
Ülkemizde girişimci olduğunuzda birçok zorlukla mücadelenin de içine giriyorsunuz. Özelikle yeni girişimcinin önündeki engeller birçok genç girişimciyi kararından vazgeçiriyor.
Finansman ve proje dışında en önemli engel bürokrasi. Her yaşta girişimci olabilirsiniz. Ben bu yazımda size genç bir girişimcinin, hayata yeni başlarken umutlarının nasıl yok edildiğini anlatacağım.
Yeterli sermayeye ulaştınız. Elinizde size para kazandıracak projeleriniz var. Şirketinizi yeni kurdunuz. Kurduğunuz tarihten itibaren saat çalışmaya başlıyor. Masraflar sırada. Muhasebeci, kira, genel giderler, maaşlar, sigorta ve daha aklıma gelmeyen birçok masraf. Ne yapacak genç girişimcimiz. Elindeki projeyi, bilgiyi veya ürünü pazarlayacak. Belki birçok ihaleye girecek. Ben ihaleden bahsederken, aklıma en yakınımızdaki İzmir Büyükşehir Belediyesi ihalelerine baktım. Bir ihale var ki, çok ilginç. İhaleyi sizde Ekap’ta bulabilirsiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘nin ihale metni şöyle: ‘El Ele Müzik Digital Konser Dizisi Organizasyonu Hizmeti’. İhalenin Teslim Yeri: İdare’nin Sosyal Medya Hesapları. İşe Başlama Tarihi: 25.03.2021.
İhale şartlarından biri kısaca şöyle: Son 5 yıl içinde bu türden bir işin ya da benzer işlerin yapıldığına dair belgeler. Üstelik daha önce yapılan işin teklif edilen bedelin %25 oranında az olmaması da gerekiyor.
Şimdi bu ihaleyi açan Büyükşehir yetkilisi kopyala-yapıştır yapmış. Benim incelediğim nerede ise tüm İBB ihalelerinde bu madde mevcut. Nasıl yanıt verecekler. ‘Deneyim olmadan iş veremeyiz.’ Tamam, tamam da, Mehmet Ali Bey’in oğlu zorlukları aşmış, belki de borçlanmış şirketini yeni kurmuş. Daha önce benzer bir iş yapmamış. Çünkü daha önceki yıllar Pandemi yoktu. Kurumların Dıgıtal konserleri de yoktu. İşi çok iyi biliyor. İBB’ye internetten yayın yapması için bu yetmiyor. İhalenin kapısı kendisine kapalı. Neden. Beş yıl içinde iş yapmamış . ‘Ben şimdi en iyisini yaparım’. ‘Yok yok bize beş yıllık eski firma lazım’
Örneğin Konserler İzmir’de yoğun olarak Gündoğdu meydanında canlı veya Adnan Saygun salonlarında da canlı olarak yapılırdı.
Pandemi’den önce kaç şirket 5 yıl içinde Dijital konser organizasyonu yapmış. Bir, belki iki belki de en fazla beş. Belki de hiç yok. Kısaca siz ihaleye girecek şirket sayısını daha ihale başlamadan sınırlamışsınız. Digital konser ihalesi yapıyorsunuz ve 5 yıl içinde maddesini ekleyerek genç girişimcilere kapınızı kapıyorsunuz. Yetkililerin ‘ihaleyi alacakların bu işe yeterli olacağını nasıl anlayalım’ dediklerini duyuyorum. Lütfen bunu da sizler araştırın. Şeffaf ihale yapıyoruz diyerek girişimcilerin, özellikle gençlerin önünü kapamayın. Yoksa ihaleler adrese teslim gibi olmasa da adrese teslim gibi algılanır. Unutmadan, internet üzerinden Dıgıtal konser yayınlayacak o kadar çok genç girişimcinin şirketi İzmir’de mevcut ki. 5 yıl içinde bu işi yapanları cebinden çıkarır.