Piyasadaki dalgalanmanın nedeni ne? Sefer Şener CNN TÜRK’te anlattı | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

25 Nisan 2024 - 15:15

Piyasadaki dalgalanmanın nedeni ne? Sefer Şener CNN TÜRK’te anlattı

Prof. Dr. Sefer Şener, CNN Türk yayına konuk oldu, Şener hem küresel hem yerel piyasalardaki dalgalanmaların nedenlerini anlattı. Büyümeyle ilgili bir sıkıntının olmadığını söyleyen Sefer Şener, enflasyonla ilgili beklentilerin iyi yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Piyasadaki dalgalanmanın nedeni ne? Sefer Şener CNN TÜRK’te anlattı
Son Güncelleme :

29 Mayıs 2021 - 1:10

1930 Okuma

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sefer Şener, CNN Türk ekranında küresel ve yerel ölçekteki dalgalanmaları değerlendirdi. Pandemiden sonra yeni bir ekonomi düzeni inşa edildiğine dikkat çeken Şener, eski dünya düzeninin enstrümanları ve önlemleri burada işe yaramayabilir” ifadelerini kullandı.

İşte Sefer Şener’in o açıklamalarından satırbaşları:

Son bir haftalık dönemde dövizde çok ciddi anlamda bir hareketlenme var, ama baktığımızda biz özellikle şuna dikkat ediyoruz, iç piyasa kaynaklı bir takım sebeplerden dolayı mı döviz artıyor yoksa dış kaynaklı alınan önlemlerden dolayı mı artıyor? Öncelikle şunu beyan edelim arz talebe bağlı bir artış yok. Yoğun olarak döviz talep ediyor da döviz artıyor değil. Gelecek hafta içinde enflasyon verileri büyüme verileri açıklanacak. Büyümeyle ilgili bir sıkıntı yok çeyrek bazda yüzde 6 gibi bir büyüme bekliyoruz. Hem ihracat hem ithalat hem de üretim kısmında bir sorun gözükmüyor anladığımız kadarıyla.

Fakat tabi enflasyonla ilgili beklentilerin iyi yönetilmesi gerekiyor. Çünkü hala orada beklenti yukarı yönlü. Hem yıllık bazda 14,60 bekleniyor hem de öte taraftan mayıs ayında enflasyonun zirve yapacağı öngörülüyor. Dolayısıyla bu beklentiler ışığında doğal olarak döviz piyasasında bir dalgalanma yaşanıyor. Tabi sadece bu da değil bugün bakıyoruz rakamlara dolar endeksinde de yukarı doğru bir ivmelenme var. Yüzde 1 bir değer kazancı var doların uluslararası para birimleri karşısında. Yani bunu biz sadece bir sebeple değerlendirmiyoruz. Birçok sebebe dayalı bir şekilde bu aşırı oynaklık gerçekleşebiliyor. Bunun hem uluslararası nedenleri var hem de gelecek beklentisi ile ilgili. Bu beklentiyi ve algıyı çok iyi yönetmek gerekiyor.

Sayın cumhurbaşkanı da özellikle belirtmişti. Pandemiden sonra yeni bir düzen kurulacak. Hem ekonomik manada hem siyasi manada. Kesinlikle bu süreçte yeni bir dünya geliyor ekonomik anlamda ona hazırlıklı olmamız lazım ekonomik anlamda. O eski enstrümanlar eski ekonomik müdahaleler artık sorunları çözmeyebilir. Onun için Amerika’nın yeni dönemde attığı adımları görmek lazım iç piyasada ona göre yanıt vermemiz lazım. Tüm ekonomiler için bu söz konusu. Eğer böyle yapılırsa bu tip durumları daha hızlı atlatıp büyümeyi ve enflasyonu da Türkiye lehine çevirmiş oluruz. Ki ortam da buna müsait.”

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN