Putin’in intikamı! 100 binlerce insan tehlikede… | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

28 Mart 2024 - 22:55

Putin’in intikamı! 100 binlerce insan tehlikede…

Putin’in intikamı! 100 binlerce insan tehlikede…
Son Güncelleme :

12 Kasım 2022 - 20:55

1420 Okuma

Rusya Savunma Bakanlığı, dün yaptıkları açıklamada, Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinde, Dinyeper Nehri’nin batı yakasından çekilmeyi tamamladıklarını duyurdu. Bakanlık, günlük brifinginde tüm Rus güçleri ve malzemelerinin, Dinyeper’in doğu yakasına taşındığını ve çekilmenin Türkiye saatiyle 05:00’te tamamlandığını bildirdi.

PUTİN’İN BİRLİKLERİ ARDINDA YIKIM BIRAKTI

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü ise BBC’ye yaptığı açıklamada Rusların çekilmesinden sonra kendin kontrolünün tamamen kendilerine geçtiğini belirtti. Bakanlığın Facebook sayfasında da kentte kalan Rus birliklerinin derhal teslim olması çağrısı yapıldı.

MİLYONLARCA TON SU

Putin’in birlikleri şehirden geri çekilirken ardında bir yıkım izi bırakırtı. Herson yakınlarındaki eski bir barajın hasarını gösteren uydu görüntüleri ortaya çıktı.

Bir uydu görüntüleme şirketine göre, Dinyeper Nehri üzerinde bulunan ve “milyonlarca ton” suyu tutan Nova Kakhovka barajının bölümleri “kasten yok edilmiş” görünüyor.

Maxar Teknolojileri tarafından yayınlanan uydu fotoğraflarında, hidroelektrik santralindeki barajın ve bent kapaklarının kuzey kısmındaki bölümlerde hasar görülüyor, ancak hasarın nasıl ve kimden kaynaklandığı belli değil.

KORKUNÇ BİR SU KIYAMETİ

Rusya ve Ukrayna defalarca birbirlerini barajı yıkmayı planlamakla suçladı ve Moskova, bu iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt sunmamasına rağmen, bu ayın başlarında bombardımanın yol açtığı hasardan Ukrayna’yı sorumlu tuttu.

İki hafta önce, Kremlin propagandası bölgeyi mayınlamak ve Ukrayna’nın kendi karşı saldırısını durdurmak için ‘korkunç bir su kıyameti’ başlatacağına dair tehditler savurdu.

NÜKLEER ŞANTAJ

Bu, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak’ın, Moskova’yı ‘nükleer şantajla’ başarısız olduktan sonra yeni korkutma taktiklerine başvurmakla suçlamasına neden oldu.

Sovyet döneminden kalma baraj patlarsa, Rusya’nın geri çekildiğini açıkladığı Herson şehrinde çok ciddi bir yıkıma neden olabilir ve nehir aşağısında yaşayan yüz binlerce insanı sel riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

Ortaya çıkan diğer görüntüler, Putin’in güçlerinin Herson’dan Dinyeper Nehri’nin doğu yakasına aceleyle çekilmesinin ardından birkaç köprüde önemli hasarlar olduğunu da gözler önüne seriyor.

Maxar yaptığı açıklamada, “Bu sabah uydu görüntüleri… Rusların Herson’dan Dinyeper Nehri boyunca geri çekilmesinin ardından birkaç köprüde ve Nova Kakhovka barajında önemli yeni hasarlar olduğunu ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

ABD AÇIKLADIUkrayna – Rusya savaşında taraflar 200 bin kayıp verdiHaberi Görüntüle

Bu arada Herson’daki ana köprünün yıkıldığı haberleri geldi. Rus birlikleri Antonovski Köprüsünü birliklerini nehrin doğu yakasına geçirmek için kullanıyordu. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında “Nehrin batı yakasında tek bir asker ya da silah bile kalmadı. Tüm Rus askerleri doğu yakasına geçti” denildi.

Bakanlık ayrıca çekilme sırasında herhangi bir personel ya da ekipman kaybı olmadığını ve köprüyü kendilerinin imha ettiğini belirtti. Ancak görgü tanıkları bazı Rus askerlerinin batı yakasında kaldığını ve karşıya geçmeye çalışırken Ukrayna güçlerinin saldırısına uğradıklarını bildirdi.

Rus Savunma Bakanlığı ayrıca, nehrin doğu yakasında “savunma hatları ve mevzileri” hazırlandığını söyledi. Moskova, bu şekilde birliklerini daha iyi ikmal etmeyi ve daha iyi savunma yapmayı umuyor.

Başta Rusya’nın bölgeden çekilme planlarına şüpheyle yaklaşan Kiev yönetimi, son 48 saatte Rus güçlerinin çekildiği onlarca kasaba ve yerleşimi geri aldı. Herson kentindeki bölgesel yönetim binasında da Ukrayna bayrakları dalgalanmaya başladı.

9 AYLIK SAVAŞTA EN BÜYÜK GERİLEME

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya’nın şehirden çekilmesinin ardından Herson’un tekrar Ukrayna’nın eline geçtiğini açıkladı. Herson, işgal başladığından beri Putin’in güçlerinin aldığı tek bölgesel başkent olma özelliğini taşıyordu.

Çekilme, Rusya’nın dokuz aydır süren çatışmalardaki en büyük gerilemesi olarak kabul ediliyor. Ancak Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Rusya’nın “özel askeri operasyon” diye nitelediği işgaldeki amaçlarına ulaşmaya bağlı olduğunu söyledi ve Moskova’nın Herson’u hala “Rusya’nın bir parçası” olarak gördüğünü vurguladı.

Herson’dan gelen görüntüler, Mart ayından bu yana ilk kez Rus işgalcilerden arınmış olan şehirlerinin tadını çıkaran yerel halk, sokaklarda kutlama yaptı. Ancak işgalcilerin önemli altyapıları tahrip etmesi nedeniyle, bölgedeki insani durumun vahim olduğu aktarıldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.