BİTCOİN’DE PROFESYONELLER DİP DALGAYI YAKALADI | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

24 Nisan 2024 - 23:09

BİTCOİN’DE PROFESYONELLER DİP DALGAYI YAKALADI

Profesyonel yatırımcılar Bitcoin fiyatındaki düşüşü kaçırmayarak, geçtiğimiz 24 saatte dip fiyattan BTC aldı.

BİTCOİN’DE PROFESYONELLER DİP DALGAYI YAKALADI
Son Güncelleme :

05 Mayıs 2021 - 16:23

2040 Okuma

Bitcoin (BTC), 5 milyar dolar değerinde uzun pozisyonun likide edildiği 17 Nisan’dan beri geçen 2 haftalık süreçte, 55 bin dolar desteğine tutunmaya çabasındaydı. 64.900 dolara çıktıktan sonra yaşanılan düzeltme, sürekli vadeli işlemlerin fonlama oranındaki düşüşten de anlaşılabildiği gibi, bireysel yatırımcıların duyarlılığına yıkıcı bir etkide bulundu.

Bitcoin’in kötü performansı ve 4 Mayıs’ta yaşanan yüzde 6,5’lik düşüşe rağmen profesyonel yatırımcılar, geçtiğimiz 24 saatte dip fiyattan alım yaptı. Profesyonel yatırımcıların faaliyetleri OKEx vadeli işlemlerin uzun/kısa pozisyon oranı ve Bifinex’in marj kredi piyasalarında gözlemlendiğinde, bireysel yatırımcıların sakinliği de nötr durumda olan sürekli vadeli işlemlerin fonlama oranına yansıyor.

Yukarıda da görüldüğü gibi, sürekli vadeli işlemlerin 8 saatlik fonlama oranı, geçtiğimiz birkaç hafta boyunca yüzde 0,05’in altında oldu. Ay sonu sözleşmelerinin fiyatı ise spot borsalara kıyasla önemli farklılıklar gösteriyor ve uzun ve kısa pozisyonların kaldıraçları arasındaki dengesizliği yansıtıyor.

Bireysel yatırımcıların sürekli vadeli işlemleri tercih etmelerinin ardında da bu farklılık yatıyor.

Mevcut durumda yüzde 1 haftalık orana denk olan sekiz saalik ücret, uzun pozisyonlarda hafif bir dengesizlik olduğunu gösteriyor. Yine de bu seviye, nisan başlarında görülen yüzde 0,10 ve yukarısında oranlardan hala çok aşağıda. Veriler, BTC’nin iki günde yüzde 9 düzeltme yapmasına rağmen bireysel yatırımcıların uzun pozisyona açmaya istekli olmadığını ortaya koyuyor.

Yüksek gelirli yatırımcıların uzun/kısa pozisyon oranı son 30 günün en yüksek seviyesine ulaştı ve alım yaptıklarının sinyalini verdi.

Yukarıdaki grafiğe göre OKEx vadeli işlemlerin mevcut uzun/kısa pozisyon oranı, yüzde 94 oranla uzun pozisyonların ağırlıkta olduğunu gösteriyor. Alım faaliyetleri, 4 Mayıs’ta BTC’nin 55 bin doların altına gerilemesiyle başladı. Dahası, bu alım faaliyetleri BTC’nin 64.900 dolara fırladığı 14 Nisan’a kıyasla daha fazla güven yansıtıyor.

Yine de bu akımın yaygın olup olmadığını kıyaslamak için marjin piyasalarını da değerlendirmek gerekiyor. Örneğin öncü borsa Bitfinex, 1,8 milyar doların üzerinde kaldıraçlı Bitcoin pozisyonu içeriyor.

Bitfinex, BTC marjin piyasalarında önemli bir büyüme gösteriyor. Uzun pozisyonlar, kısa pozisyonlar tarafından borç alınan miktarın elli katından fazlasını temsil ediyor. Borsada daha önce görülmemiş bu seviyeler, OKEx vadeli işlem piyasasındaki verileri de doğruluyor.

Profesyonel yatırımcıların 4 Mayıs’ta yaşanan düşüşe rağmen BTC’nin kısa vadeli performansına son derece olumlu baktığına hiç şüphe yok. Bireysel yatırımcılar ise mevcut durumda altcoin’lere odaklanıyor gibi gözüküyor.

En büyük elli altcoin’in on sekizi, geçtiğimiz otuz günde yüzde 45 değer kazandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.