BÜYÜKŞEHİR’DEN BUCA’YA 28 ARAÇLIK FİLO DESTEĞİ | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 01:42

BÜYÜKŞEHİR’DEN BUCA’YA 28 ARAÇLIK FİLO DESTEĞİ

BÜYÜKŞEHİR’DEN BUCA’YA 28 ARAÇLIK FİLO DESTEĞİ
Son Güncelleme :

30 Nisan 2021 - 18:41

1330 Okuma

İzmir’de temizlik seferberliği sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin temizlik hizmetlerine modern araçlarla destek olmaya devam ediyor.  10.7 milyon liralık maliyetle satın alınan 15 çöp kamyonu Buca’da hizmete alındı. Önümüzdeki günlerde ilçeye 8 çöp kamyonu, 2 moloz kamyonu ve 3 yol süpürme aracı daha hibe edeceklerini söyleyen Başkan Soyer, “İzmir’in tertemiz ve doğayla uyumlu bir şehir olması için tam bir irade ortaya koyuyoruz. Yaptığımız bu yatırımın her bir kuruşunun şehrimize sağlık ve refah olarak geri döneceğini çok iyi biliyorum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi,  “temiz bir kent” hedefi ile ilçe belediyelerine evsel atıkları hızlı ve sağlıklı bir şekilde toplaması için araç desteği veriyor. Son olarak 10 milyon 780 bin liralık maliyetle satın alınan son teknoloji 15 çöp kamyonu Buca’da hizmete alındı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, araçların anahtarını Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’a teslim etti. Anahtar teslimine CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter ile Sevda Erdan Kılıç ve CHP İl Başkanı Deniz Yücel de katıldı.

İzmir’de çöp ve atık kavramı değişiyor
İzmir’in tertemiz ve doğayla uyumlu bir şehir olması için tam bir irade ortaya koyduklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çöp ve atık kavramı artık kentimizde değişmek mecburiyetinde. Yeni dönemde çöpü bir atık olarak görmüyoruz.  Ekonomik bir kaynak olarak değerlendiriyoruz. Bütün dünya çöpü artık hammadde olarak değerlendiriyor. İzmir’de çöpün toplanmasından bertarafına kadar uzanan yeni bir döngüsel anlayışı yaratmaya başladık” dedi.

Çöpten elektrik ve gübre üretiyoruz
İzmir’in çöp ayrıştırma döngüsünün iki ucu olduğunu, bunlardan birinin katı atık ayrıştırma ve depolama yatırımları, diğerinin çöpün bulunduğu yerden toplanması olduğunu dile getiren Soyer, şunları söyledi:
“Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nde depolanan atıklardan elektrik enerjisi üretmeye başladık. Buradaki Biyogaz Tesisi ile yılda yaklaşık 100 milyon metreküp metan gazını bertaraf ediyoruz ve 200 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu miktar 100 bin hanenin enerji kullanımına tekabül ediyor. Ödemiş ve Bergama’da kurduğumuz katı atık yönetim tesisleriyle Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarının hem katı atık sorununu çözüyoruz hem de atıklardan elektrik ve gübre üretmeye başlıyoruz. Günde 800 ton atık işleme kapasiteli Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ile günlük bin 600 ton atık işleme kapasiteli Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde üretimimiz başladı.  Harmandalı, Bergama ve Ödemiş atık bertaraf tesislerimiz artık şehrin çöpünü enerjiye, gübreye dönüştürmeye başladı. Mevzuatımıza göre çöplerin sokak ve mahallelerden toplanma sorumluluğu ilçe belediyelerimize ait. İzmir’in tertemiz bir şehir olması için çöplerin mahallelerden toplanması konusunda ilçe belediyelerimize yoğun destek verme kararı aldık. Şehrimizin temizlik altyapısını güçlendirmek için ilçe belediyelerimize 6 bin çöp konteyneri dağıttık. Bu yıl 6 bin konteyner daha dağıtacağız”.

Buca’ya 28 araçlık hibe paketi
Nüfus oranıyla çöp yönetim sistemi konusuna öncelik verdikleri ilçelerden birinin Buca olduğunu belirten Soyer, “Bu konudaki zor ve önemli görevi daha da iyi yerine getirmelerini sağlamak için ilçeye dev ekipman desteğinde bulunuyoruz. 28 araçlık destek paketinin toplam bedeli 23 milyon 500 bin lira. 23 adet çöp kamyonu, 3 adet moloz kamyonu ve 2 adet yol süpürme aracından oluşuyor. Yaptığımız bu yatırımın her bir kuruşunun, şehrimize sağlık ve refah olarak geri döneceğini çok iyi biliyorum. Doğa insanın en berrak aynasıdır. O hastaysa, biz de hastayız. O iyiyse, biz de iyiyiz. Pandemi bize şu gerçeği bir kez daha gösterdi: Bir tarafımızla doğanın sağlığını bozarken diğer tarafta sağlıklı bir yaşam süremeyiz. Bu nedenle İzmir’in tertemiz ve doğayla uyumlu bir şehir olması için tam bir irade ortaya koyuyoruz. Hedefimize yürürken bizlerle çalışan ilçe belediyelerimize çok teşekkür ediyorum. Bucamıza ve Bucalı kardeşlerime hayırlı uğurlu olsun!”

Kılıç, “Çifte bayram yaşıyoruz”
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ise,  “Yarın 1 Mayıs.  İşçilerimiz çifte bayram yaşıyor. 17 yıldan beri bekledikleri kendi araçlarıyla Buca’yı süpürme sevdalarına Başkanımız Tunç Soyer’in desteği ile en sonunda ulaştılar. Emekçilerimiz için iş hayatlarındaki en büyük prangalardan bir tanesi olan taşeron sistem 2018 yılında belediyelerde, kamu kurumlarında sona erdi. Bununla beraber araç kiralamalarına da son vermek gerekiyordu. Bu konuda göreve geldiğimiz ilk günden beri kararlıydık. Tabi ki her şey imkan meselesi. Başkanımıza bu konuda verdiği destekten ötürü Buca halkı, işçi arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Bu aşamadan sonra ‘Daha temiz,  daha yaşanır Buca’ için geleceğe doğru hep beraber yürüyeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın kullandığı çöp kamyonlarından birine binerek araçla kısa bir tur attı.

13 araç daha hibe edilecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 adet çöp kamyonuna ilave olarak satın alma işlemlerinin tamamlanmasının ardından Buca Belediyesi’ne önümüzdeki günlerde 13 temizlik aracı daha hibe edecek. 8 adet çöp kamyonu, 3 adet moloz kamyonu ile 2 adet yol süpürme aracı daha Buca’nın temizlik filosuna katılacak.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.