İran’da, yetkilileri eleştiren gazetenin kapatılmasına karar verildi | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

25 Nisan 2024 - 19:48

İran’da, yetkilileri eleştiren gazetenin kapatılmasına karar verildi

İran’da, yetkilileri eleştiren gazetenin kapatılmasına karar verildi
Son Güncelleme :

23 Kasım 2022 - 14:36

590 Okuma

İze kentinde 9 yaşındaki çocuğun öldürülmesinin ardından yayınlanan haberde yetkilileri eleştiren gazetenin, basın kanunlarını ihlal ettiği gerekçesi ile kapatılmasına karar verildi.

İran’da, Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolarla rejim üzerindeki baskı arttı…

Öyle ki ülkede artık yetkililere karşı muhalif söylemler, daha fazla gündeme gelir oldu. Ülkenin güneybatısındaki Huzistan eyaletinde 9 yaşında bir çocuğun öldürülmesi de yetkilileri eleştiri tahtasına koydu.

İran Yargı Erki’ne bağlı Mizan Haber Ajansı’na göre, dün olağanüstü toplanan İslami İrşad ve Kültür Bakanlığına bağlı Basın Denetleme Kurulu, çocukla ilgili haberinde ‘yetkililerin açıklamalarının mantıksız olduğu’ değerlendirmesinde bulunan Cihan-ı Sanat gazetesinin, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi kararları ve basın kanunlarını ihlal ettiği gerekçesiyle kapatılmasına karar verdi.


“Halkın yüzde 80’i medyadaki haberlere güvenmiyor”

AA’nın haberine göre; gazetenin, İze kentinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden 9 yaşındaki Kiyan Pirfelek adlı çocuğun öldürüldüğü olayla ilgili 19 Kasım’da yayınladığı haberinde, İranlı siyaset bilimci Sadık Zibakelam’ın “yetkililerin olayla ilgili açıklamalarının mantıksız olduğuna dair” yorumuna yer verilmişti.

Zibakelam, yetkilileri eleştirdiği değerlendirmesinde, İran’da halkın yüzde 80’inin resmi medyadaki haberlere güvenmediğinden söz etmişti.


Silahlı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetmişti

Arap kökenli İran vatandaşlarının yoğun nüfusa sahip olduğu Huzistan eyaletine bağlı İze kentinde 16 Kasım’da düzenlenen Mahsa Emini protestoları sırasında kimliği belirsiz motosikletli kişilerin, göstericiler ve güvenlik güçlerinin üzerine ateş açması sonucu aralarında Kiyan Pirfelek adlı çocuğun da bulunduğu 7 kişinin öldüğü, 5 güvenlik görevlisinin de yaralandığı açıklanmıştı.


Yetkililer, terör saldırısı demişti

İsfahan kentinde de motosikletli kişilerin güvenlik güçlerine yönelik eş zamanlı silahlı saldırısında, Devrim Muhafızları Ordusu mensubu bir albay ile Besic milis güçlerinden 2 kişi ölmüştü. İranlı yetkililer, saldırıları “terör saldırısı” olarak nitelemişti.

Saldırıda yaşamını yitiren çocuk için 18 Kasım’da düzenlenen cenaze törenine katılan yüzlerce kişi, ülke yönetimini ve yetkilileri protesto etmişti.

Cenazeye ilişkin sosyal medyada yer alan görüntülerde, saldırıda hayatını kaybeden çocuğun annesi Zeyneb Mevlayi’nin, “saldırının teröristler değil güvenlik güçleri tarafından düzenlendiğini” söylediği görülmüştü.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.