Dünyada 2022 böyle geçti | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

27 Temmuz 2024 - 04:23

Dünyada 2022 böyle geçti

Dünyada 2022 böyle geçti
Son Güncelleme :

20 Aralık 2022 - 20:38

1130 Okuma

Rusya-Ukrayna savaşı, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in vefatı, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması ve daha birçoğu 2022 yılına damga vuran olaylardan oldu.

Kazakistan’da gösteriler, Tonga’daki yanardağ patlaması, Hindistan’ın Karnataka eyaletinde Müslüman öğrencinin başörtüsü ile derse girmesine izin verilmemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlatması 2022 yılının ilk çeyreğine damga vurdu.

Ocak-şubat-mart

AA, 2022’nin Ocak, Şubat ve Mart aylarında yaşanan önemli gelişmeleri şöyle sıraladı:

1 OCAK

– Güney Afrika, 26 Aralık’ta hayatını kaybeden, apartheid ile mücadele kahramanı ve Nobel Barış Ödüllü insan hakları aktivisti Başpisikopos Desmond Tutu, son yolculuğuna uğurlandı.

2 OCAK

– Güney Afrika Cumhuriyeti’nin yasama başkenti Cape Town’daki parlamento binasında yangın çıktı.

3 OCAK

– ABD’li teknoloji devi Apple, “borsada 3 trilyon dolar değerlemeyi aşan ilk şirket” oldu.

 

– ABD, 1 Ocak 2022’den itibaren insan hakları ihlalleri ve darbeleri gerekçe göstererek Etiyopya, Mali ve Gine’yi gümrüksüz ticaret programından çıkardığını duyurdu.

4 OCAK

– Almanya’nın Hannover kentindeki bir aşı merkezinde çocuklara, yetişkin dozda koronavirüs aşısı yapıldığı ortaya çıktı.

 

– Kanada hükümeti, First Nations yerli ailelerinin çocuklarıyla ilgili 2007’den bu yana devam eden davada, 20 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

 

5 OCAK

– Kosova, küresel enerji krizinin yarattığı koşulların olumsuz etkileri nedeniyle ülke genelinde kripto para üretimini yasakladı.

 

– İtalya’nın Sicilya bölgesinde tanınan ve 20 yıldır aranan mafya babası Gioacchino Gammino, “Google Maps” harita uygulamasında çıkan bir fotoğrafı sayesinde İspanya’da yakalandı.

6 OCAK

– İsviçre ordusu, dünyada yaygın kullanılan WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarını güvenlik gerekçesiyle yasakladı.

 

– İran-Irak Savaşı’nda hayatını kaybeden ve naaşlarına yaklaşık 35 yıl sonra ulaşılan 150 İran askeri için Tahran’da cenaze töreni düzenlendi.

7 OCAK

– ABD’nin Colorado eyaletinde meydana gelen, bölge tarihinin en büyük yangını olarak bildirilen Marshall yangını en az 513 milyon dolarlık hasara yol açtı ve yaklaşık 1100 ev ve yapıyı yok etti.

 

8 OCAK

 

– ABD’de bilim insanları, kalamar gözünün gelişimi için gerekli olan bir gen ağı keşfetti.

 

9 OCAK

 

– Fransız piyanist Stephane Blet, İsviçre’nin Cenevre kentinde yaşamını yitirdi.

 

– Suudi Arabistan’da yaklaşık 3 yıldır cezaevinde tutulan Prenses Basmah (Besme) bint Suud bin Abdulaziz Al Suud ve kızı Suhud eş-Şerif tahliye edildi.

 

10 OCAK

 

– Bilim insanları, biyofilm bakterilerinin, daha gelişmiş organizmalar bitki ve hayvanlarda olduğu gibi ayrıntılı şekillerde organize olduğunu tespit etti.

 

– Hollanda’da 15-17 Mart 2021’de düzenlenen genel seçimden 299 gün sonra hükümet resmen kuruldu.

 

– İngiltere merkezli enerji şirketi “Chariot”, Fas açıklarında yaklaşık 1 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu açıkladı.

 

11 OCAK

– Amerikalı şair Maya Angelou, çeyreklik madeni paraya basılan ilk siyahi kadın oldu.

 

– Suudi Arabistan’da develere hizmet sunan dünyanın ilk 5 yıldızlı oteli açıldı.

13 OCAK

– ABD’de yapılan araştırmaya göre, son 7 yıl, 1850’lerden bu yana dünyadaki en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti.

 

– Batı Avustralya eyaletinin Pilbara bölgesindeki Onslow kasabasında 50,7 dereceyle son 62 yılın en yüksek hava sıcaklığı kaydedildi.

14 OCAK

– Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme görüşmelerinin ilki yapıldı.

 

– Batı Afrika ülkesi Nijerya’da, çocuk felci virüsü (poliovirüs) yeniden tespit edildi.

 

15 OCAK

– Gana, Avrupa Birliği’nin (AB) “kara para aklama listesi”nden çıkarıldı.

 

– Pasifik Okyanusu’nda bulunan ada ülkesi Tonga’daki yanardağ patlaması ve onu izleyen tsunami nedeniyle 6 kişi hayatını kaybetti.

17 OCAK

– Çin’de nüfus artış hızı, 1960’ların başında 30 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kıtlıktan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

18 OCAK

– İspanya’nın kuzeyindeki Leon kentinde ikamet eden ve Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en yaşlı erkeği olan Saturnino de la Fuerte öldü.

19 OCAK

– ABD Başkanı Joe Biden’ın New York Doğu Bölgesi Mahkemesi yargıçlığına aday gösterdiği Bangladeş asıllı Nusrat Jahan Choudhury, ülkede federal yargıçlığa aday gösterilen ilk Müslüman kadın oldu.

20 OCAK

– Avusturya, Avrupa’da herkese aşı zorunluluğu getiren ilk ülke oldu.

 

– İskoçya’da bir çatı katında bulunan, aralarında Kanuni Sultan Süleyman’ın portresinin de olduğu padişah portreleri koleksiyonu müzayede evi Sotheby’s tarafından çıkarıldığı açık artırmada 24 milyon 563 bin liraya alıcı buldu.

 

– Belçika’dan geçen sene yola çıkarak dünyayı dolaşan Zara Rutherford, dünyanın çevresini dolaşan en genç, bunu hafif bir uçakla yapan ilk kadın pilot oldu.

 

21 OCAK

– Brezilyalı samba şarkıcısı Elza Soares, 91 yaşında yaşamını yitirdi.

 

– Grammy ödüllü Amerikalı rock şarkıcısı ve aktör Meat Loaf, 74 yaşında yaşamını yitirdi.

 

– ABD’de ele geçirilen Türkiye’ye ait 28 tarihi eser, New York Başkonsolosluğuna teslim edildi.

