Ukrayna ordusu Luhansk’a girdi | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

18 Nisan 2024 - 23:50

Ukrayna ordusu Luhansk’a girdi

Ukrayna ordusu Luhansk’a girdi
Son Güncelleme :

21 Eylül 2022 - 9:42

1380 Okuma

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, son dönemde Ukrayna ordusu tarafından gerçekleştirilen karşı taarruz sonuç vermeye başladı. Rus ordusuna karşı hem güney cephesinde, hem de kuzey cephesinde karşı saldırıya geçen Ukrayna ordusu, kazanımlarını sürdürüyor. Son olarak tamamen Rusya’ya kaybettiği Luhansk bölgesine yeniden giren Ukrayna’nın bu balarısı önemli bir moral desteği olarak görülüyor. Bölgeden gelen haberlere göre, Ukrayna ordusu aylar önce Ruslara terk ettiği Luhansk’a girmiş durumda.

HEDEF LİSİÇANSK

Ukrayna ordusu Lisiçansk yakınlarındaki bir köyü geri alırken, bu Rusya’nın artık bu Luhansk’ı tamamen kontrol etmediği anlamına geliyor. Kiev’e bağlı Luhansk Valisi Sergiy Hayday, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Bilohorivka’nın kontrolünü tamamıyla sağladığını ifade ederken, “Burası Lisiçansk’ın bir banliyösü. Yakında bu pislikleri süpürgeyle süpüreceğiz” dedi. Vali, “Adım adım, santimetre santimetre, tüm topraklarımızı işgalcilerden kurtaracağız” diye konuştu.

İŞKENCE GÜNLERİUkrayna’da Rus işgali sırasında şiddet gören Sri Lankalılar kurtarıldıHaberi Görüntüle

Ukrayna, uzun süren çatışmaların ardından Severodonetsk ve Lisiçansk kentlerinden haziran ayında çekilmiş; Luhansk tamamen Rus kontrolüne geçmişti. Ukraynalı askerler henüz Luhansk’ta büyük bir şehri ele geçirememiş olsa da, Kiev askerlerinin Luhansk’a geri girmesi Rusya’nın büyük ihtimalle Donbas’ın kontrolünü tamamıyla eline geçiremeyeceğine işaret ediyor. Bununla birlikte ilerleyişini sürdüren Ukrayna ordusunun bundan sonraki hedefinin Lisiçansk kenti olduğu ifade ediliyor.

KREMLİN: SİYASİ ÇÖZÜM GÖZÜKMÜYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rus haber ajanslarına demecinde, “Ukrayna’daki duruma siyasi-diplomatik yollarla çözüm getirilmesine gelirsem, şu anda böyle bir olasılık görünmüyor” dedi. Sputnik’in haberine göre, Rusya yetkilileri, Ukrayna’daki operasyonun en başta belirlenmiş olan hedeflere ulaşılana dek sürdürüleceğini belirtiliyor. Fakat bununla beraber nisan ayından beri donmuş olan barış görüşmelerinin yeniden başlamasına hazır olduklarını kaydediyor.

REFERANDUMA GİDİYORLAR!

Ukrayna’daki Rus kontrolü altındaki bölgelerde dün birer birer referanduma gitme kararları alındı. Önce sözde ‘Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin halk konseyi, Rusya’ya bağlanmak için referandum düzenlenmesine ilişkin yasayı kabul etti.

Yapılan açıklamada, ‘Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’nun parçası olarak Rusya Federasyonu’na bağlanması konusundaki referanduma ilişkin yasanın oy birliği ile kabul edildiği’ belirtildi. Benzer bir kararın Donetsk’in Rus kontrolündeki bölgesinde de alındığı duyuruldu. Öte yandan Ukrayna’da Rus güçlerinin denetiminde olan Herson bölgesinin idaresi de, Rusya’ya bağlanmak için bölgede referandum düzenlenmesi kararını aldı.

Donetsk ve Luhansk bölgelerinde Rusya’ya bağlanmak adına düzenlenecek referandumların 23-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirileceği açıklandı. Konuyla ilgili konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, referandumlara ilişkin “Donbas halkları kendi kaderlerinin efendisi olmak istiyorlar” ifadesini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.