CHP’Lİ BAKAN:’ZORUNLU ASKERLİĞİNİ YAPMAMIŞ DOKTORLAR SINIR ÖTESİ ASKER ÜSLERE GÖNDERİLİYOR’ | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

20 Nisan 2024 - 10:48

CHP’Lİ BAKAN:’ZORUNLU ASKERLİĞİNİ YAPMAMIŞ DOKTORLAR SINIR ÖTESİ ASKER ÜSLERE GÖNDERİLİYOR’

CHP’Lİ BAKAN:’ZORUNLU ASKERLİĞİNİ YAPMAMIŞ DOKTORLAR SINIR ÖTESİ ASKER ÜSLERE GÖNDERİLİYOR’
Son Güncelleme :

12 Mart 2021 - 9:35

1630 Okuma

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, daha zorunlu askerliğini yapmamış olan doktorların görevlendirmeyle sınır hattındaki ve sınır ötesindeki askeri üslere gönderildiği iddialarını Meclis gündemine getirdi.

CHP’li Bakan, zorunlu askerlik görevini dahi yapmamış, yani temel askerlik eğitimini bile almamış, yeni mezun sayılabilecek birkaç yıllık hekimlerin, sınır hattındaki askeri üslerde ve sınır ötesi birliklerde görevlendirildiğini söyledi.

Bu görevlendirmelerin Millî Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki bir protokole dayanarak yapıldığını belirten Bakan, “Buradaki sorun; Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş, askerliğini yapmamış, birkaç yıllık pratisyen hekimlerin, sınır hattındaki ve sınır ötesindeki askeri üslere gönderilmeleri. Daha zorunlu askerliğini bile yapmamış insanı o bölgelere gönderemezsiniz. Bırakın savaş şartlarını bilmelerini, çatışma deneyimlerinin olmasını, bu insanların daha temel askeri eğitimleri yok. Biliyorsunuz askeri hastaneleri kapattılar, TSK bünyesindeki sağlıkçıları Sağlık Bakanlığı’na devrettiler. Bu devredilme, TSK bünyesindeki sağlıkçılar açısından birçok özlük hakkı kaybına sebep oldu. Hem üniformalarını ellerinden aldılar hem özlük haklarını… Harp cerrahisinde uzmanlaşmış sağlıkçılara devlet hastanelerinde ‘pansuman yapacaksın’ dediler. Şimdi de duyduk ki; zorunlu askerliğini bile yapmamış, birkaç yıllık pratisyen hekimleri tutup sınır hattındaki ve sınır ötesindeki askeri üslere gönderiyorlar. Bu izaha muhtaç bir uygulamadır, sorunludur ve tehlikelidir. Hem görevlendirilen hakimlerin güvenliği açısından hem de o bölgelerdeki askerlerin tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması açısından bu uygulama mantıklı bir şekilde yeniden düzenlenmelidir” diye konuştu.

Öneri…

CHP’li Bakan bu durumla ilgili bir öneri sunarak, “Daha askerliğini yapmamış hekimleri illa sınır hattında ya da sınır ötesinde görevlendirecekseniz, öncesinde temel eğitime tabii tutarsınız sonrasında da eğitimi ve görevlendirmeyi zorunlu askerlik olarak kabul edersiniz. Devlet, yurttaşın güvenliğini önceleyerek sorunlara hukuki, adil ve mantıklı çözümler üretmek için vardır” dedi.

CHP’li Bakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Koca’ya sordu:

1 – Birkaç yıllık mesleki tecrübeye sahip pratisyen hekimlerin, temel askerlik eğitimini dahi almadan, sınır hattı ve sınır ötesi gibi kritik bölgelerde görevlendirilmeleri hem sınır hattındaki ve sınır ötesindeki tıbbi ihtiyaç açısından hem de bu bölgelere görevlendirilen hekimin güvenliği açısından sizce de sorunlu bir uygulama değil midir? Bu uygulamayı nasıl açıklıyorsunuz?

2 – Hem temel askeri eğitimini dahi almamış sağlıkçıların bu bölgelerde görevlendirilmelerinin ‘tehlikeli’ bir uygulamaya olduğu gerçeği, hem sınır hattı ve sınır ötesindeki askerlerimizin tıbbi ihtiyacına göre nitekim daha tecrübeli sağlıkçıların görevlendirilmelerinin ihtiyacı daha doğru bir şekilde karşılayacağı tespitinden hareketle yeni bir planlama yapılarak, bu yanlıştan dönülmesi noktasında hangi çalışmalar yapılmaktadır?

onerge_gorevlendirilensaglikcilar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.