22 OCAK

– Çinli bilim insanları, 833 kilometrelik fiber optik kablo üzerinde kuantum anahtar dağılımını gerçekleştirerek bu alanda rekor kırdı.

23 OCAK

– Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan istifa etti.

24 OCAK

– Burkina Faso’da bir grup asker, yönetime el koyduğunu açıkladı ve devlet televizyonu RTB’de darbe bildirisi okudu.

 

– Pakistan’da ilk kez bir kadın yargıç, Pakistan Yüksek Mahkemesine atandı.

 

– NATO, “Neptune Strike 2022” tatbikatı kapsamında Akdeniz’de devriye faaliyetlerine başladı. Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez bir ABD uçak gemisi görev grubu tatbikat kapsamında NATO komutasına girdi.

 

25 OCAK

 

– Avustralya hükümeti, Aborjin bayrağının özgürce kullanılabilmesi için 14 milyon dolar karşılığında bayrağın telif haklarını satın aldı.

 

– İsrail yapımı “Pegasus” casus yazılımının üreticisi NSO Group’un üst yöneticisi (CEO) Asher Levy istifa etti.

 

26 OCAK

– Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir’in başkenti Cezayir’deki Isly Caddesi’nde Fransız askerlerinin 26 Mart 1962’de yaptığı katliama ilişkin, “Fransa 60 yıl sonra bu (sebep olduğu) trajediyi kabul ediyor. Açık ve net söylüyorum, bu katliam Cumhuriyet (Fransa) için affedilemez.” dedi.

 

– Avustralya’da bilim insanları, gökyüzünde 20 dakika aralıkla yanıp sönen yeni bir ışın türü keşfetti.

27 OCAK

– ABD’de ilk kez bir robot, insan yardımı olmadan ameliyat gerçekleştirdi.

29 OCAK

– Rusya’nın nüfusu, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana ilk kez 2021’de 1 milyondan fazla azaldı.

30 OCAK

– ABD’nin doğu yakasında orta ve kuzeydoğu eyaletlerini vuran şiddetli kar fırtınası nedeniyle 100 binden fazla kişi elektriksiz kaldı.

31 OCAK

– Burkina Faso’da 24 Ocak’ta yapılan darbenin arkasındaki isim Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, kendisini cumhurbaşkanı ve başkomutan ilan etti.

 

– Suudi Arabistan’da açık alanda ilk kez yapılan toplu yoga etkinliğine yaklaşık 1000 kişi katıldı.

 

1 ŞUBAT

– Azerbaycan Milli Meclisi, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerini resmen müttefiklik düzeyine çıkaran Şuşa Beyannamesi’ni kabul etti.

 

– İspanyol Pablo Fernandez, bir sosyal dayanışma projesi kapsamında 36 saat hiç durmadan havuzda yüzerek, en uzun süre havuzda yüzme rekoruyla Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdi.

2 ŞUBAT

– Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi çerçevesinde, ilk doğrudan uçuşla İstanbul-Erivan seferi yapıldı.

3 ŞUBAT

– ABD’nin orta bölgesinde etkisini sürdüren kar fırtınası yüzünden 4 binden fazla uçuş iptal edildi, 100 bine yakın kişinin elektriği kesildi.

 

– ABD Başkanı Joe Biden, ABD güçlerinin, DEAŞ elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’yi Suriye’de düzenlenen bir operasyonda öldürdüğünü açıkladı.

4 ŞUBAT

– Bilim insanları, Hollanda’da AIDS hastalığına yol açan HIV-1 virüsünün 3,5 ila 5,5 kat daha hızlı yayılabilen ve daha zararlı olan yeni bir varyantını tespit etti.

 

6 ŞUBAT

– “Hindistan’ın bülbülü” olarak tanınan ünlü Hint şarkıcı Lata Mangeshkar 92 yaşında hayatını kaybetti.

8 ŞUBAT

– Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) iş adamı Halil Falyalı uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

 

– ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı İleri Savunma Projeleri Araştırma Ajansı (DARPA) ile Skorsky şirketinin yaptığı ortak bir çalışma kapsamında, ilk kez Skorsky marka UH-60 Alfa model bir Black Hawk helikopteri pilotsuz uçuruldu.

9 ŞUBAT

– “Dünyanın en büyük kesim siyah elması” olarak bilinen değerli taş, kripto para kullanılarak 3 milyon 161 bin sterline (58 milyon 966 bin lira) satıldı.

11 ŞUBAT

– AIDS hastalığına yol açan HIV’i keşfettiği için 2008’de Nobel Tıp Ödülü verilen Fransız virolog Luc Montagnier 89 yaşında yaşamını yitirdi.

12 ŞUBAT

– Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Milli Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşan Şuşa Beyannamesi’ni onayladı.

 

14 ŞUBAT

– Dünyaca ünlü film yapımcısı ve yönetmen Ivan Reitman, 75 yaşında hayatını kaybetti.

16 ŞUBAT

– Brezilya’nın Rio de Janeiro eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı seller sonucu 232 kişi hayatını kaybetti.

 

– Burkina Faso’da 24 Ocak’ta darbe yaparak yönetime gelen Yarbay Paul-Henri Damiba, yemin edip cumhurbaşkanı olarak resmen göreve başladı.

17 ŞUBAT

– Bulgaristan parlamentosu, yaklaşık 9 yıldır devam eden “altın pasaport” olarak bilinen yatırım karşılığı vatandaşlık verme uygulamasına son verdi.

19 ŞUBAT

– Arjantin’in kuzey doğusundaki Corrientes eyaletinde ocak ayının ortasından bu yana devam eden orman yangınlarında 785 bin hektardan fazla alan tahrip oldu.

21 ŞUBAT

– Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı.

 

– Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisinden (YDP) oluşan koalisyon hükümeti, UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu başkanlığında kuruldu.

 

22 ŞUBAT

– Eski ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’ın hesabını askıya almasının 1 yıl ardından “Truth Social” ismini verdiği sosyal medya uygulamasını kullanıma sundu.

23 ŞUBAT

– Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, ülke genelinde Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç 30 günlük olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını duyurdu.

24 ŞUBAT

– Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

25 ŞUBAT

– Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.

 

– Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından 100 binden fazla sivilin yerinden edildiğini bildirdi.

 

1 MART

– Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Ukrayna’ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik’e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlama kararı aldı.

 

2 MART

 

– ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle ABD’nin hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapattığını duyurdu.

 

– Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınayan karar tasarısını 5’e karşı 141 oyla kabul etti.

 

3 MART

 

– Ukrayna-Rusya görüşmesinde taraflar, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması ve tahliyelerin yapılacağı bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda anlaştı.

 

– Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turu Belarus sınırındaki Brest’te başladı.

4 MART

– Ukrayna, ülkesindeki Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali Santrali sahasında kontrolün Rus ordusuna geçtiğini açıkladı.

 

– Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde Şiilere ait camiye yapılan bombalı saldırıda 63 kişi öldü.

