Safari, Chrome‘da olmayan bir özelliği getirmeye hazırlanıyor. Firma bu önemli gelişmeyle rakibinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Safari, mobil tarayıcısına uzantılar ekleme özelliğini getiriyor. Bu önemli gelişmeyle Safari, tarayıcı uzantıları, alışveriş yaparken reklamları engelleme, metin çevirme, orijinal fotoğrafları çevrimiçi olarak takip etme ya da şifreleri doldurma gibi faaliyetlere olanak tanımış olacak.

Google, yeni bir Chrome özelliği için denemelere başladı. Yapılan denemelere bakılırsa mobil Chrome için özelleştirme özelliği yolda.

Safari yeni özelliğini şirketlerle test ediyor

Apple Safari’nin Mac‘lerde zaten mevcut olan özelliğini bu sonbaharda piyasaya çıkarmayı hedeflediği iOS 15 ve iPadOS 15 işletim sistemlerinde kullanıma sunacak. Öte yandan teknoloji devi, yeniliği üç geliştiriciyle test ediyor. Bunlar dilbilgisi denetleyicisi Grammarly, kupon bulucu Honey ve sekme yöneticisi olan Momentum.

Mac için oluşturulmuş birçok Safari uzantısı da, önemli değişikliklere gerek olmadan mobilde çalışacak. WWDC konuşmasında konuya değinen Safari mühendisi David Quesada, uzantıların daha küçük ekranlarda kötü görünmemesini sağlamak için bazı ayarlamaların gerekli olabileceğini söyledi.

safari-chromeda-olamayan-bir-ozelligi-getiriyor

Kullanıcılar mobil uzantıları tıpkı Mac’teki Safari’de olduğu gibi, Apple’ın uygulama mağazasını kullanarak telefonları için bulup kurabilecek.

Apple, mobil uzantıları kullanıma sunan ilk şirket değil. Daha önce Firefox ve Kiwi, Android için tarayıcıların yeni yazılımlarla genişletilmesine izin vermişti.

Bunların yanında WWDC etkinliğinde Apple, uzantıların bataryayı hızla tüketmesini önlemek için tasarlanmış yeni bir programlama arabirimini tanıttı. Böylece şirket, genellikle bilgi işlem kaynaklarını tüketen görünmez arka plan sorunlarını engelleyerek uygulamaların daha az şarj yemesini hedefliyor.