İran’ın BM’de oy kullanma hakkı elinden alındı | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 16:21

İran’ın BM’de oy kullanma hakkı elinden alındı

İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler’e (BM) ödemek zorunda oldukları finansal katkıyı geciktirdikleri için Genel Kurul’daki oy kullanma hakkını geçici olarak kaybetti.

İran’ın BM’de oy kullanma hakkı elinden alındı
Son Güncelleme :

04 Haziran 2021 - 23:20

1610 Okuma

BM Şartı’nın 19’uncu maddesine göre, bir ülkenin örgüte olan aidat borcu, son 2 yılda yaptığı ödemeden fazlaysa o ülkenin BM Genel Kurulu’nda oy kullanma hakkı askıya alınıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır’a gönderdiği mektupta İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin aidatlarını zamanında ödeyemediğini bildirdi.

BM 75. Genel Kurul Başkanı Sözcüsü Brenden Varma da gazetecilere yaptığı açıklamada, İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin şu aşamada BM Genel Kurulu’nda oy kullanma hakkının olmadığını söyledi.

İran’ın BM Genel Kurulu’nda oy kullanabilmesi için en az 16 milyon 251 bin dolar, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin de 29 bin 365 bin dolar BM’ye ödeme yapması gerekiyor.

Comoros, Sao Tome ve Principe ile Somali de BM’ye aidatlarını ödemekte geciken ülkeler arasında yer alıyor ancak bu 3 Afrika ülkesi, eylüle kadar BM Genel Kurulu’nda oy kullanabilecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.