Bursa’da hastaya bilinci açıkken, beyin tümörü ameliyatı yapıldı | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

19 Nisan 2024 - 16:12

Bursa’da hastaya bilinci açıkken, beyin tümörü ameliyatı yapıldı

Bursa’da hastaya bilinci açıkken, beyin tümörü ameliyatı yapıldı
Son Güncelleme :

04 Nisan 2023 - 16:31

4500 Okuma

38 yaşındaki adamın beynindeki tümör, Bursa Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen uyanık kraniotomi tekniği ile bilinci açık şekilde alındı.

DHA

Bursa’da yaşayan 38 yaşındaki İsmail Subaşı’na, 2019 yılında
beyin tümörü teşhisi konuldu.

Yapılan beyin tümörü ameliyatının ardından sağlığına kavuşan
Subaşı, hastalığı tekrar nüksedince ilk ameliyatını gerçekleştiren Bursa Şehir
Hastanesi’nde görevli beyin cerrahı Prof. Dr. Mehmet Ali Ekici’ye başvurdu.

Uyanık beyin ameliyatı yapıldı

Prof. Dr. Ekici tarafından yapılan tetkiklerde, tümörün
tehlikeli bir bölgede bulunduğu ve ameliyat sonrası felç olma riski olduğu,
Subaşı ve ailesiyle paylaşıldı.

Ailenin ve kendisinin onay vermesi ile Subaşı’na, Türkiye’de
sayılı hastanede uygulanan uyanık kraniotomi (uyanık beyin ameliyatı) tekniği
ile bilinci açık bir şekilde ameliyat yapıldı.

Başarıyla geçen operasyon sonucu Subaşı, sağlığına kavuştu.

5 yılda tümör karakter değiştirdi

Hasta ile ameliyat sırasında konuşarak beyin tümörünü
çıkarttıklarını belirten Ekici, şöyle konuştu:

Bu ameliyatın özelliği, hastanın tümörü sağ beyin yarısında hareket merkezinin hemen dibindeydi. Motor lif dediğimiz hareket sağlayan lifler vücudun karşı tarafını çalıştırıyor. Amacımız, motor sağ merkeze zarar vermeden, tümörün tamamını ya da tamamına yakınını çıkartmaktı. Hastamızı 5 senedir takip ediyorduk. Tümörü küçük evreliydi. Fakat 5 yıllık zaman zarfında bu tümör karakter değiştirdi. Kontrast dediğimiz ilaç tutulumu ve tümör içerisinde nekroz adı verdiğimiz kistik alanlar oluştu. Bunu hasta yakınları ile paylaştık. Ameliyat kararını verirken, riskli bir alan olduğu için vücudunun felç olma riskini de ailesiyle paylaştık ve neticesinde ameliyat kararı verdik.

“Konuşarak tümörü çıkarttık”

Birçok hastanede bu ameliyatın yapılamadığını dile getiren Ekici,
şöyle devam etti:

Bu ameliyat için çok uyumlu anestezi ekibi de gerekiyor. Bu tek başına çok yetenekli olsanız da yapabileceğiniz bir iş değil. Hastayı uyutmadan ameliyatının gerçekleştirilebilmesi için ciddi bir ön hazırlık aşaması var. İnce kesit MR’lar dahil, navigasyon teknolojisinin hepsini kullandık. Her insanın yüz yapısı, damar yapısı, sinir yapısı farklı. Burada kişiye özel bir işlem yapıldı ve bu işlem sırasında hastayı herhangi bir riske atmadan konuşarak, kolunu ve bacağını hareket ettirmesini isteyerek tümörü çıkarttık.

“Başarılı bir şekilde ameliyatı atlattı”

Kardeşinin, ameliyat sonrası sağlığına kavuştuğunu söyleyen
Şerafettin Subaşı ise yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı:

Kardeşim 2019 yılında beyin tümörü ile ilgili bir rahatsızlık geçirmişti. O dönem Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Mehmet Ali Hocamızı bulduk. Orada beyin ameliyatını oldu. O ameliyat başarılı geçmişti. Bu hastalık, geçen süreçte tekrar nüksettiğinden dolayı tekrar ameliyata girme durumu oluştu. Hocamız Mehmet Ali Bey, bu sefer Şehir Hastanesi’ndeydi. Tekrar kardeşimle ilgilendi. Ameliyatını o gerçekleştirdi. Kardeşim başarılı bir şekilde ameliyatı atlattı. Hocamızdan tekrar Allah razı olsun. Ben kardeşim adına ve ailemiz adına çok memnunum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.