Bakan Soylu paylaştı: Tarihi gerçeği hatırlamak | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

25 Nisan 2024 - 04:13

Bakan Soylu paylaştı: Tarihi gerçeği hatırlamak

Bakan Soylu paylaştı: Tarihi gerçeği hatırlamak
Son Güncelleme :

27 Mayıs 2022 - 15:38

2410 Okuma

 Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idam edildiği 27 Mayıs darbesinin üzerinden 62 yıl geçti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 27 Mayıs Darbesi’nin 62. yılı nedeniyle bir mesaj paylaştı.

Bakan Soylu, “Tarihi gerçeği hatırlamak! Çanakkale Şehitlik Abidesi, Rahmetli Adnan Menderes’in gayretiyle yapıldı, yeniden ihyası Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından…” dedi.

SOYLU’DAN ŞEHİTLER ABİDESİ AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şehitlik Abidesi ile ilgili daha önce de mesaj vermişti. 16 Eylül 1961 tarihli Resmi Gazete’de Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam kararının yayınlandığını hatırlatan Bakan Soylu, Menderes ve arkadaşlarını sevenler ile ailelerinin bu kararı ne hislerle okumuş olabileceklerini vurgulayarak, bu kararın sanki alelade bir kanun metni ve mahkeme kararı gibi sıradan yazıldığını dile getirdi.

Konuşmasında tarihten bazı anekdotlar aktaran Soylu, “1930’da Atatürk şehitler ile alakalı bir abide yapılması konusunda değerlendirmede bulunmuş. 1944’te bu karar tekrar alınıyor. 1952’de rahmetli Adnan Menderes bir karar alıp bir şehitler cemiyeti kurmayı ve bir anıt yaptırmayı öneriyor. 1955’te Resmi Gazete’de Adnan Menderes hükümeti Çanakkale’de bir araziyi şehitler cemiyetine ufak bir meblağ ile tahsis ediyor. İstanbul Valisi başkanlığında bir heyet çalışıyor ama bir adım atılamıyor. 1958’de Menderes bugünkü Çanakkale Abidesi’ni yaptırıyor” dedi.

Soylu, “Adnan Menderes, Celal Bayar ve arkadaşları, Çanakkale Abidesi’ni yapanlar ve bu ülkeye kazandıranlar. Çok uzun zaman geçiyor, Çanakkale ve şehitlerin kahramanlıkları da tarihimizde duruyor, Recep Tayyip Erdoğan’a kadar, hatta onun İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına ve ondan sonraki sürece kadar o duruş sadece seyrediliyor. Oradaki bütün mezarlar, oradaki bütün yapılar ve yapıtlar Recep Tayyip Erdoğan’la beraber yeniden ihya ve inşa ediliyor.” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.