Türkiye durdurulamıyor! BAE ve Libya için açıklama bekleniyor | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

20 Nisan 2024 - 12:07

Türkiye durdurulamıyor! BAE ve Libya için açıklama bekleniyor

Türkiye “en az” 6 ayrı ülkeye İHA/SİHA ihracatı yaptı. Bugün itibariyle Azerbaycan, Ukrayna, Polonya, Suudi Arabistan, Katar ve Tunus Türk İHA/SİHA’larını kullanırken, Libya ve Birleşik Arap Emirlikleri için resmi açıklama bekleniyor.

Türkiye durdurulamıyor! BAE ve Libya için açıklama bekleniyor
Son Güncelleme :

28 Mayıs 2021 - 14:40

2880 Okuma

İnsansız hava araçlarının askeri kullanımına yönelik ilk farkındalık oluşturan ülkelerden biri olan Türkiye, 90’lı yıllarda satın almayla başlayan serüvenini 2000’li yıllarda geliştirmeye ve 2010’lu yıllarda da üretim-ihracata dönüştürdü. 2004’te TUSAŞ’ın ANKA ve 2006’da Baykar’ın İHA’sı ile başlayan yerli üretim sürecinde en az 6 ülke Türk İHA ve SİHA’larının kullanıcısı oldu.

BAE VE LİBYA İÇİN RESMİ AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Dünya’dan Mehmet Kaya’nın haberine göre ülke sayısındaki belirsizlik Libya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik resmi açıklama bulunmamasından kaynaklanıyor. Türkiye’nin yanı sıra, Azerbaycan, Ukrayna, Polonya, Suudi Arabistan, Katar ve Tunus Baykar Savunma, Vestel Savunma ve TUSAŞ ürünü İHA/SİHA’ları kullanıyor. Bunlar arasında çeşitli çelişkili haberlere konu olan Libya ve Birleşik Arap Emirlikleri bulunmuyor.

POLONYA BAYRAKTAR TB2  SİHA’YI SEÇTİ

ABD ve Avrupa’nın, dolayısıyla “NATO”nun Rusya ile olan geriliminde yeni riskli bölge haline gelen Doğu Avrupa/Baltık bölgesinde Polonya, Türk üretimi Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracını (SİHA) seçti.

POLANYA ANLAŞMASI 400 MİLYON DOLARI BULUYOR

Resmi açıklamalara göre toplam 24 adet Bayraktar TB2, lazer güdümlü mühimmat, eğitim, yedek parça ve bazı alanlarda teknoloji transferini içeren anlaşma imzalandı. Teslimatlar 2022’de başlayarak 2024 yılında tamamlanacak. Polonya, 6 Bayraktar TB2’den oluşan paketin fiyatının yaklaşık 67 milyon dolar olduğunu açıkladı. Anlaşmanın diğer unsurlarına yönelik mali bilgi verilmedi. Mühimmat, eğitim, yedek parça vb. unsurlar da eklendiğinde toplam anlaşmanın 400 milyon dolara erişebileceği belirtiliyor.

3 AYRI TÜRK ÜRETİCİDEN 5 AYRI MODEL

Türkiye’nin halen 3 ayrı üreticide 5 ayrı model ve bu modellerin farklı varyantlarının bulunduğu geniş bir taktik İHA ve SİHA ailesi bulunuyor. Bayraktar’ın yanı sıra TUSAŞ’ın ANKA ailesinin keşif gözetleme için ANKA-A/B, uydu kontrollü taktik olarak kullanılabilen yanında silahlı versiyonu ANKA-S bulunuyor. AKSUNGUR da silahlı ve keşif-gözetleme amaçlı olarak iki farklı görevde kullanılabiliyor.

Vestel Savunma’nın 2000’lerin başında başlattığı projesi Karayel, Suudi Arabistan’a ihraç edildi. Suudi Arabistan, Karayel-SU’nun teknoloji transferi ile Suudi Arabistan’da üretilmesi için Vestel Savunma ile 2019’da mutabakat zaptı imzaladı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.