YERLİ FÜZE MOTORU DÜNYA REKORU KIRDI! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

25 Nisan 2024 - 22:12

YERLİ FÜZE MOTORU DÜNYA REKORU KIRDI!

YERLİ FÜZE MOTORU DÜNYA REKORU KIRDI!
Son Güncelleme :

17 Nisan 2021 - 9:59

1840 Okuma
Türkiye’nin ilk yerli orta menzilli gemisavar füzesi ile paralel olarak geliştirilen turbojet motoru TJ300 testler sırasında kendi sınıfında dünya rekoru kırdı. Müjdeli haberi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Twitter hesabından duyurdu.
Yerli füze motoru dünya rekoru kırdı!
Mustafa Varank, “TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk Orta Menzilli Füze Motoru TEI-TJ300, 240mm çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak sınıfında dünya rekoru kırdı. TEI-TJ300; hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uygulanabilecek.” dedi.

TEI‘nin Eskişehir tesislerinde geliştirilme süreci devam eden TJ300 turbojet motoru, ilk kez Şubat 2020’de ateşlenmiş ve başarılı bir şekilde çalışmıştı. 240 mm çapta verdiği performans ile dünyadaki diğer motorların zaten önündeydi. Testleri devam eden motorda 1300 Newton itki hedeflenirken 1342 Newton itkiye ulaşıldığı görülüyor.

Gemisavar füze kadar motoru da ihtiyaç

Türkiye’nin geliştirdiği uzun menzilli ve daha büyük bir gemisavar füzesi ATMACA‘nın bu yıl envantere gireceği açıklanmıştı. Orta menzillere kadarki daha küçük deniz hedeflerine yönelik boşluğu doldurmak içinse orta menzilli gemisavar füzesi (henüz adı konmadı) projesi 2017’de başlatılmıştı. Motoru ile birlikte tamamen yerli olarak geliştiriliyor ve zaman zaman test süreçleri hakkında bilgi veriliyor.

Gemisavar füzeler, gemi vurmak için kullanılır. Deniz radarlarına yakalanmamak için deniz yüzeyine çok yakın uçarlar. Adeta denizi yalayarak hedefe giderler. Bu rakam yeni nesil füzelerde birkaç metreye kadar inmiştir.

Denize yakın uçmak görünmezlik avantajı sağlarken hava soluyan motorun bu şartlar altında sorunsuz çalışması gerekir. Bu füzelerin çapları da küçük olduğu için küçük çaplı ve yüksek itkili motor geliştirmek başlıca zorluklardan biridir. Kısacası itki en önemli parametredir ve gelen bilgilere göre TJ300 için işler yolunda gidiyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.