Son dakika… Ukrayna’nın komşusunda patlamalar! Moldova sarsıldı | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

27 Nisan 2024 - 09:30

Son dakika… Ukrayna’nın komşusunda patlamalar! Moldova sarsıldı

Son dakika… Ukrayna’nın komşusunda patlamalar! Moldova sarsıldı
Son Güncelleme :

26 Nisan 2022 - 12:31

2530 Okuma

Rus General Rustam Minnekaev’in Ukrayna’nın güneyini kontrol altına alarak Moldova’daki Transdinyester’e karadan bir kapı aralanacağını söylemesiyle dünya gündemine giren bölgede, bugün sabaha karşı patlamalar oldu.

Geçen hafta konuşan General Minnekaev, Kiev’den püskürtülmelerinden sonra yalnızca Donbas’a değil Ukrayna’nın güneyine de odaklandıklarını söyledi. Generale göre, Ukrayna’nın güneyinin kontrol altına alınması Moldova’ya uzanmayı sağlayacak ve buradaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Transdinyester bölgesine bir kapı aralanacak.

Ukrayna’nın güneybatı sınırında yer alan Transdinyester bölgesini dünya Moldova’nın parçası olarak görse de bu bölge Moskova destekli bir hükümet tarafından yönetiliyor. Transdinyester’de Rus birlikleri konuşlanmış durumda.

Moldova, ülkedeki Rusya büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı ve Rus generalin açıklamasından duyulan derin endişeyi iletti. Rus büyükelçiye, Moldova’nın tarafsız statüde olduğu hatırlatıldı.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise Rus komutanın sözleriyle neyi amaçladığını açık şekilde yorumladı. Zelenskiy’e göre, Rusya’nın Ukrayna saldırısı yalnızca başlangıç ve Moskova diğer ülkeleri de işgal etmek istiyor.

Üst düzey Rus komutanın sözlerinin üzerinden bir gün bile geçmeden, söz konusu hattın en kritik noktası Ukrayna kenti Odesa’ya Rus füzeleri yağdı. Çok katlı bir binayı vuran Rus roketleri, en az beş kişinin ölümüne yol açtı.

25 DAKİKA ARAYLA PATLAMALAR OLDU

Salı sabahı ise tüm gözlerin çevrildiği Transdinyester’de iki radyo anteninde patlamalar gerçekleşti. Yerel yetkililer, Grigoriopol bölgesindeki Maiac köyündeki antenlerde saat 06.40 ve 07.05’te patlama olduğunu söylüyor.

Antenlerin kullanılamaz hale geldiği patlamalarda kimse yaralanmadı.

Beklendiği gibi Rusya yanlısı yayın yapan radyonun antenlerinin yerle bir olmuş fotoğrafları yerel yetkililer tarafından paylaşıldı.

Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, patlamaların ardından Yüksek Güvenlik Konseyi’ni acil şekilde toplantıya çağırdı. Yerel saatle 13.00’te başlayacak toplantının ardından Maia Sandu gazetecilerin karşısına geçecek.

KREMLİN’İN SESİNDEN NOVOROSSIYA HAYALİ

Kremlin’nin favori analistlerinden Pyotr Akopov, hafta sonu Rusya’nın Ukrayna işgalindeki ana hedefinin ülkeyi parçalara ayırmak olduğunu söylemişti. Resmi Ria Novosti ajansında yazan Akopov’a göre, Moskova’nın amacı Ukrayna’yı aşamalı olarak parçalamak ve bölgeyi yeniden biçimlendirmek.

“Herkesin şimdi anladığı gibi işgal çok uzun sürecek” diyen Pyotr Akopov, Rusya’nın taktik değiştirdiğini ancak Ukrayna üstündeki stratejisini değiştirmediğini yazmıştı.

Kremlin’in sesi olarak görülen Akopov, “Askerlerimizin işgal edilen bölgelerden çekilmesi söz konusu olamaz. İşgalin ikinci aşamasında Ukrayna’nın güneyinde kontrol kurabilirsek, üçüncü aşamayı da kaçınılmaz şekilde gerçekleştirmek zorundayız; tüm Novorossiya’nın (Yeni Rusya) üstünde kontrol sağlamak” ifadesini kullanmıştı.

Rus milliyetçiler Ukrayna’nın güneyini imparatorluk Rusya’yına ait büyük bir kuşak olarak görüyor. Rus lider Vladimir Putin ise, Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti Harkov’un da Novorossiya’nın içerisinde olduğunu söylemişti.

Akopov’a göre, Rusya’nın Kiev ve Lviv’i işgal etmeye ihtiyaç duymadı çünkü güney düştükten sonra Ukrayna’nın varoluşu çökmeye başlayacak.

Ria Novosti, işgalin ilk günlerinde Rusya’nın zaferini kutlayan bir makale yayınlamış ve kısa süre sonra silmişti. Tahmin edileceği gibi, makalede görüşleri yer alan isim Pyotr Akopov’du.

Akopov, “Rusya’nın 1991’de Sovyetlerin dağılmasıyla yaşanan felaketi düzelttiğini ve yeni dünya düzenine liderlik etmek için döndüğünü” yazmıştı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.