Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Novak’ı resmi törenle karşıladı | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

24 Nisan 2024 - 13:03

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Novak’ı resmi törenle karşıladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Novak’ı resmi törenle karşıladı
Son Güncelleme :

29 Mart 2023 - 20:28

520 Okuma

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle, Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu.

Beştepe’deki karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macar mevkidaşı ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

“Ticari, askeri, ekonomik, kültürel ilişkilerimizi değerlendirme fırsatı bulduk. Geliştirilmiş Stratajik Ortaklık temelinde ortak irademizi teyit ettik. 6. toplantıyı aralık ayında Budapeşte’te gerçekleştireceğiz. Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümünü idrak edeceğiz.

Ekonomik ve ticari münasebetlerimiz giderek güçleniyor. Ticaret hacmimiz 3,5 milyar dolara ulaştı. 6 milyar dolarlık müşterek hedefimizi yakalamak amacıyla atılacak adımları değerlendirdik.

Sayın Cumhurbaşkanı ile ayrıca güncel, bölgesel, küresel meseleler hakkında fikir teatisi içinde bulunduk. Rusya-Ukrayna Savaşı şüphesiz gündemimizdeki yerini aldı. Diyaloğun tesis edilmesi için büyük çaba sarf ediyoruz.

Şu an itibariyle Tanap’tan Macaristan’a doğalgaz verilmesi konusunda Azerbaycan’la birlikte her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu gerek sayın Orban’a gerekse Cumhurbaşkanımıza ifade ettim.

Macaristan’ın Türkiye-AB ilişkilerindeki olumlu gündemin ilerletilmesine matuf desteğini artırarak sürdürmesini bekliyoruz.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Her iki tarafla da görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İstiyoruz ki Ukrayna ve Rusya arasında bir an önce masada barışı getirelim ve masadaki bu barışla beraber savaşı sona erdirelim.

“BİZ HER ZAMAN TÜRK DOSTLARIMIZIN YANINDAYIZ”

Erdoğan’ın ardından sözü alan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, şu ifadeleri kullandı:

“Bu davet için çok teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile ilk defa Cumhurbaşkanı olarak konuşuyorum. Daha önce görüşmüştük ama Cumhurbaşkanı değildim o zaman. Bugün derinden sarsıcı depremle ilgili film izledik. Depremin korkunçluğunu gördük. Kalbimiz sarsılmış olarak izledik.

Biz Macarlar olarak Türk dostların yanında olduğunu vurgulamak istiyoruz. Biz ‘İyi dost zor zamanda belli olur’ deriz. Kolay zamanlarda zaten birlikteyiz. Sorun olduğunda her zaman yanlarındayız.

Macarları Türkiye’deki korkunç deprem derinden sarstı. Macar insanlarının hem başsağlığı dileklerini ifade etmek istiyorum. Gerçekten çok acı ve bundan sonra da Türkiye’ye, Türk insanlarına yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız.

Türkiye, Macaristan’ın enerji güvenliği konusunda vazgeçilmez öneme sahiptir. Türk Akımı’na ihtiyacımız var

Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladık. NATO’nun genişlemesinden yanayız.”

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.