Otomotivde büyüme sürdü | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

19 Nisan 2024 - 09:48

Otomotivde büyüme sürdü

Nisan, mayıs aylarını yavaşlama ile geçiren, haziranın ilk iki haftasında da yavaşlamayı sürdüren otomobil ve hafif ticari araç pazarı son haftalarda toparlanarak, Haziran 2021’de yüzde 12.5, otomobil pazarı yüzde 9.3 ve hafif ticari araç pazarı yüzde 25.6 oranında arttı.

Otomotivde büyüme sürdü
Son Güncelleme :

04 Temmuz 2021 - 9:53

5920 Okuma

Türkiye otomotiv sektörü yine sürprizlerle dolu bir haziran ayını geride bıraktı. İlk çeyrekte toplam 1 milyon adetlik rakamlar yakalanan senelerin bile üzerinde başlayan Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı toplamı, virüsün etkisinin en yüksek hissedildiği aylar olan nisan ve mayıs aylarında ilk çeyrekte yakalanan başarıyı sürdürememişti. Bu etki 6. ayın başlarında da görülmüş ve toplam pazar tahminleri düşmüştü. Ancak son haftalarda yeniden toparlanan pazar, altıncı ayı da büyüme ile kapattı. 2021 yılı Haziran ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2020 yılı Haziran ayına göre yüzde 12.5 artarak 79 bin 819 adet oldu.

2021 yılı haziran ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.3 artarak 62 bin 348 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 25.6 artarak 17 bin 471 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 12.0 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 12.8 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 8.9 arttı.

İKİNCİ ÇEYREK DÜŞTÜ

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55.4 artarak 394.701 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, ilk 6 aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 52.4 oranında artarak 310 bin 325 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 67.2 artarak 84 bin 376 adede ulaştı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, “İlk çeyrekte 1 milyonluk pazara ulaştığımız yılların dahi üzerinde bir satış performansına sahiptik ancak bu performans ikinci çeyrekte düştü. O senelere göre yüzde 10’luk bir gerileme var yıl sonu toplam pazar tahminimiz 775 bin ile 825 bin adetler seviyesinde” diye konuştu.

DİZEL ÇÖKÜŞTE, ELEKTRİKLİ ARTTI

ÖZELLİKLE pandemi döneminin başlangıcından bu yana elektrikli araçlar dünya çapında ilgi odağı. Türkiye’de de pazar payı kazanmaya başladı. Yüzde 0.1 seviyelerinde olan pazar payını elektikli otomobiller 891 adet ile 0.3 seviyelerine çıkarttı. Hayri Erce, “Benzinli otomobil satışları 201 bin 295 adetle yüzde 64.9 pay aldı. Dizel araçların payı ise yüzde 22’lere kadar geriledi ki bu gerileme beklediğimizin de çok üzerinde bir hızla gerçekleşti. Geçtiğimiz sene ilk 6 ayda payı yüzde 42.6’ydı” şeklinde konuştu.

‘ÖTV KARARI GECEDEN SABAHA ALINABİLİR’

GEÇTİĞİMİZ günlerde gündeme gelen ÖTV matrahındaki düzenleme ile ilgili görüş bildiren ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, “Satış temposunun beklenenin üzerinde devam etmesi BDDK kararlarını gündeme getirdi. Biz sürekli olarak hem ODD hem de OSD olarak görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve bu talebimizi gündeme getiriyoruz. Satış temposu yüksek devam ettiği sürece bu karar çıkmaz ancak satışlar dramatik şekilde düşerse ancak o zaman bir güncelleme olabilir. Geceden sabaha bir ÖTV kararı alınabilir. Yeni bir arttırım büyük sürpriz olur” şeklinde konuştu.

‘ARZ TALEP DENGESİ İKİNCİ ELDE DE BELİRLEYİCİ’

SIFIR araç satışlarında çip krizinin ikinci yarıda belli bir arz problemi yaratacağını vurgulayan Ali Bilaloğlu, “Eğer talep devam ederse, tüketici arz probleminden dolayı ikinci ele yönelebilir ancak fiyatların geçen seneki gibi sıfır araç fiyatlarının üzerine çıkacağını öngörmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.