Son dakika… ABD saldırı emri verdi! Savaş uçakları vurdu | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

26 Nisan 2024 - 01:39

Son dakika… ABD saldırı emri verdi! Savaş uçakları vurdu

Son dakika… ABD saldırı emri verdi! Savaş uçakları vurdu
Son Güncelleme :

25 Ağustos 2022 - 6:46

1450 Okuma

İran’la Basra Körfezi’nden Suriye’ye Ortadoğu’nun birçok noktasında sıklıkla karşı karşıya gelen ABD, Çarşamba günü son dönemin en hassas askeri operasyonuna imza attı.

CNN International, ABD Başkanı Joe Biden’ın Suriye’deki İran destekli milislere hava saldırısı emri verdiğini bildiriyor. Saldırı emri, Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD üssü yakınlarına 15 Ağustos tarihinde çok sayıda roket ateşlenmesinin ardından geldi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM, İran Devrim Muhafızları bağlantılı milislerin Deyr ez Zor’da savaş uçakları tarafından vurulduğunu açıkladı. CENTCOM sözcüsü Albay Joe Buccino, jetlerin milislerin kullandığı altyapı tesislerini hedef aldığını söyledi.

Saldırıyı ‘son dakika’ koduyla dünyaya geçen Associated Press (AP) haber ajansı, Suriye resmi medyasında sabah saatleri itibarıyla Amerikan hava saldırısına ilişkin bir haber bulunmadığını bildirdi.

Öğle saatlerinde açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı ise, Suriye’de kendileriyle bağlantılı herhangi bir grubun ABD tarafından hedef alındığı yönündeki haberleri yalanladı. Tahran yönetimi, ABD’nin hava saldırısını ‘terörist hamle’ olarak niteledi ve güçlü bir şekilde kınadığını da belirtti. 

400 SAAT İZLENDİ

CNN International’a konuşan Sözcü Buccino, savaş uçaklarının İran destekli milislerin cephaneliğini ve lojistik sığınağını yok ettiğini aktardı. ABD ordusu, sayıları 13’ü bulan söz konusu sığınakları 400 saatten fazla bir süre gözetledi.

Yeşil Köy üssü, tam Fırat Nehri’nin üstünde yer alıyor.

SAYI DOKUZA İNDİ

Amerikan jetleri 13 sığınaktan 9’unu bombardımana tuttu. İçerisinde insan olup olmadığı belirlenemeyen iki sığınak hedef alınamadı, diğer iki sığınağın yakınlarında son anda beliren bir grup insan nedeniyle sayı dokuza düştü.

CENTCOM sözcüsü, hava saldırısında kimsenin ölmediği ve amacın sığınakları ortadan kaldırmak olduğu bilgisini de verdi.

Albay Buccino, saldırıyı ‘hassas’ kelimesiyle tanımladı ve Ağustos ayının ortasında Irak sınırındaki Yeşil Köy üssü yakınlarına düşen roketlere atıfta bulundu. Bir başka çarpıcı detay, vurulan sığınakların Yeşil Köy üssünü hedef alan roket saldırılarında kullanılmamış olması.

CENTCOM komutanı General Erik Kurilla ise, yaptığı açıklamada 15 Ağustos’taki saldırıya yanıt vermek için jetlerin havalandığını söyledi.

KİMİN SORUMLU OLDUĞU BELİRTİLMEMİŞTİ

ABD’nin başını çektiği koalisyon, Ağustos ayının ortasındaki saldırının ardından yaptığı açıklamada kimin sorumlu olduğuna dair bir bilgi paylaşmamıştı.

Söz konusu roket saldırısında ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı Yeşil Köy üssü, bu yılın başlarında da yine İran destekli milis grupları tarafından hedef alınmıştı.

DRONE SÜRÜSÜ PÜSKÜRTÜLDÜ

İç savaş ülkesi Suriye’ye 2015’te doğrudan asker sokan ABD’nin halihazırda Suriye’de 900 askeri bulunduğu tahmin ediliyor. Amerikan ordusu, ana üs olarak güneydeki El Tanf’ı kullanıyor. 15 Ağustos tarihinde El Tanf etrafında da çok sayıda insansız hava aracı Amerikan askerleri tarafından düşürüldü.

ABD ordusu, Suriye’de terör örgütü YPG ile işbirliği içerisinde. Irak-Suriye sınırındaki Ömer petrol sahasında yer alan Yeşil Köy üssünde ABD askerlerinin yanı sıra YPG’li teröristlerin de bulunduğu biliniyor.

TÜRKİYE SINIRINDA DEVRİYE

ABD askerleri Türkiye sınırı yakınlarındaki bölgelerde sıklıkla devriye geziyor. Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan Kamışlı yakınlarında devriye gezen ABD askerlerinin yeni fotoğraflarını Pazartesi günü dünyaya servis etti. AFP’nin fotoğraf altı yazısında, Amerikan askerlerinin Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında bulunduğu vurgulandı.

Geçen hafta Suriye ile diyalog kurulabileceği mesajını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında yaptığı açıklamada “ABD, Fırat’ın doğusunu terk etmek durumunda” demişti.

Irak sınırındaki Deyr ez Zor, devasa petrol yataklarıyla stratejik bir bölge. Suriye rejim güçleri ve İran destekli milislerin kontrol ettiği bölge, ABD jetlerinden önce defalarca İsrail savaş uçakları tarafından vuruldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN SURİYE MESAJIEsed’i yenmek gibi bir derdimiz yokHaberi Görüntüle

SURİYE KAMIŞLI’DA ÖLDÜRÜLDÜTerör örgütüne bir darbe dahaHaberi Görüntüle

ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VARİsrail’den Suriye’ye hava saldırısıHaberi Görüntüle

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.