 

– Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Rusya’yı kınayan ve Ukrayna’daki tüm insan hakları ihlallerini soruşturacak uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti.

5 MART

– Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna’dan Polonya’ya bir gün içinde 106 bin kişi geçti.

 

7 MART

– Video paylaşım platformu TikTok, Rusya’daki bazı hizmetlerini askıya aldığını duyururken, çevrim içi yayın platformu Netflix de bu ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

8 MART

– BM, Ukrayna’dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

 

– ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD’nin Rusya’dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu.

9 MART

– ABD’de 6 Ocak 2021’de yaşanan Kongre baskınıyla ilgili açılan ilk dava mahkumiyetle sonuçlandı.

10 MART

– Türkiye’nin arabuluculuğu ile Antalya’da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı yapıldı.

11 MART

– İngiltere, Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’ndaki 386 milletvekiline yaptırım kararı aldı.

 

– Şili’de Aralık 2021’de düzenlenen seçimi kazanan 36 yaşındaki Gabriel Boric, başkanlık görevini teslim alarak Şili’nin en genç Devlet Başkanı oldu.

 

 

13 MART

 

– Çin ile Hindistan, ihtilaflı sınır hattında gerilimi düşürmek üzere 22 aydır sürdürülen görüşmelerin 15. turunda, Haziran 2020’de çatışmaların yaşandığı sınırın batı bölümünde güvenliğin ve istikrarın sağlanması için geçici uzlaşma sağladı.

14 MART

– Koronavirüs aşısını geliştiren Türk kökenli bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin ile Macar asıllı bilim insanı Prof. Dr. Katalin Kariko, Almanya’da tıp dünyasının en önemli ödüllerinden kabul edilen “Paul-Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022 ödülünü” aldı.

15 MART

– Rusya, ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns dahil 13 ABD’li yetkilinin yaptırım listesine alındığını açıkladı.

17 MART

– Mali’deki cunta yönetimi, Fransız RFI radyosu ve France 24 televizyonunun yayınlarını askıya aldığını duyurdu.

18 MART

– İngiliz medya denetim kuruluşu Ofcom, Rus devletinin yayın organı Russia Today’in (RT) yayın lisansını “hemen geçerli olmak üzere” iptal ettiğini duyurdu.

 

21 MART

– Çin’de China Eastern Havayolları’na ait, 132 kişi taşıyan Boeing 737 yolcu uçağı Guangşi eyaletinde dağlık bölgede düştü. Kazadan kurtulan olmadı.

 

– ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçları “soykırım” olarak tanıdıklarını açıkladı.

22 MART

– Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkelerine yönelik “varoluşsal bir tehdit” görmeleri durumunda Rusya Devlet Başkanı Putin’in nükleer silahlara başvurabileceğini söyledi.

24 MART

– Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya’ya Ukrayna’daki saldırılarına son verme, tüm güçlerini geri çekme ve Kiev’e daha fazla yardım çağrısı yapan ikinci kararı, 5’e karşı 140 oyla kabul etti.

27 MART

– Azerbaycan’ın Sovyetler Birliği’nden ayrılıp bağımsızlığını ilan ettikten sonraki ilk cumhurbaşkanı Ayaz Mutallibov 84 yaşında vefat etti.

28 MART

– ABD’de düzenlenen 94. Oscar Ödül törenine ünlü aktör Will Smith’in, eşiyle ilgili espri yapan sunucu Chris Rock’a sahnede tokat atması damga vurdu.

 

– Pakistan’da Başbakan İmran Han’a karşı güvensizlik oylaması önergesi, parlamentoda 161 “evet” oyuyla kabul edildi.

31 MART

– Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Avrupa Birliği’nin üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.

 

1 NİSAN

– Papa Franciscus, Kanada’da yerli çocukların, geçmişte Katolik Kilisesi’ne bağlı yatılı okullarda fiziksel ve cinsel istismara maruz kalmasından ötürü özür ve af diledi.

2 NİSAN

– İslam dünyası, Ramazan ayına coşkuyla girdi. Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle daha önce cemaatle namaz kılamayan Müslümanlar, iki yıl aradan sonra camilerde ilk teravihi kıldı.

4 NİSAN

– Amerikalı elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, sosyal medya devi Twitter’da yüzde 9,2’lik “pasif hisse” satın aldı.

 

– İngiltere’de 63 çocuğa, Kinder Sürpriz yumurtalarıyla bağlantılı bir salgında salmonella bulaştı ve bunun üzerine üretici Ferrero şirketi önlem olarak bazı ürün partilerini geri çağırdı.

7 NİSAN

– Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Rusya’yı, Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkardı.

 

– Avrupa Parlamentosu, Ukraynalı mültecileri kabul eden Avrupa Birliği üyesi ülkelere 3,4 milyar avro yardım yapmayı öngören kararı onayladı.

 

– ABD tarihinin ilk siyahi kadın Yüksek Mahkeme yargıcı Ketanji Brown Jackson oldu.

8 NİSAN

– ABD’nin New York kentinde, “dünyanın en ince gökdeleni” “Steinway Tower”ın yapımı tamamlandı.

 

10 NİSAN

– Fransa’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde Macron oyların yüzde 58,54’ünü alarak yeniden cumhurbaşkanı olurken Le Pen ise yüzde 41,46 oy aldı.

11 NİSAN

– Filipinler’de tropikal fırtına Megi’nin yol açtığı sel ve heyelanlarda 56 kişi hayatını kaybetti.

12 NİSAN

– Dünya genelinde koronavirüs vakalarının sayısı 500 milyonu aştı.

 

– Güney Afrika Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kwazulu-Natal eyaletinde kuvvetli yağışların yol açtığı ülkenin son 35 yılının en şiddetli sel felaketinde bir ayda 400’den fazla kişi yaşamını yitirdi.

13 NİSAN

– İsrail polisinin 15 Nisan’da işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskında en az 152 kişi yaralandı.

14 NİSAN

– İspanya’da polis, Avrupa’da şimdiye kadar bulunan en büyük yasa dışı kenevir tarlası olan 67 hektarlık alanı imha etti.

 

– Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan, İsveç’in Linköping kentinde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yaktı.

 

16 NİSAN

– Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere genelinde hepatitli çocuk sayısının 8 Nisan’da 74’e yükseldiğini bildirdi.

19 NİSAN

– İngiltere’de bir ceza mahkemesi, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karar verdi.

21 NİSAN

– Kanada’nın Saskatchewan eyaletindeki yatılı bir kilise okulunun bulunduğu bölgede radarlarla arama çalışmalarında 14 kayıt dışı mezar bulundu.

