BM uyardı: 800 binden fazla Sudanlı komşu ülkelere kaçabilir | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

2 Mayıs 2024 - 13:10

BM uyardı: 800 binden fazla Sudanlı komşu ülkelere kaçabilir

BM uyardı: 800 binden fazla Sudanlı komşu ülkelere kaçabilir
Son Güncelleme :

02 Mayıs 2023 - 7:48

1400 Okuma

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, çatışmalar nedeniyle 800 binden fazla Sudanlının komşu ülkelere kaçabileceği ihtimaline karşı hazırlık yaptıklarını duyurdu.

AA

Sudan’da 2013’te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) tamamen orduya katılmasını öngören ‘askeri güvenlik reformu’ konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve ‘devlete karşı isyancı güç’ ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.

Sudan Sağlık Bakanlığı çatışmalarda 528 kişinin öldüğünü, 4 bin 599 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

BM: 800 binden fazla kişi komşu ülkelere kaçabilir

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Sudan’da ordu ile paramiliter HDK arasında yaşanan çatışmaların insani sonuçlarını değerlendirdi.

Grandi, “BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, hükümetler ve ortaklarıyla Sudan’daki çatışmalar dolayısıyla 800 binden fazla kişinin komşu ülkelere kaçabileceği ihtimaliyle hazırlık yapıyor. Umarım durum bu noktaya gelmez ancak şiddet durmazsa daha fazla insanın güvenlik arayışıyla Sudan’dan kaçmak zorunda kaldığına tanık olacağız” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.