normal operasyonlarına devam etti. Akamai, bunun kendi platformuna yönelik bir siber saldırı olmadığını doğrulayabilir.

Oluşan rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Gelecekteki kesintileri önlemek için yazılım güncelleme sürecimizi gözden geçiriyoruz.”

Peki ya siz bu sitelerden herhangi birinde erişim problemi ile karşılaştınız mı? Olayla ilgili görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.