 

– Afganistan’ın kuzeyinde Mezar-ı Şerif kentinde bir camide düzenlenen bombalı saldırıda, en az 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

22 NİSAN

– Küresel otel rezervasyon şirketi Trivago, “en iyi fiyatı” bulmayı kolaylaştırdığını iddia eden reklamlarla Avustralyalı müşterilerini yanılttığı gerekçesiyle yaklaşık 44,7 milyon Avustralya doları (yaklaşık 33 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı.

 

– Afganistan’ın kuzeydoğusundaki Kunduz vilayetinin İmam Sahip ilçesinde bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda 33 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

23 NİSAN

– 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı birçok ülkede bulunan büyükelçiliklerde düzenlenen törenlerle kutlandı.

 

– Nijerya’nın Rivers eyaletinde yasa dışı bir petrol rafinerisinde meydana gelen patlamada 110 kişi hayatını kaybetti.

 

24 NİSAN

– Sudan’ın Batı Darfur bölgesinde 24 Nisan’da Afrika ve Arap asıllı kabileler arasında başlayan çatışmalarda en az 200 kişi öldü.

26 NİSAN

– Avustralyalı müşterilerini yanılttığını kabul eden küresel taksi uygulaması Uber, Avustralya Federal Mahkemesi tarafından 19 milyon ABD doları para cezasına çarptırıldı.

 

– Addis Ababa İslami İşler Yüksek Konseyinden yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Gondar kentinde kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen ve “planlı bir katliam” olarak nitelendirilen saldırıda 21 kişinin yaşamını yitirdiği, kentteki bazı camilerin ve Müslümanlara ait varlıkların tahrip edildiği, kadınların tecavüze uğradığı belirtildi.

27 NİSAN

– Orta Afrika Cumhuriyeti’nde kripto para birimi Bitcoin ödeme aracı olarak kabul edildi.

 

– Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Belçika’da Kinder çikolata ürünlerinin fabrikasında salmonella bakterisi tespit edilmesinin ardından dünya genelinde çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 salmonella enfeksiyonu bulunduğunu açıkladı.

 

– ABD ile Rusya, karşılıklı olarak ülkelerinde tutuklu bulunan eski Amerikan askeri Trevor Reed ile Rus pilot Konstantin Yaroşenko’yu Ankara ile iş birliği içinde Türkiye’de takas etti.

28 NİSAN

– Avrupa Birliği (AB) Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansının (Frontex), Ege’de Yunan unsurlarınca düzensiz göçmenlere yönelik yapılan geri itme ve denizde terk etme vakalarına dahil olduğu ortaya çıktı.

30 NİSAN

– Çin’in Hunan eyaletinin merkezi Çangşa kentinin Vangçıng ilçesinde 29 Nisan’da çöken binada 53 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi kurtarıldı.

 

1 MAYIS

– Çin, Gaofın yer gözlem uydu ağının parçasını oluşturacak 5 adet JILIN-1 uydusunu uzaya gönderdi.

4 MAYIS

– Rusya, Japon hükümetinin, görülmemiş bir Rusya karşıtı kampanya başlattığı ve Rusya’ya karşı iftira ve doğrudan tehditler dahil “kabul edilmez söylemlere” izin verdiği gerekçesiyle Japonya Başbakanı Kişida Fumio dahil 63 Japon üst düzey yetkili hakkında yaptırım kararı aldı.

8 MAYIS

– Çin’in Hong Kong Özel İdare Bölgesi’nde eski güvenlik şefi John Lee Ka-chiu baş yöneticiliğe seçildi.

9 MAYIS

– Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümeti kurma görevini İçişleri Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Ünal Üstel’e verdi.

10 MAYIS

– Sri Lanka Savunma Bakanlığı, orduya, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açması talimatı verdi.

 

12 MAYIS

– Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisinden (YDP) oluşan koalisyon hükümeti, İçişleri Bakanı ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel başkanlığında kuruldu.

15 MAYIS

– Somali’de seçimlerin üçüncü turunda oyların çoğunluğunu alan Hasan Şeyh Mahmud, ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

16 MAYIS

– Fransa Başbakanı Jean Castex, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sundu.

18 MAYIS

– Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e teslim etti.

19 MAYIS

– Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle mücadele eden Sri Lanka, ilk kez vadesi gelen borcunu ödeyemeyerek temerrüde düştü.

 

24 MAYIS

– DSÖ’nün Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ikinci kez bu göreve seçildi.

29 MAYIS

– Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 25 Ekim 2021’de ilan ettiği olağanüstü hali kaldırdı.

31 MAYIS

– Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya’dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltma konusunda uzlaştı.

1 HAZİRAN

– Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin talebinin ardından yabancı dillerde “Turkey” olarak kullanılan ülke adını “Türkiye” olarak değiştirdi.

6 HAZİRAN

– Dominik Cumhuriyeti Çevre Bakanı Orlando Jorge Mera, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

 

8 HAZİRAN

– Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya, Çin’in mali desteği ve iş birliğiyle inşa edilmesi planlanan, Tayland Körfezi kıyısındaki Ream Donanma Üssü’nün temel atma törenini gerçekleştirdi.

12 HAZİRAN

– Bulgaristan’da Böyle Bir Halk Var Partisinin (İTN), koalisyon hükümetinden çekilmesi nedeniyle Dışişleri Bakanı Teodora Genchovska ve Enerji Bakanı Alexander Nikolov istifa etti.

17 HAZİRAN

– İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Irak ve Afganistan’daki suçlara ilişkin belgeleri yayımlayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesi kararını imzaladı.

20 HAZİRAN

– Mali’nin iç kesimlerindeki köylere düzenlenen terör saldırılarında 132 sivilin hayatını kaybettiği duyuruldu.

22 HAZİRAN

– Afganistan’ın Paktika vilayetinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde 1150 kişi yaşamını yitirdi.

 

23 HAZİRAN

– Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Ukrayna ve Moldova’ya “aday ülke” statüsü verilmesini kararlaştırdı.

24 HAZİRAN

– ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli “Roe-Wade kararını” iptal etti.

25 HAZİRAN

– Eski Fransız sömürgesi Togo ve Gabon, resmen İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üyesi oldu.

27 HAZİRAN

– ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), ilk kez ABD dışında bir yerdeki ticari havacılık üssünden uzaya roket fırlattı.

28 HAZİRAN

– Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreçleri hakkında üç ülkenin liderlerinin huzurunda üçlü memorandum imzalandı.

30 HAZİRAN

– Yargıç Ketanji Brown-Jackson, ABD’nin ilk siyahi kadın Yüksek Mahkeme yargıcı olarak görevine başladı.​​​​​​​

 

1 TEMMUZ

– Nijerya’nın Zamfara eyaletinde düzenlenen hava operasyonunda 82 silahlı çete üyesi etkisiz hale getirildi.

2 TEMMUZ

– Yılda yaklaşık 14 milyon ton plastik kullanan Hindistan, çevre kirliliğiyle mücadele için tek kullanımlık plastik ürünleri yasakladı.

