Buça’daki siviller küçük çivilerle katledildi: Miğferleri bile delecek güçte! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

24 Nisan 2024 - 20:44

Buça’daki siviller küçük çivilerle katledildi: Miğferleri bile delecek güçte!

Buça’daki siviller küçük çivilerle katledildi: Miğferleri bile delecek güçte!
Son Güncelleme :

25 Nisan 2022 - 22:16

3060 Okuma

Buça’da yüzlerce sivilin öldürüldüğü katliama ilişkin her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Toplu mezarlarda bulunan sivillerin cesetleri üzerine otopsi yapan adli tıp uzmanları, insanların kafalarına ve göğüslerine gömülü küçük metal çiviler bulduklarını açıkladı.

SİLAHLARIN MERMİLERİNDEN ÇİVİLER ÇIKIYOR

İngiliz The Guardian gazetesi, bağımsız silah uzmanlarının cesetlerdeki metal okların resimlerini incelediklerini ve bunların Birinci Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan bir anti-personel silah olan “fléchette” olduğunu açıkladı. Bu küçük metal çiviler, tank veya sahada kullanılan silahların mermilerinde bulunuyor. Uzmanlar, her mermi kabunun azami olarak 8 bin fléchette içerdiğini söyledi.

ADLİ TIP UZMANLARI AÇIKLADI

Cesetlerin vücutlarında çok ince, çivi benzeri nesneler bulduklarını söyleyen Ukraynalı adli tıp doktoru Vladyslav Pirovskyi, bu tür cesetlerin çoğunun Buça-Irpin bölgesinden geldiğini söyledi. Pirovskyi, “Vücutta bunları bulmak çok zor, çok inceler” ifadelerini kullandı.

3 İLA 4 SANTİMETRE

Cesetlerde bulunan metal okların resimlerini inceleyen bağımsız silah uzmanları, çivilerin genellikle 3 ila 4 santimetre uzunluğunda olduklarını, kıvrılarak ikincil yaralara neden olabildiklerini belirtti. Uzmanlar, bu çivilerin miğferleri bile delecek güçte olduğunu ifade etti.

EVLERİN DUVARLARINI DELİK DEŞİK ETTİ

Amerikan Washington Post gazetesi ise, Ukraynalı Svitlana Chmut’un evini ziyaret etti. Chmut’un Kiev dışındaki evinde, bahçesinde havuç ve bahçesinde ölümcül Rus mini okları var. Chmut’un topladığı keskin ve paslı çiviler, evinin duvarlarını delik deşik etmiş.

MODERN ÇATIŞMALARDA KULLANILMIYOR

54 yaşındaki Chmut, “Evimin çevresine yakından bakarsanız, onlardan çok daha fazlasını bulacaksınız” dedi. Uzmanlar, fléchette adı verilen bu mermilerin modern çatışmalarda nadiren görüldüğünü söylüyor.

ABD VİETNAM’DA KULLANDI

Küçük oklara benzeyen bu çiviler, Birinci Dünya Savaşı sırasında uçaklardan atıldı ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından Vietnam’da kullanıldı. Ancak bugün yaygın olarak kullanılmıyor.

KULLANIMINI KINADILAR

Mariupol'den kaçış! Canını kurtaranlar 'toplama kamplarını' anlattıCANINI KURTARANLAR ANLATTIMariupol’den kaçış! Canını kurtaranlar ‘toplama kamplarını’ anlattıHaberi Görüntüle

Chmut, Rusya tarafından yoğun bir bombardımana tutulan gecenin ardından, mermileri 25 ya da 26 Mart sabahı arabasında bulduğunu söyledi. Askerler, Chmut’un evinin yakınındaki avlulara topçu mevzileri kurdu ve tankları park etti, ancak geceleri sivil evlere taşınacaklarını söyledi. Fléchettes, binaların içindeki insanlar için tehlike oluşturmuyor.

İngiltere merkezli Fenix ​​Insights grubunda bir mühimmat uzmanı olan Neil Gibson, Rus birlikleri tarafından geride bırakılan topçu mermilerinin fotoğraflarını inceledi. Ukrayna kara kuvvetleri komutanlığının sözcüsü Tümgeneral Volodymyr Fito, Ukrayna ordusunun fléchette’li mermi kullanmadığını söyledi.

Bazı insan hakları grupları, askeri oluşumları hedef alsalar bile sivilleri vurabilecek ayrım gözetmeyen silahlar oldukları için fléchette’lerin kullanımını kınadı. Uluslararası Af Örgütü, uluslararası sözleşmeler tarafından yasaklanmadıklarını, ancak “hiçbir zaman sivil yerleşim alanlarında kullanılmamaları gerektiğini” belirtti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.