YENİ GİRİŞİMCİ OLMANIN DAYANILMAZ ZORLUKLARI | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 19:01

YENİ GİRİŞİMCİ OLMANIN DAYANILMAZ ZORLUKLARI

YENİ GİRİŞİMCİ OLMANIN DAYANILMAZ ZORLUKLARI
Son Güncelleme :

18 Şubat 2021 - 3:45

4120 Okuma

Ülkemizde girişimci  olduğunuzda birçok zorlukla  mücadelenin de  içine giriyorsunuz.  Özelikle yeni girişimcinin önündeki engeller birçok genç girişimciyi kararından vazgeçiriyor.

Finansman ve proje dışında en önemli engel bürokrasi. Her yaşta girişimci olabilirsiniz. Ben bu yazımda  size genç bir girişimcinin, hayata yeni başlarken umutlarının nasıl yok edildiğini anlatacağım.

Yeterli sermayeye ulaştınız. Elinizde size para kazandıracak projeleriniz var. Şirketinizi yeni kurdunuz. Kurduğunuz tarihten itibaren saat çalışmaya başlıyor.  Masraflar sırada. Muhasebeci, kira, genel giderler, maaşlar, sigorta ve daha aklıma gelmeyen birçok masraf. Ne yapacak genç girişimcimiz. Elindeki projeyi, bilgiyi veya ürünü pazarlayacak. Belki birçok ihaleye girecek. Ben ihaleden bahsederken, aklıma en  yakınımızdaki İzmir Büyükşehir Belediyesi ihalelerine baktım.  Bir ihale var ki, çok ilginç.  İhaleyi sizde Ekap’ta bulabilirsiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘nin  ihale metni şöyle: ‘El Ele Müzik Digital Konser  Dizisi Organizasyonu Hizmeti’. İhalenin Teslim Yeri: İdare’nin Sosyal Medya Hesapları.  İşe Başlama Tarihi: 25.03.2021.

İhale şartlarından biri kısaca  şöyle:  Son 5 yıl içinde  bu türden bir işin ya da benzer işlerin yapıldığına dair belgeler. Üstelik daha önce yapılan işin teklif edilen bedelin %25 oranında az olmaması da gerekiyor.

Şimdi bu ihaleyi açan Büyükşehir yetkilisi kopyala-yapıştır yapmış.  Benim incelediğim  nerede ise tüm İBB ihalelerinde bu madde mevcut.  Nasıl yanıt verecekler. ‘Deneyim olmadan iş veremeyiz.’ Tamam, tamam da, Mehmet Ali Bey’in oğlu zorlukları aşmış, belki de borçlanmış şirketini yeni  kurmuş. Daha önce benzer bir iş yapmamış.  Çünkü daha önceki yıllar Pandemi yoktu. Kurumların Dıgıtal konserleri de  yoktu. İşi çok iyi biliyor. İBB’ye internetten yayın yapması için bu  yetmiyor. İhalenin kapısı kendisine  kapalı. Neden. Beş yıl içinde iş yapmamış . ‘Ben şimdi en iyisini yaparım’. ‘Yok yok bize beş yıllık eski firma lazım’

Örneğin Konserler İzmir’de yoğun olarak Gündoğdu meydanında canlı  veya Adnan Saygun salonlarında da canlı olarak  yapılırdı.

Pandemi’den önce kaç şirket 5 yıl içinde Dijital konser organizasyonu yapmış. Bir, belki iki belki de en fazla  beş.  Belki de hiç yok. Kısaca siz ihaleye girecek şirket sayısını daha ihale başlamadan sınırlamışsınız. Digital konser ihalesi yapıyorsunuz ve 5 yıl içinde maddesini ekleyerek genç girişimcilere kapınızı kapıyorsunuz. Yetkililerin ‘ihaleyi alacakların  bu işe yeterli olacağını nasıl anlayalım’ dediklerini duyuyorum. Lütfen bunu da sizler araştırın. Şeffaf ihale yapıyoruz diyerek girişimcilerin, özellikle gençlerin önünü kapamayın.  Yoksa ihaleler adrese teslim gibi olmasa da adrese teslim gibi algılanır. Unutmadan, internet üzerinden Dıgıtal konser yayınlayacak o kadar çok genç girişimcinin şirketi  İzmir’de mevcut ki.  5 yıl içinde bu işi yapanları cebinden çıkarır.

 

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.