 

– Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkmenistan doğalgazının Türkiye’ye ulaştırılması için 3 alternatif üzerinde çalışıldığını ve çalışmalarda sona yaklaşıldığını açıkladı.

4 TEMMUZ

– Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Ay’ı inceleyecek yeni uydusu 4 aylık yolculuğuna başladı.

5 TEMMUZ

– İtalya’da hükümet, kuraklıktan en çok etkilenen 5 bölgede olağanüstü hal (OHAL) kararı aldı.

 

– NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, karşılaşılan tüm güvenlik tehditleriyle mücadele edilmesi gerektiğine işaret ederek, “Hem daha agresif bir Rusya hem elbette FETÖ terörü.” dedi.

6 TEMMUZ

– Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Türkiye’ye F-16 satışı konusunu birkaç aydır görüştüklerini ve ABD Başkanı Joe Biden’ın bu talebi desteklediğini bildirdi.

 

7 TEMMUZ

– İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etti.

8 TEMMUZ

– Japonya’nın Nara kentinde katıldığı etkinlikte silahla vurularak ağır yaralanan eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo, yaşamını yitirdi.

9 TEMMUZ

– Sri Lanka’da göstericiler, başkent Kolombo’da önce devlet başkanlığı yerleşkesine girdi sonra da Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe verdi.

 

12 TEMMUZ

 

– Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgınının “küresel acil durum” şeklinde nitelendirilmeye devam edilmesi yönünde karar aldı.

 

– Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, üye ülkelerin şimdiye kadar 13 milyar 800 milyon avroluk Rus varlığını dondurduğunu duyurdu.

15 TEMMUZ

– ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemeyi kabul etti.

 

18 TEMMUZ

– Hindistan’da Cumhurbaşkanı seçilen Ulusal Demokratik İttifak (NDA) adayı Draupadi Murmu, 25 Temmuz’da yemin ederek göreve başladı.

19 TEMMUZ

– İngiltere’de hava sıcaklığı öğle saatlerinde 40 dereceyi aşarak ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

 

– Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı ve gıda sorunları konusunda arabuluculuk çabalarından dolayı teşekkür etti.

20 TEMMUZ

– Aşırı sıcaklar nedeniyle İspanya’da 678, komşu Portekiz’de bin 65 kişi hayatını kaybetti.

21 TEMMUZ

– İtalya Başbakanı Mario Draghi, istifasını sundu.

 

– ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da Ukrayna ile Rusya arasında imzalanacak olan Ukrayna’nın Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nı memnuniyetle karşıladıklarını, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin bu konudaki çabalarını takdir ettiklerini açıkladı.

22 TEMMUZ

– Uluslararası Adalet Divanı, Gambiya’nın Myanmar’a açtığı “Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması” davasında, Myanmar’ın yaptığı itirazların tamamını reddetti.

 

23 TEMMUZ

– DSÖ, maymun çiçeği salgınını Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu ilan etti.

25 TEMMUZ

– Myanmar’da 2021 darbesi sonrası iktidara gelen askeri yönetim, aralarında darbe ile devrilen Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) milletvekilinin de olduğu 4 kişiyi idam etti.

 

– Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kanada’daki yatılı kilise okullarında yerli çocuklara yönelik istismarlar ve kötü muamele için özür diledi.

26 TEMMUZ

– Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Ukrayna’dan tahıl çıkarılması konusunda Müşterek Koordinasyon Merkezi kurulmasındaki çabalarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

28 TEMMUZ

– Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu yılın başından beri meydana gelen orman yangını sayısının, aynı dönem için 15 yıllık ortalamanın neredeyse dört katı olduğu bildirildi.

29 TEMMUZ

– İspanya’da maymun çiçeği virüsü nedeniyle ilk kez bir kişinin hayatını kaybetmesiyle Avrupa’da ilk ölüm kayıtlara geçti.

 

30 TEMMUZ

– Irak’ın başkenti Bağdat’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlıları, bastıkları meclis binasında açık süreli oturma eylemi yaptı.

 

– Rus enerji şirketi Gazprom, Letonya’ya doğalgaz sevkiyatını durdurduğunu bildirdi.

31 TEMMUZ

– Myanmar’da 2021 darbesi sonrası iktidara gelen askeri yönetim, olağanüstü hali 2023’e kadar uzattı.

1 AĞUSTOS

– Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz’da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında ilk geminin Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan çıkması birçok ülke ve uluslararası örgüt tarafından memnuniyetle karşılandı.

 

– Hindistan’da maymun çiçeği virüsü nedeniyle ilk kez bir kişinin hayatını kaybetmesiyle Asya’da ilk ölüm kaydedilmiş oldu.

 

– Koronavirüs önlemleri kapsamında sınırlarını kapatan Yeni Zelanda, Mart 2020’den bu yana ilk kez sınırlarını tam olarak açtı.

2 AĞUSTOS

– Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova’nın bağımsız bir ülke olmadığını, uluslararası hukuka göre Sırbistan’ın bir parçası olduğunu söyledi.

 

– ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki Kongre heyeti, Tayvan’a gitti, Çin Dışişleri Bakanlığı; “Bu davranış, ateşle oynamak gibi son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar.” ifadesini kullanarak ziyarete tepki gösterdi.

 

4 AĞUSTOS

 

– 29 Haziran 2022, dünyada şu ana dek yaşanan en kısa gün olarak kayıtlara geçti.

 

6 AĞUSTOS

– İsrail ordusu, 2 gündür saldırı düzenlediği abluka altındaki Gazze Şeridi’nden yaklaşık 449 roket atıldığını, bunlardan 81’inin Gazze içine, 14’ünün de denize düştüğünü açıkladı.

8 AĞUSTOS

– Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida eyaletinde bulunan Mar-a-Lago malikanesi, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarınca düzenlenen baskınla arandı.

10 AĞUSTOS

– Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 800’den fazla mahkum hapishaneden kaçtı.

11 AĞUSTOS

– Fransa’da yılbaşından bu yana yangınlar nedeniyle en az 57 bin 600 hektar yeşil alan yok oldu.

12 AĞUSTOS

– Avustralya’da Federal Mahkeme, kişisel konum verilerini topladığı gerekçesiyle Google’ı 58,4 milyon ABD doları ceza ödemeye mahkum etti.

 

15 AĞUSTOS

– Eski Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un, başbakanlığı döneminde Sağlık, Maliye ve Kaynaklar bakanlıklarını ortak yönetmek için kendini gizlice yetkilendirdiği iddia edildi.

16 AĞUSTOS

– Küresel gıda krizinin ve artan gıda fiyatlarının çözümüne yönelik Türkiye’nin ve Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğunda yapılan anlaşmanın ardından Ukrayna’dan ihraç edilen tahıl ve diğer gıda maddelerinin yüzde 26’sı Türkiye’ye ulaştı.

