TELEGRAM’DAKİ TEHLİKELERDEN ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORUYABİLİRİZ? | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 09:37

TELEGRAM’DAKİ TEHLİKELERDEN ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORUYABİLİRİZ?

WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesi kararı sonrası bir anda popüler olan Telegram, bazı tehlikeli içeriklerin olduğu bir platform sayılabilir. Özellikle çocukların güvenli internet ve uygulama kullanımı için yapılması gerekenler haberimizde. Telegram platformunda çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz?

TELEGRAM’DAKİ TEHLİKELERDEN ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORUYABİLİRİZ?
Son Güncelleme :

13 Ocak 2021 - 12:01

1730 Okuma

WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesini kullanıcılarına sunmasının ardından ortam bir hayli gerildi.

Pek çok kullanıcı, verilerinin diğer Facebook şirketleriyle paylaşılmasının kabul ettirildiği bu sözleşme nedeniyle WhatsApp’a karşı çıkarken aynı zamanda alternatif uygulama arayışlarına girişti.

Telegram, WhatsApp’a alternatif olarak öne çıkan en popüler uygulama oldu. Uzun süredir binlerce kullanıcının kullandığı Telegram, olayların ardından inanılmaz bir popülerlik kazandı. Ancak Telegram, her ne kadar WhatsApp’a göre daha gizlilik dostu sayılsa da özellikle çocuklar için aynı derecede tehlikeli durumda. Peki, ebeveynler çocukları Telegram’daki tehlikelerden nasıl koruyabilir?

Gizli sohbetlere dikkat

Gizli sohbetler, Telegram’ı özel kılan özelliklerinden birisidir. Uçtan uca şifreleme sayesinde mesajların ele geçirilmesi ve verilerin korunması sağlanıyor olsa da bu özellik çocuklar için sakıncalı olabilir. Gizli sohbetlerde mesajlar otomatik olarak ortadan kaldırılıyor ve konuşmanın hiçbir kanıtı kalmıyor. Yani çocuğunuz herhangi birisiyle bu özellik sayesinde sizin bilginiz dışında herhangi bir konu hakkında konuşabiliyor olabilir. Maalesef bu konuda yapabileceğiniz şey çocuğunuzun bunu yapmasını engellemenin ötesine gidemiyor.

Kullanıcı ismi belirlemek önemli

Telegram’a ilk defa üye olurken kullanıcılara telefon numaraları, isimleri ve soy isimleri soruluyor. Çocuğunuzun bir kullanıcı adı belirlemesiyse ona büyük bir tehlike sunuyor olabilir. Zira belirlenen kullanıcı adı Telegram’da kişi aramalarında aratıldığı takdirde hiç tanımadığınız kişiler dâhil herkes tarafından görülebiliyor ve herkes bu kişiye mesaj atabiliyor. Dolayısıyla çocuğunuzun bir kullanıcı adı belirlemesine engel olmak en mantıklı seçenek olacaktır.

Uygunsuz içeriklere maruz kalabilir

Her platform ve uygulama gibi Telegram da amacı dışında kullanılabiliyor. Telegram, kullanıcılara kendi içeriklerini oluşturma imkânı tanıyor. Bu stickerlar, botlar veya kanallar şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Fakat bu içerikler arasında çocuğunuz için hiç de uygun olmayan içerikler bulunabiliyor. Bu konuda yapmanız gerekense çocuğunuzun Telegram’ını denetlemek olacaktır.

Taklit hesaplar sizin yerinize mesaj gönderebilir

İnternette olduğu gibi Telegram’da da bazı kullanıcılar, orijinal kişiler adına başka kullanıcılara mesaj gönderebiliyorlar. Bu durum kullanıcı adındaki benzerlik nedeniyle alıcı tarafından fark edilemeyebiliyor. Dolayısıyla şüpheli bir durum yaşadığınızda çocuğunuz adına mesaj göndermeye çalışan kullanıcıyı tespit ettikten sonra bu kullanıcıyı Telegram üzerinden “@NoToScam”e bildirebilirsiniz. Bu durum yalnızca çocuğunuz için değil, tüm kullanıcılar için geçerli.

Toplulukların bulunduğu her platform, çocuklar için bazı sorunlar teşkil edebiliyor. Telegram’ın da bunlardan pek bir farkı yok. Bu sebeple, çocuğunuzun kullandığı program ne olursa olsun, sizin gözetiminizde olması daha doğru olacaktır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.