Merkez Bankası’ndan kredi kartına nakit avans kararı | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

19 Nisan 2024 - 04:57

Merkez Bankası’ndan kredi kartına nakit avans kararı

Merkez Bankası’ndan kredi kartına nakit avans kararı
Son Güncelleme :

17 Mayıs 2023 - 9:05

3670 Okuma

TCMB, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulamasına tüketici kredilerini de dahil ederek kapsamını genişletti. Merkez Bankası, kredi kartı ile nakit avans ve altınla ilgili yeni bir düzenlemeye gitti.

REUTERS

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamının genişletilerek, diğer ticari krediler ile tüketici kredilerini de bu kapsama dahil ettiğine dair uygulama talimatında değişiklik yayınladı.

TCMB’nin dün bankalara gönderdiği ve Reuters tarafından görülen yazıya göre yeni eklenenlerle birlikte ilgili kredi türleri bazında ayrı ayrı olmak üzere bir önceki hesaplama tarihine göre büyüme oranları yüzde 3’ün üzerinde gerçekleşirse, bu oranı aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesi gerekecek.

Kredi kartı ile nakit çekim ve altın alınmasının hızı kesilecek

Uzmanlar, Merkez Bankası’nın yeni kararlarını, seçimden önce artan kredi kartı ile altın alınması ve çekilen nakitle dolar satın alınmasının hızını düşürmek için bankalara yeni sorumluluk getirildiği şeklinde yorumluyor.

Burada amaçlanan kredinin yatırım için kullanılmasını önlemeyi sağlamak.

Bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi

TCMB belirli bir limitin üzerindeki bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi.

Kuyum harcamaları ve nakit çekimleri için geçerli

Bu değişiklik, 16 Mayıs 2023 tarihinden itibaren yapılan kuyum harcamaları ve nakit çekimleri için geçerli olacak.

Kredi kartına nakit avans ya da taksitli nakit avans maliyetleri

Kredi kartına nakit avans ya da taksitli nakit avans maliyetleri aylık bazda yüzde 1,36 faiz ile TL cinsi en düşük borçlanmayı sağladığı için seçim öncesinde bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelmişti.

Bankalar, yıllık yüzde 20’e yakın oldukça düşük bir faizle borçlanmayı sağlayan bu imkan kapsamında kredi kullandırımını TCMB’nin bu adımı öncesi daraltmaya başladıklarını belirtmişlerdi.

Merkez Bankası menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamı genişletti

Karardan önce en uzun vade bankalarca kısaltılmıştı

Bazı bankalar bu yazı öncesi en yüksek kullandırılabilecek nakit avans tutarını düşürürken birçok banka da en uzun vadeyi 12 aydan 6 aya indirmişti.

Fiziki altın karşılığı açılan dönüşüm hesapları değişti

TCMB, fiziki altın karşılığı açılan dönüşüm hesaplarının hesaplama yöntemlerinde de değişiklere gitti.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN