DEÜ’DE GLÜTENSİZ MENÜ DÖNEMİ | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

15 Haziran 2024 - 01:28

DEÜ’DE GLÜTENSİZ MENÜ DÖNEMİ

DEÜ’DE GLÜTENSİZ MENÜ DÖNEMİ
Son Güncelleme :

17 Kasım 2022 - 13:32

720 Okuma

Yürüttüğü örnek çalışmalarla mensuplarının hak ve menfaatlerini birçok alanda koruyan
DEÜ, bu kez sağlıkta öncü bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. DEÜ, glüten
intoleransı ve çölyak hastalığına farkındalık oluşturmak için yemekhanelerinde
hazırlanacak glütensiz menüleri, öğrenciler, akademik ve idari personeline sunmayı
hedefliyor. Konuyla ilgili konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizde her
bin kişiden beşinde görülen çölyak hastalığına karşı glütensiz menü ve reçetelerin
oluşturulmasını önemsiyor, bu alanda öncü bir projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak
Sanatları Bölümü öğrencileri, glüten intoleransı ve çölyak hastalığına farkındalık oluşturmak
için “glütensiz menü” mutfak etkinliği düzenledi. Etkinliğe; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet
Hotar’ın yanı sıra DEÜ yüksekokul müdürleri, birim yöneticileri, DEÜ akademik ve idari
personeli ile öğrenciler katıldı. Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu,
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Efes Meslek Yüksekokulu ile Sağlık, Kültür ve Spor
(SKS) Daire Başkanlığı koordinesinde; glüten intoleransı ve çölyak gibi beslenme engeli olan
DEÜ öğrenci ve personelinin sağlıklı gıdaya erişiminin sağlanması için yürütülen projede,
DEÜ yemekhanelerinde glütensiz menülerin sunulması hedefleniyor.
HER BİN KİŞİDEN BEŞİ ÇÖLYAK HASTASI
Projeyle ilgili DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Bölümü tarafından hazırlanan mutfak etkinliğinde açıklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof.
Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizde her bin kişiden beşinde görülen çölyak hastalığına karşı
glütensiz menü ve reçetelerin oluşturulmasını önemsiyor; hem glütensiz mutfak projesinin
ortaya çıkması hem de emin adımlarla gerçekleşmesinde katkıları için birimlerimize,
hocalarımıza, daire başkanlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
PROJE ÜÇ AŞAMADA İLERLEYECEK
Glüten intoleransı ve çölyak gibi beslenme engeli olan DEÜ mensuplarına yönelik üç
aşamada gerçekleştirilecek projenin başlangıç aşamasında hastalığa dikkat çekmek ve
farkındalık yaratmak için bilgilendirme seminerlerinin düzenleneceğini söyleyen Rektör
Hotar, “İkinci aşamada ise glütensiz menülerin oluşturulması ve reçetelerinin hazırlanması
için çalışmalar yürütülecek. Bu çalışmalar, DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Efes MYO bünyesindeki Gıda Mühendisi
öğretim elemanlarının ortak çalışması ile gerçekleştirilecek. Üçüncü aşamada ise gıda
girdilerinin içeriğindeki glüten oranının, çölyak hastaları için eşik değer altında olup olmadığı
düzenli olarak Efes Meslek Yüksekokulumuz tarafından test edilecek. Bu aşamaların ardından
SKS Daire Başkanlığımız tarafından hazırlanacak ‘glütensiz mutfak’ alanında üretime
başlanarak, öğrenci ve personelimizin hizmetine sunulacak” diye konuştu.
STANDART BESLENENLERİ ETKİLEMEYECEK
Projenin standart beslenme alışkanlığı bulunanları etkilemeyeceğini de sözlerine ekleyen
Rektör Hotar, “Kontrol edilmemesi halinde kişide önemli sağlık sorunlarına sebep olabilen
çölyak hastası ve glüten intoleranslı aile fertlerimiz için hayata geçirilecek projemiz, herhangi
özel bir beslenme alışkanlığına sahip olmayan kişileri etkilemeyecek şekilde yürütülecek. Bu
anlamda glüten intoleranslılar için hazırlanacak sağlıklı menüler, bir başkası için beslenmede
bir farklılık yaratmayacak. Bunun için adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz. Umarız projemiz, bu
tür hastalıkların dünyada ve ülkemizde var olduğuna ve tedbir alınması noktasında adımların
atılmasına vesile olur. Bir kez daha emeği geçenlere teşekkür ediyor; kurumumuz için şifa
olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.