KRİPTO PARA PLATFORMLARI İÇİN VERGİ YOLDA ! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

26 Nisan 2024 - 17:41

KRİPTO PARA PLATFORMLARI İÇİN VERGİ YOLDA !

KRİPTO PARA PLATFORMLARI İÇİN VERGİ YOLDA !
Son Güncelleme :

07 Mayıs 2021 - 8:50

1880 Okuma

Hazine ve Maliye Bakanı’ndan kripto para açıklaması

Ülkemizde kripto para denildiğinde, son dönemde akıllara oldukça üzücü olaylar geliyor. Halen gündemdeki yerini koruyan Thodex vurgunu, VeBitcoin borsasının kapanması, bilinçsiz yatırım sonucunda tüm birikimini kaybederek intihar eden kişiler ve artık netleşmesi merakla beklenen vergi konusu.

Kripto paralara vergi geleceği aylardır ülke gündemindeki yerini koruyor. Ancak verginin nasıl uygulanacağı, ne oranda olacağı ve sektöre etkileri bilinmiyor.

Hande Fırat’ın CNN Türk’te yayınlanan Gece Görüşü programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirirken kripto paralar ile ilgili de konuştu.

Kripto para platformları için vergi yolda!

Koronavirüs ile birlikte kripto varlıklara ilginin arttığını ve dünya genelinde kripto para düzenlemeleri için çalışmaların sürdüğünü belirten Lütfi Elvan şu açıklamalarda bulundu;

Bu kripto varlıkların bir noktaya kadar denetimlerini yapabiliyorsunuz. Bu konu üzerinde AB çalışıyor. Bir taslak oluşturdu. ABD, İngiltere gibi ülkeler değişik çalışmalar yaptılar. Alım-satım işlemlerine yönelik bazı düzenlemeler yaptılar. İşin 2 boyutu var. Birincisi kara paranın aklanması ve terörizmin finanslanması. Biz tüketiciyi korumakla hükümlüyüz.

Kara paranın aklanmasına yönelik terörizmin finanslanmasına yönelik yapı OCT altında. Biz geçtiğimiz aylarda bir yasal düzenleme Mevlis’imiz tarafından yapıldı. FITF’nin bizden istediği düzenlemeleri yaptık. FITF bununla ilgili tedbirler alınmasını istedi. Bu çerçevede MASAK FITF’le birlikte çalışıyor. Biz gerekli çalışmalarımızı yaptık ve bu platformlara yönelik denetlenme yapılmasına ülkeler başladı. Bizim de taslak çalışmamız var.

Kripto dediğimiz nedir? Bir maddi olmayan varlıktır şeklinde bir tanım yapıldı. Bankalar üzerinden işlemlerin yapılabileceği düzenlemeyi Merkez Bankası yaptı. MASAK’a yetki verdik ve bir rehber hazırladık. Bu platformların uyması gereken kurallar neyse bunları belirledik. Uymamaları halinde ne kadar bir cezayla karşı karşıya kalacaklarını ortaya koyduk.

Bu platformlar mutlaka alım-satım işlemlerini mutlaka MASAK’la paylaşacaklar. MASAK’ın bu platformlar üzerinde denetim yetkisi var artık. Bu platformların uyması gereken yetkiler nelerdir. 10 bin liranın üzerinde işlem yapanları 10 gün içerisinde MASAK’a bildirme yetkisi getirdik.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN