Borsanın gündemi: Erdoğan-Biden görüşmesi | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 11:33

Borsanın gündemi: Erdoğan-Biden görüşmesi

Piyasalar, bugün gerçekleştirilecek Erdoğan-Biden zirvesinden çıkacak kararları bekliyor. Washington-Ankara hattında ilişkilerin normalleşmesi piyasalarda tansiyonu düşürecek bir gelişme olarak yorumlanıyor

Borsanın gündemi: Erdoğan-Biden görüşmesi
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 11:41

1410 Okuma

Washington ile Ankara arasında bir süredir tırmanan gerilimi para piyasaları yakından takip ediyor. Joe Biden’ın ABD Başkanı seçilmesinden bu yana iki ülke arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Bu çerçevede zorlu bir ilişki döneminin en kritik toplantısı Brüksel’de bugün gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, bugün bir araya gelecek. Zirvede taraflar arasında Rus S-400 füzeleri, Suriye ve Libya’da yaşanan son gelişmeler, gibi konuların öncelikli olacağı belirtiliyor. Rus S-400 füzeleri dolayısıyla kırılgan bir hal alan ilişkilerin yeni bir döneme girip girmeyeceği merak ediliyor. Zirveden sonra Washington-Ankara hattında ilişkilerin normalleşmesine dönük adımlar atılabilirse piyasalar rahatlayacak. Ancak, uzmanlar kırılgan ve zorlu bir müzakere süreci olacağını ve sonuçlarını kestirmenin zor olduğunu belirtiyor. Reuters’a konuşan ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Türkiye için ulusal güvenlik konusu olan bu konulardan geri adım atılması mümkün değil” dedi. Geçen hafta ABD’nin enflasyon verileri ile TL güç kazanırken, bu hafta iyimserliğin sürüp sürmemesi zirveden çıkacak kararlara bağlı olacak.

MERKEZ BANKALARININ KARARLARI BEKLENECEK

Fed’in politika faizini yüzde 0,00 ile 0,25 arasında sabit tutması ve varlık alımında değişikliğe gitmesi beklenmezken, toplantı sonrası Fed Başkanı Powell’ın yapacağı açıklamalarda ipuçları aranacak.

Analistler, beklentileri geride bırakan enflasyon verisinin piyasalardaki belirsizlikleri artırdığını kaydederek, Fed’in para politikasının geleceğine ilişkin yönlendirmelerinin öneminin oldukça arttığını ifade etti.

Yurtiçi piyasalar ayrıca bu hafta Merkez Bankası toplantısını da yakından izleyecek. Merkez Bankası’nın olası bir erken faiz indirimi sinyali vermesi piyasaları tedirgin edebilir. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 17 Haziran’da toplanacak.

14 Haziran ile başlayan haftanın veri takviminde, salı perakende satışlar, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE),New York Fed sanayi endeksi, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, çarşamba FOMC faiz kararı toplantısı ve devamında Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ile konut başlangıçları ve inşaat izinleri, perşembe Philadelphia Fed imalat endeksi verileri takip edilecek.

GOLDMAN SACHS ANALİSTLERİ: İPUCU İÇİN ERKEN

Yatırım bankası Goldman Sachs analistleri, bu hafta gerçekleştirilecek ABD Merkez Bankası’nın para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında niceliksel gevşemeden geri adım hakkında bir ipucu için çok erken olduğunu açıkladı. Uzmanlar, FED toplantısına ilişkin notunda; “Başkan Powell’ın Haziran ayında daralmaya ilişkin ilk ipucunu vermesini beklemiyoruz. Powell, muhtemelen, iş piyasasının henüz yeterince ilerlemediği konusunda FED üyeleri Brainard ve Williams ile aynı fikirde” dedi.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN