SON DAKİKA HABERİ: TÜRKİYE’NİN TEPKİ GÖSTERDİĞİ İSMİ GÖREVDEN ALDI | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

17 Nisan 2024 - 02:22

SON DAKİKA HABERİ: TÜRKİYE’NİN TEPKİ GÖSTERDİĞİ İSMİ GÖREVDEN ALDI

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, FETÖ ile bağlantısı belirlenen Milli Eğitim Bakanı Almazbek Beishenaliev’i yeni kabineye almadı. Karar örgütü şok etti.

SON DAKİKA HABERİ: TÜRKİYE’NİN TEPKİ GÖSTERDİĞİ İSMİ GÖREVDEN ALDI
Son Güncelleme :

08 Mayıs 2021 - 18:04

2000 Okuma

Kırgızistan’da dengeler değişiyor. Göreve gelir gelmez Ankara’ya sıcak mesajlar veren Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, FETÖ’nün de ipini çekti. Ekim ayındaki toplumsal olayların ardından siyasi kaos yaşanmıştı. O dönem oluşturulan hükümete atanan Milli Eğitim Bakanı Almazbek Beishenaliev’in, FETÖ bağlantısı ortaya çıkmıştı. Caparov, Türkiye’nin de tepki gösterdiği Beishenaliev’i görevden aldı. Karar FETÖ’de şok etkisi yaptı.

Son Dakika Haberi: Ekim ayındaki toplumsal olayların ardından siyasi kaos yaşanan Kırgızistan’da, o dönem oluşturulan hükümetteki Milli Eğitim Bakanı Almazbek Beishenaliev’in FETÖ bağlantısı ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin de tepki gösterdiği bu atama sonrası Kırgızistan’da taşlar yerine oturdu. Ocak ayında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Sadır Caparov, Türkiye model alınarak hazırlanan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine de halktan onay aldı.

KABİNEYE ALINMADI

Caparov, bu kapsamda kabine yapısı ve bakanlıklarda değişiklikler yaptı. Bir önceki kabinede yer alan bakanları yeni bakanlar kuruluna dahil eden Caparov, sadece Beishenaliev’i kabine dışı bıraktı. 6 ay önce halkın sokaklara döküldüğü olaylarda kabineye sızan Almazbek Beishenaliev, ülkedeki FETÖ yapılanmasının önemli isimlerinden biriydi.

TÜRKİYE RAHATSIZLIĞINI İLETTİ

Türkiye, Beishenaliev’in bakanlığa atanmasının ardından duyduğu rahatsızlığı diplomatik kanallardan ilgili makamlara aktardı. Aynı zamanda Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKOY) aracılığıyla da Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a bu bakanın FETÖ bağlantıları aktarıldı. Tüm bu girişimlerin ardından Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek isteyen Caparov, FETÖ’cü Beishenaliev’i yeni kabineye almadı.

GÜLEN’LE DEFALARCA GÖRÜŞTÜ

FETÖ’nün Türkiye, Kırgızistan ve Afrika’daki okullarında görev yapan Beishenaliev, yine örgütün ülkedeki üniversitelerinden Ala Too (Ala Dağ) Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı yaptı. Pensilvanya’da birçok kez FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’le görüşen Beishenaliev, ABD’deki üniversitelerde ve düşünce kuruluşlarında “Fetullah Gülen ve Hizmet Hareketi’nin Eğitim Konusundaki Çalışmaları, Hizmet Hareketi ve Barış” başlıklı seminerler verdi, panellerde boy gösterdi. Teröristbaşı Fetullah Gülen hakkında övgü dolu açıklamalarda bulundu.

ÜLKEDE 20 OKULLARI VAR

Kırgızistan dünyada 140 ülkede faaliyet gösteren FETÖ için en önemli merkezlerden biri. Örgütün ülkedeki birçok devlet kuruluşuna sızdığı biliniyor. Ülkede biri üniversite olmak üzere 20 FETÖ okulu bulunuyor. Ayrıca Kırgızistan genelinde Türkiye’de olduğu gibi öğrencilerin kaldığı onlarca hücre evi faaliyet gösteriyor. Caparov’un aldığı kararın örgütte paniğe neden olduğu belirtiliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.