BAKAN VARANK YERLİ AŞI İÇİN TARİH VERDİ | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

9 Mayıs 2024 - 02:34

BAKAN VARANK YERLİ AŞI İÇİN TARİH VERDİ

BAKAN VARANK YERLİ AŞI İÇİN TARİH VERDİ
Son Güncelleme :

15 Mart 2021 - 17:26

1490 Okuma

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldığı bir programda yerli aşı çalışmalarında gelinen son durumu açıkladı.

Üç aşı adayı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) başvuru yapıldığını dile getiren Bakan, yerli aşıların ne zaman çıkacağına ilişkin merak edilen o soruyu yanıtladı.

Dünyada çok az denenmiş aşı adayları geliştiriliyor

Katıldığı programda salgın döneminde fakir ülkelere hiçbir şekilde aşı gitmediğini dile getiren Bakan Mustafa Varank, geliştirilen aşının, dünyada çok az denenen tekniklerle üretildiğini ifade etti. Tüm Türkiye’nin merakla beklediği aşıyla ilgili bilgileri Sanayi ve Teknoloji Bakanı şu şekilde kamuoyuyla paylaştı:

“Biz Covid-19 Platformu ile yenilikçi, dünyada çok az denenmiş aşı adaylarını geliştirmek istiyoruz. Bunlardan bir tanesi ‘VLP’ dediğimiz ‘virüs benzeri parçacıklar’ aşı adayı, şu anda dünyada sadece iki ülke bu aşıyı çalışıyor. 3 aşı adayımız TİTCK’a başvurdu. TİTCK onaylar onaylamaz insan denemeleri aşamasına başlayacağız. Biz sene sonuna kadar yerli aşımızı elimize almayı hedefliyoruz. Bu süreç uzun sürecek, dünyada aşı savaşları var, fakir ülkelere hiç aşı gitmiyor. Burada geliştireceğimiz aşının uzun yıllar devam edecek bu salgınla mücadelede çok önemli bir başarı olacağını biliyoruz. Diğer ülkelerle de bunu paylaşmak için hazırlıklarımızı yapıyoruz.”

Yerli aşı

Yerli aşı geliştirme sürecinin ne kadar uzun ve zorlu olduğuna dair konuşan Bakan Varank, Türkiye’nin çelitli illerinde geliştirilen çalışmaları şu şekilde özetledi:

“Bu süreçler insana uygulanacak tedavi metotları olduğu için uzun sürebiliyor. Türkiye’de daha önce de ilan ettik, üniversitelerimizin projeleri var. Mesela Kayseri’de bir hocamızın aşı adayı Faz 2 çalışmasını şu anda gerçekleştiriyor, Faz 3 aşamasına geçmesine az kaldı.”

Yerli aşı

Varank müjdeledi! Yerli aşı sene sonuna kadar çıkabilir!

Son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, aşı adaylarından birinde gönüllü denek olacağını açıkladı. Böyle bir bilimsel çalışmaya katkıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aynı zamanda yerli aşı için bir çıkış tarihi bekleyen kamuoyuna ise şu sözleri paylaştı:

“TİTCK onaylar onaylamaz insan denemeleri aşamasına başlayacağız. İnşallah sene sonuna kadar kendi yerli aşımızı elimize almayı hedefliyoruz.“

shiftdelete.net

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.