SON DAKİKA HABERİ: TÜRKİYE’DEN 5 MÜTHİŞ HAMLE! BU AY DEVREYE ALINACAKLAR | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 00:25

SON DAKİKA HABERİ: TÜRKİYE’DEN 5 MÜTHİŞ HAMLE! BU AY DEVREYE ALINACAKLAR

Son dakika haberi: Türkiye ardı ardına attığı adımların meyvesini toplamaya başlıyor. Önümüzdeki aylarda enerji sektörünü yakından ilgilendiren 5 önemli yerli üretim makine ve uygulama hayata geçirilecek.

SON DAKİKA HABERİ: TÜRKİYE’DEN 5 MÜTHİŞ HAMLE! BU AY DEVREYE ALINACAKLAR
Son Güncelleme :

07 Mart 2021 - 11:48

2550 Okuma

Son dakika haberi… Geçtiğimiz günler Meclis KİT Komisyonu toplantısına katılan BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan yerli teknoloji üretimi ve kullanımına ilişkin yürüttükleri çalışmalar ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Özcan’ın verdiği bilgiye göre bu yıl içinde devreye sokulacak yenilikler şöyle:

YERLİ SCADA SİSTEMİ

Petrol ve gaz hatlarında kullanılacak yerli SCADA sistemi önümüzdeki Ağustos ayında devreye alınacak. Böylece tüm hatlarda ekipmanların kontrolünden üretimin planlanmasına kadar otomatik ve uzaktan kontrol ve gözetlemesi mümkün olacak. Sistem isteyen özel sektör kuruluşlarına da satılabilecek.

TANKLAR İÇİN YERLİ ROBOT

Tank temizlenmesi için yerli robot geliştirilmesi çalışmaları bu yıl içinde tamamlanacak ve önümüzdeki yıl kullanıma hazır hale gelecek. Projeyi BOTAŞ ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ortak yürütüyor.

DENİZALTI ROBOTLARI

Deniz altından geçen petrol ya da gaz boru haklarının bakım ve tamiri için yerli denizaltı robotları geliştirildi. Bunların kısa sürede kullanımı mümkün olacak. Boru hatları büyük oranda deniz yüzeyinde yer alıyor. Balıkçılar, gemiler fırtınaya yakalandığında çapalarını atıyorlar ve bunlar boru hatlarına takılıyor, hasara neden oluyor. Gemilerin üzerinden düşen konteynerlerde hatlara zarar verebiliyor. Yerli robotlar ile hatlar 7 gün 24 saat kontrol altında tutulacak. Herhangi bir problem olduğunda müdahale edilecek. Bu kontrol sayesinde problem çıkmadan önce de müdahale kabiliyeti de kazanılacak.

KÖMÜR OCAKLARI

Kömür ocaklarında kullanılmak üzere alev almayan motorların üretimi tamamlandı, birkaç ay içinde kullanım başlayacak. Bu motorlar motorlardan kıvılcım çıkması sonucu oluşan kazaların önüne geçmiş olacak.

YERLİ MOTOR

Petrol ve gaz boru hatlarında kullanılan motorların yerlileri geliştirildi. Motorlar bir maç içinde kullanılmaya başlanacak.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.