2 BİN 500 YILLIK GİZLİ GEÇİT KEŞFEDİLDİ | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 17:08

2 BİN 500 YILLIK GİZLİ GEÇİT KEŞFEDİLDİ

Karabük’ün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ilçesi Safranbolu’da 2 bin 500 yıllık olduğu düşünülen gizli geçit keşfedildi.

2 BİN 500 YILLIK GİZLİ GEÇİT KEŞFEDİLDİ
Son Güncelleme :

27 Şubat 2021 - 16:04

1610 Okuma

Safranbolu’da tarihi çarşının batısından geçen Gümüş kanyonunda, Karabük İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Emre Erakçaoğlu ile doğa araştırmacısı Cemil Belder önemli bir keşfe imza attı.

Bölgede adeta şehir efsanesine dönen ve 2 bin 500 yıl önce yapılmış olduğu tahmin edilen gizli bir geçit bulundu.

30 metre derinliğinde ve 2,5 metre genişliğindeki geçit, vadi tabanındaki suya kadar ulaşıyor.

Geçide girilerek inceleme yapıldı.

“Oldukça heyecan verici bir keşif”

Doğa araştırmacısı Cemil Belder, keşfedilen geçidin, kalelerin tipik özelliklerinden biri olan suya erişim ya da gizli geçit yollarından biri olduğunu söyledi.

“Kaleden suya gizli bir geçit yolunun olduğunu keşfettik. Bu geçit toprakla tamamen kapandığı için üzerinde yürümek oldukça zordu. Kastamonu Doğanlar Kalesi ve Sinop Boyabat Kalesi’nde daha önce yaptığım incelemeler sonucunda bunun kaleye erişen bir geçit olduğunu hemen anladım. Bu bizim için oldukça heyecan verici bir keşifti. Çünkü Safranbolu tarihine bakış açısını sadece bizim değil bölgeyle ilgilenen tüm tarihçilerin bakış açısını değiştirebilecek elle tutulur, gözle görülür en büyük kanıtımız. Paflagonya dönemini incelediğimizde bu geçidin 2 bin 500 yaşından daha büyük olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü Paflagonya döneminde yapılan diğer kalelerde de benzer geçitlerin olduğunu gözlemledik.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.