 

– Kanada’nın Quebec eyaletinde, Katolik kilisesine bağlı 88 papaz hakkında reşit olmayan çocuklara cinsel tacizde bulundukları iddiasıyla toplu dava açıldı.

17 AĞUSTOS

– Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı.

18 AĞUSTOS

– ABD’nin New York eyaletinde hakim karşısına çıkan Trump Şirketler Grubu (Trump Organization) yöneticisi Allen H. Weisselberg, vergi kaçırma da dahil, hakkındaki 15 ayrı suçlamayı kabul etti.

 

– Afganistan’ın başkenti Kabil’de akşam namazı sırasında bir camide meydana gelen patlamada 21 kişi yaşamını yitirdi.

19 AĞUSTOS

– Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden arındırılan Bab ilçe merkezine yapılan füzeli saldırıda 9 sivil hayatını kaybetti, 15 sivil yaralandı.

 

– Finlandiya’da katıldığı bir partide arkadaşlarıyla dans ederken çekilen görüntülerinin sızdırılmasının ardından tartışmaların odağında olan Başbakan Sanna Marin’in yaptırdığı uyuşturucu testi negatif çıktı.

 

21 AĞUSTOS

– Sudan’da 79 kişinin hayatını kaybettiği seller nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

 

– Rusya’nın tanınmış siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, içinde bulunduğu aracın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti.

22 AĞUSTOS

– İsviçre Alplerindeki buzulların toplam hacminin 1931’den bu yana yarı yarıya eridiği ve bunun iklim değişikliği nedeniyle son yıllarda hızlandığı bildirildi.

 

– Gökbilimciler tarafından yürütülen bir çalışmada, bu zamana kadar gözlemlenen en büyük kara delik jeti keşfedildi.

23 AĞUSTOS

– Manş Denizi üzerinden 1 günde yaklaşık bin 300 düzensiz göçmenin Fransa’dan İngiltere’ye ulaşmasıyla günlük geçiş rekoru kırıldı.

 

– Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ortak Araştırma Merkezi uzmanları, Avrupa’nın son 500 yılın en kurak dönemini geçirdiğini bildirdi.

 

– Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat’ta başlattığı savaşta bugüne kadar yaklaşık 1000 çocuğun yaşamını yitirdiğini veya yaralandığını bildirdi.

24 AĞUSTOS

– ABD’nin, yaklaşık 25 yıl aradan sonra Sudan’ın başkenti Hartum’a atadığı yeni büyükelçi John Godfrey görevine başladı.

 

– Sömürge döneminde topraklarından çıkarılan Kenyalılar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) İngiltere’ye karşı dava açtı.

26 AĞUSTOS

– Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçın şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin Azerbaycan’ın kontrolüne geçtiğini duyurdu.

 

28 AĞUSTOS

– ABD savaş gemileri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ay başındaki ziyaretinin ardından ilk kez Tayvan Boğazı’ndan geçti.

30 AĞUSTOS

– Eski Sovyetler Birliği’nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti.

 

– Ünlü devrimci lider Ernesto Che Guevara’nın oğlu Camilo Guevara (60) Venezuela’da hayatını kaybetti.

1 EYLÜL

– Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle karşı karşıya kalan Sri Lanka, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 2,9 milyar dolarlık kredi ön anlaşmasına vardı.

2 EYLÜL

– Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğalgaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulduğunu açıkladı.

5 EYLÜL

– İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Liz Truss, ülkenin yeni başbakanı oldu.

 

6 EYLÜL

– İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kraliçe 2. Elizabeth’e istifasını sundu.

8 EYLÜL

– İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında vefat etti. Elizabeth’in ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu.

14 EYLÜL

– Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaklaşık bir hafta önce Rus güçlerinden geri alınan Harkiv bölgesine bağlı İzyum’da toplu mezar bulunduğunu bildirdi.

16 EYLÜL

– Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sınır birlikleri arasında çıkan büyük çaplı çatışmada her iki tarafta 100 civarında kişi yaşamını yitirdi.

 

– İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açtı.

 

– ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu 2023 mali yılı için kaldırma kararı aldı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, karara tepki gösterdi.

19 EYLÜL

– İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in resmi cenaze töreni, dünya genelinden çok sayıda üst düzey devlet yetkilisinin katılımıyla tarihi Westminster Abbey Kilisesi’nde yapıldı. Törenin ardından Kraliçe’nin naaşı, Windsor Kalesi’ndeki St. George Şapeli’nde defnedildi.

 

21 EYLÜL

– Eski ABD Başkanı Donald Trump, üç çocuğu ve Trump Organization şirketi hakkında geniş çaplı dolandırıcılık iddiasıyla New York Eyalet Başsavcılığınca dava açıldı.

22 EYLÜL

– Kamboçya’da Kızıl Kmerler rejiminin işlediği iddia edilen suçlara dair Birlemiş Milletler (BM) destekli yürütülen dava, 16 yıllık yargılamaların ardından sona erdi. 16 yıllık yargı süreci, 337 milyon dolara mal olurken, davada sadece 3 kişi mahkum edildi.

23 EYLÜL

– Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Bağımsız Uluslararası Ukrayna Araştırma Komisyonu, Rusya ile savaşın sürdüğü Ukrayna’da savaş suçları işlendiği sonucuna vardı.

25 EYLÜL

– İtalya’da yapılan genel seçimleri, aşırı sağcı, İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) ve liderlik ettiği sağ ittifak kazandı.

26 EYLÜL

– Danimarka’da donanma yetkilileri, Baltık Denizi’nde, Rusya’dan Avrupa’ya giden bir boru hattında deniz trafiği için tehlikeli bir gaz sızıntısı gözlemlendiğini açıkladı.

 

– Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden’a Rusya vatandaşlığı verdi.

 

27 EYLÜL

– Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlenen referandumlarda “Rusya’ya bağlanma” kararı çıktı.

 

– Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Baltık Denizi’nde Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattında gaz sızıntılarının, kasıtlı bir eylemden kaynaklandığını söyledi.

29 EYLÜL

– NATO, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hatlarındaki tahribatın “sabotaj” sonucu meydana geldiğini, müttefiklerin kritik altyapılarına yönelik saldırılara kararlı bir karşılık verileceğini bildirdi.

30 EYLÜL

– Burkina Faso’da ordu, ülkedeki güvenlik durumunu gerekçe göstererek iktidara el koydu.

 

– İsveç Devlet Silah İhracat Kontrol Dairesi (ISP), Türkiye’ye silah ihracatı ambargosunu kaldırdıklarını açıkladı.

 

1 EKİM

– Endonezya’da bir futbol müsabakası sırasında polisin arbedeyi durdurmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından meydana gelen izdihamda, 133 kişi hayatını kaybetti.

 

– Nikaragua, Hollanda ile diplomatik ilişkilerini kesti.

