SON DAKİKA HABERİ: Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık düzenlemesi | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

27 Temmuz 2024 - 05:56

SON DAKİKA HABERİ: Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık düzenlemesi

SON DAKİKA HABERİ: Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık düzenlemesi
Son Güncelleme :

20 Ağustos 2022 - 8:18

1420 Okuma

Son dakika haberi! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ticari kredi faizlerini TCMB’nin faizlerine yaklaştırmak için uygulamaya aldığı makro ihtiyati tedbirler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla finansal istikrarın desteklenmesi ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Alınan kararlara göre, zorunlu karşılığa tabi krediler için yüzde 20 olan zorunlu karşılık tesis oranı bankalar için yüzde 30 oldu.

29 Temmuz’dan 30 Aralık 2022’ye kadar olan dönemde yüzde 10 kredi büyüme oranını aşan tutar kadar menkul kıymet bloke edilecek.

2022 sonuna kadar kullandırılan ticari kredilerde Merkez Bankası tarafından belirlenen yıllık bileşik faiz üstüne çıkılırsa bankaların menkul kıymetlerine bloke koyulacak.

Merkez Bankası bileşik faiz oranının 1,4 katı üstünde bir faizle kullandırılan kredilerde kredi tutarının yüzde 20’si bloke edilecek.

1,8 katı üzerindeki faizli kredilerde ise bloke oranı yüzde 90 olacak.

Böylece, ticari kredilerde 22,84 üstü faiz uygulayan bankalara ek yükümlülükler getirilmiş olacak.

Söz konusu kararlar, politika faizi ile kredi faizleri arasındaki makasın açılmasından dolayı alındı.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN