Çavuşoğlu’nun girişimleri sonrası İİT toplandı | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 07:38

Çavuşoğlu’nun girişimleri sonrası İİT toplandı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun girişimleriyle İslam İşbirliği Teşkilatı Cidde’de toplandı.

Çavuşoğlu’nun girişimleri sonrası İİT toplandı
Son Güncelleme :

12 Mayıs 2021 - 23:14

1680 Okuma

Dışişleri Kaynakları, İİT Temsilciler Komitesinin Türkiye’nin girişimiyle Cidde’de toplandığını bildirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Temsilciler Komitesi toplantısında İsrail’in saldırganlığı kınandı.

Filistinlilere uluslararası koruma sağlanması çağrısında bulunulurken, İsrail’in işlediği suçlardan sorumlu tutulması çağrısında bulunuldu.

BM Güvenlik Konseyi ve BM organları göreve davet edildi.

Uzmanlar Haber7’ye değerlendirdi: TSK Filistin’e gidebilir mi?

İsrail’in Gazze saldırılarında şehit sayısı 56’ya yükseldi

Son Dakika: İsrail teklifi reddedip tehdit etti! Şehit sayısı yükseldi, Rusya’dan açıklama

‘İSRAİL’İN İŞLEDİĞİ VAHŞET YARGILANMAYI GEREKTİREN SAVAŞ SUÇU’

Geçtiğimiz gün İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail’in Kudüs’te işlediği vahşetin yargılanmayı gerektiren bir savaş suçu olduğunu belirtmişti.

İİT’ye bağlı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da namaz kılan Filistinlilere güç kullanılması ve ramazan ayında vahşet uygulanması kınandı.

Bunun dini özgürlüklerin ciddi şekilde ihlali olduğu vurgulanan açıklamada, “Filistinlilerin Doğu Kudüs’teki evlerinden tahliyesi sırasında İsrail’in Filistin halkına yönelik vahşetinin artması, tüm sorumluların yargılanmasını gerektiren bir savaş suçudur.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca “Doğu Kudüs, işgal altındaki Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır ve İsrail, zorlayıcı önlemlerle onun hiçbir parçasına el koyamaz.” ifadelerine yer verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve uluslararası topluma da “İsrail’e bu insanlık dışı ihlallerinden vazgeçmesi için baskı yapma ve bu çatışmayı kapsamlı, adil bir çözüme ulaştırmak için somut önlemler alma” çağrısında bulunuldu.

TÜRKİYE’NİN SUNDUĞU 3 ÖNERİDE MUTABIK KALINDI

Toplantıda, Türkiye’nin sunduğu şu üç öneride mutabık kalındı:

İİT Dışişleri Bakanları Konseyi veya İcra Konseyi’nin en yakın zamanda toplanması kararlaştırılmıştır.
BM Genel Kurulu’nda acil bir oturum yapılması çağrısı yapılmıştır.
Filistin’e bir uluslararası koruma gücü gönderilmesi dahil böyle bir koruma mekanizmasının kurulmasına yönelik çabaların hızlandırılması amacıyla BM’deki İİT grubu harekete geçmeye çağrılmıştır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.