2 EKİM

– Bulgaristan’da yapılan genel seçimlerde, oyların yüzde 25,37’sini alan eski Başbakanlardan Boyko Borisov’un lideri olduğu; Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi Yurttaşlar (GERB) partisi, parlamentonun en büyük gücü olarak birinci sırada yer aldı.

3 EKİM

– Somali’de Eş-Şebab terör örgütünün elebaşlarından Abdullahi Nadir’in etkisiz hale getirildiği bildirildi.

 

– 2022 Nobel Tıp Ödülü, insan evrimine ilişkin çalışmalara imza atan 67 yaşındaki İsveçli bilim insanı Svante Paabo’ya verildi.

4 EKİM

– 2022 Nobel Fizik Ödülü’nü kuantum mekanikleri konusundaki çalışmalarından ötürü Fransız fizikçi Alain Aspect, Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi John F. Clauser ile Avusturyalı kuantum fizikçisi Anton Zeilinger kazandı.

5 EKİM

– 2022 Nobel Kimya Ödülü’nü Amerikalı Carolyn R. Bertozzi ile Danimarkalı kimyagerler Morten Meldal ve K. Barry Sharpless kazandı.

 

– İspanya’da sol koalisyon hükümetinin girişimiyle Senatoda kabul edilen “Demokratik Hafıza Yasası” ile Franco diktatörlüğü dönemi, yasa dışı ilan edildi.

 

6 EKİM

– Tayland’da çocuk bakımevine düzenlenen silahlı saldırıda 22’si çocuk 37 kişi yaşamını yitirdi.

 

– Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği görevi Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar’a verildi. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, NATO Daimi Temsilcisi de Dışişleri Bakanlığı Amerika Genel Müdürü Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü oldu.

 

– 2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nü, Fransız yazar Annie Ernaux kazandı.

7 EKİM

– 2022 Nobel Barış Ödülü’nü, Belarus’tan insan hakları savunucusu Ales Bialiatski ile Rusya ve Ukrayna’dan insan hakları örgütleri Memorial ve Center for Civil Liberties elde etti.

9 EKİM

– Nijerya’nın Anambra eyaletinde yolcu teknesinin alabora olması sonucu 76 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi kayboldu.

10 EKİM

– Bangladeş’te yapılan bir araştırmada, son 9 ayda 404 öğrencinin intihar ettiği ortaya konuldu.

 

– 2022 Nobel Ekonomi Ödülü’nü “bankalar ve finansal krizler konusundaki araştırmalarından” ötürü Amerikalı ekonomistler Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig kazandı.

 

– Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yılın Nansen Mülteci Ödülü’nü eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’e verdi.

11 EKİM

– Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İngiliz sömürge döneminden kalma, sanayicilerin küçük sorunlar nedeniyle hapis cezasına çarptırılmasına yol açan 2 bin yasayı kaldırdığını açıkladı.

 

12 EKİM

– Avrupa Birliği Komisyonu, Bosna Hersek’e “aday ülke” statüsü verilmesi yönünde görüş bildirdi.

 

– Nijerya’da başkent Abuja’nın yanı sıra 31 eyalette hasara yol açan sel felaketinden ülke genelinde 1 milyon 411 bin 51 kişinin etkilendiği belirtildi.

 

– İklim değişikliği ve çatışmalara bağlı gıda sorununun, Afrika ülkesi Çad’da 2,1 milyon kişiyi açlığa teslim ettiği bildirildi.

13 EKİM

– BM Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna bölgelerini yasa dışı ilhakını kınayan kararı 143 ülkenin oyuyla kabul etti.

 

– NATO üyesi 14 ülke ile üyelik başvurusu yapan Finlandiya, Avrupa hava savunmasının güçlendirilmesi için “Avrupa Sema Kalkanı Girişimi” kurulması konusunda uzlaştı.

 

– ABD’de Temsilciler Meclisi 6 Ocak Soruşturma Komitesi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ı ifadeye çağırdı.

14 EKİM

– Oscar ödüllü ünlü aktör, film yapımcısı ve yönetmen Russell Crowe, İtalya’nın başkenti “Roma’nın elçisi” oldu.

 

– Avusturya’da Nazi propagandası yaptığı gerekçesiyle cezaya çarptırılan memurların memuriyetten çıkartılmasına karar verildi.

15 EKİM

– NASA’nın Crew-4 mürettebatı, 6 aylık görevin ardından dünyaya döndü.

 

– ABD’nin Alaska eyaletinde, kabuklu Arktik canlılardan kar yengeci nüfusunun son 2 yılda yüzde 90 azaldığı belirtildi.

16 EKİM

– Pakistan’da eski Başbakan İmran Han’ın liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi (PTI) partisi, ülkede düzenlenen ara seçimleri önde tamamladı.

 

17 EKİM

– Nijerya’da mayıstan bu yana devam eden şiddetli yağışların yol açtığı sellerde yaşamını yitirenlerin sayısı 603’e yükseldi.

 

– Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekteri Şi Cinping’in 10 yıllık iktidarı döneminde, 5 bine yakın parti yetkilisine yolsuzluk soruşturması açıldığı kaydedildi.

18 EKİM

– Hindistan’da, Gujarat eyaletinde 2002’de çıkan olaylarda, Bilkis Bano davası kapsamında toplu tecavüz ve cinayetten hüküm giyen 11 kişinin salıverilmesine hükümet onayı verildi.

 

– Estonya parlamentosu, Rusya’yı “terörist devlet” olarak niteledi.

19 EKİM

– Ukrayna ordusu, 13 Eylül’den bu yana ülke genelinde Rusya’ya verildiği söylenen İran üretimi 223 “Şahid-136” isimli kamikaze insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü bildirdi.

20 EKİM

– NASA’nın fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu, Hubble Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen ve “Pillars of Creation” (Yaratılış Sütunları) olarak bilinen toz bulutunu görüntüledi.

 

– Avustralya’da sağlık sigortası şirketinin 3,7 milyon müşterisinin bilgileri bilgisayar korsanlarınca çalındı.

21 EKİM

– Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Karadağ, İngiltere’nin Liverpool şehrinde düzenlenecek “2023 Eurovision Şarkı Yarışması”na katılmama kararı aldı.

 

– Pakistan Seçim Komisyonu, başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı gerekçesiyle eski Başbakan İmran Han’ı siyasetten men etti.

 

23 EKİM

– Çin Komünist Partisinin 22 Ekim’de sona eren 20. Ulusal Kongresi’nin ardından ilk toplantısını yapan partinin en üst yönetim organı Merkez Komite, Şi Cinping’i yeniden genel sekreter seçti.

24 EKİM

– İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti liderlik yarışını kazanan Rishi Sunak, ülkenin yeni başbakanı oldu.

25 EKİM

– Batı Şeria’nın Nablus kentine İsrail ordusunun düzenlediği baskın sırasında askerler tarafından açılan ateş sonucu 6 Filistinli hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı.

26 EKİM

– İran’ın Şiraz kentinde düzenlenen silahlı saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi yaralandı. Fars eyaletine bağlı kentteki saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

27 EKİM

– İsrail hükümeti, Lübnan ile deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin anlaşmayı onayladı.

 

28 EKİM

– ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin eşi 82 yaşındaki Paul Pelosi, San Francisco’daki evinde saldırıya uğradı.

29 EKİM

– Somali’nin başkenti Mogadişu’da bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki saldırıda 100’den fazla kişi öldü, en az 300 kişi yaralandı.

 

– Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliklerinde meydana gelen izdihamda 156 kişi öldü.

30 EKİM

– Brezilya’da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu yüzde 50,83 oy alan solcu eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva kazandı.

 

– Hindistan’ın Gujarat eyaletinde yayalar için hizmet veren asma köprünün çökmesi sonucu aralarında çocukların da olduğu 141 kişi hayatını kaybetti.

31 EKİM

– Azerbaycan ve Ermenistan güç kullanmaktan kaçınma, sorunları egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığının tanınması temelinde çözme konusunda anlaştı.

1 KASIM

– Tesla ve SpaceX’in Üst Yöneticisi Elon Musk, satın aldığı Twitter’ın yönetim kurulunu feshederek kendisini “tek yönetici” ilan etti.

 

– İsrail’de son 3,5 buçuk yılda 5’inci kez düzenlenen genel seçim, muhalefetteki Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu’nun zaferiyle sonuçlandı.

 

3 KASIM

– ABD’nin Florida eyaletine bağlı Parkland kentinde 2018’de bir okula düzenlediği silahlı saldırıda 17 kişiyi öldüren Nikolas Cruz, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

4 KASIM

– Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, katıldığı bir partide arkadaşlarıyla dans ederken çekilen görüntülerinin basına sızdırılmasının ardından, görevini kötüye kullandığı yönündeki şikayetlerden aklandı.

5 KASIM

– İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran’ın Rusya’ya İHA gönderdiğine ilişkin iddialara karşılık Rusya’ya Ukrayna’daki savaşın başlamasından aylar önce sınırlı sayıda insansız hava aracı (İHA) gönderdiklerini ancak bu ülkeye füze sağladıklarına dair iddiaların doğru olmadığını söyledi.

7 KASIM

– Laboratuvar ortamında üretilen kan, klinik çalışma kapsamında ilk kez bir insana nakledildi.

8 KASIM

Avrupa’da yazın etkisini gösteren sıcak hava dalgalarına ilişkin verileri paylaşan DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, sıcaklar nedeniyle en az 15 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

 

– Doğu Afrika ülkesi Uganda, “PearlAfricaSat-1” isimli ilk uydusunu Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlattı.

 

14 KASIM

– 4 bin 600 kişiyi taşıyan “Majestic Princess” isimli yolcu gemisi, 800 kişide koronavirüs vakası saptanmasının ardından Avustralya’nın Melbourne kentinde boşaltıldı.

 

– ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, G20 Zirvesi için gittikleri Endonezya’nın Bali Adası’nda, yüz yüze görüştü.

15 KASIM

– Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), dünya nüfusunun 15 Kasım itibarıyla 8 milyar kişiye ulaştığını bildirdi.

16 KASIM

– ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Ay’a dönüş projesi olarak bilinen “Artemis” misyonuyla fırlattığı Orion kapsülü, Ay’ın arka yüzünde yörüngeye ulaştı.

17 KASIM

– Türkiye’nin koordinasyonunda yürütülen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması, 120 gün uzatıldı.

18 KASIM

– Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna’nın Herson şehrinde yaşayan 84 Ahıska Türkü, Dışişleri Bakanlığının girişimiyle Rusya üzerinden Türkiye’ye getirildi.

 

20 KASIM

– Sosyal medya platformu Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınının ardından kapatılan Twitter hesabını yeniden açtı.

21 KASIM

– Endonezya’nın Batı Cava eyaletinde Ciranjang şehrinin 18 kilometre güneybatısında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde 321 kişi hayatını kaybetti.

22 KASIM

– Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında 3 yıl sonra yeniden müzakere masası kuruldu.

 

– İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulunda “yeterli iş birliği yapmadığı” gerekçesiyle ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya öncülüğünde aleyhinde alınan karara tepki olarak Fordo’daki nükleer tesiste uranyumu yüzde 60 saflıkta zenginleştirmeye başladı.

26 KASIM

– Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX’e ait Dragon kapsülü, yaklaşık 4 ton gıda ve deney malzemesi ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi.

27 KASIM

– Ekvator Ginesi’nde oyların yüzde 94,9’unu alan Teodoro Obiang Nguema Mbasogo yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

 

28 KASIM

– DSÖ, Avrupa başta olmak üzere dünyada etkisini gösteren maymun çiçeği (Monkeypox) virüsünün adını, ırkçı ve yaftalayıcı dilden uzak durmak için “Mpox” olarak isimlendirme kararı aldıklarını açıkladı.

29 KASIM

– Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 2022’de çatışma, şiddet ve doğal afetler nedeniyle yerinden edilen kişi sayısının 100 milyonu geçtiğini açıkladı.

 

– ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) 16 Kasım’da Ay’a dönüş projesi kapsamında fırlattığı Orion kapsülü “en uzak mesafe” rekorunu kırdı.

30 KASIM

– ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Ebu İbrahim El-Haşimi El-Kureyşi’nin ölümünden sonra DEAŞ’ın başına geçen Ebu el-Hassan el-Haşimi el-Kureyşi’nin de öldürüldüğünü açıkladı.

2 ARALIK

– Pakistan’ın Kabil Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıda Pakistan’ın Kabil Misyon Şefi Maslahatgüzar Übeyd ur Rahman Nizamani yaralandı.

5 ARALIK

– Ordu yönetiminde bulunan, bir yılı aşkın süredir siyasi krizin yaşandığı Sudan’da asker ile siviller arasında yeni geçiş dönemini başlatacak, sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak “çerçeve anlaşma”, uluslararası ve bölgesel katılımla başkent Hartum’da imzalandı.

 

7 ARALIK

– ABD’nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden Temsilciler Meclisince Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırmak üzere konulan maddeler çıkarıldı.

 

– Almanya’da darbe planlayan gruba düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 25 kişiden 8’i tutuklandı.

 

– Peru’da Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alındı.

8 ARALIK

– DSÖ üyesi ülkeler, koronavirüsün ardından çıkması muhtemel küresel salgınlara karşı dünyayı daha iyi korumak ve ortak mücadele verebilmek üzere planlanan ilk uluslararası anlaşma için taslak hazırlanmasını onayladı.

 

– Rusya, ABD’li kadın Basketbolcu Brittney Griner’ı, ABD de Rus silah kaçakçısı Viktor Bout’u serbest bıraktı.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.