LİBYA İLE TİCARET İKİYE KATLANACAK | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

19 Mart 2024 - 14:16

LİBYA İLE TİCARET İKİYE KATLANACAK

DEİK Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya Başbakanı Dibeybe’nin Türkiye ziyaretinin ticaret iştahını artırdığını söyledi.

LİBYA İLE TİCARET İKİYE KATLANACAK
Son Güncelleme :

19 Nisan 2021 - 21:56

1510 Okuma

Libya’da değişen yeni hükümetin ilk ziyareti Türkiye’ye oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ı 14 bakan ve beş başbakan yardımcısıyla ziyaret eden Libya Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, beş büyük ticaret anlaşmasına da imza attı. Bu adımın Türk özel sektörünün ticaret iştahını artırdığını belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, “Türkiye, 2020 yılında Libya’ya 1.6 milyar dolar ihracat yaptı. 2021 ilk çeyrek Libya ihracatımız ise 563 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaşanan artış yüzde 27.3 oldu. Libya, 2021 ile birlikte dört farklı kurdan sabit kura geçince bunun olumlu etkilerini görmeye başladık. Kurun sabitlenmesi yatırımcıyı rahatlattı. Bu sayede ilk üç ayda yatırımlar hız kazandı. İlk çeyrek ihracatı da bunun en büyük göstergesi” dedi.

HEDEF 2.5 MİLYAR DOLAR

Bu yıl sonunda ihracatı 2.5 milyar doların üstüne çıkarmayı hedeflediklerini belirten Karanfil, “Dibeybe hükümetinin öncelikleri arasında Türk iş insanlarının alacak sorunlarının çözümü de var. Önümüzdeki dönemde sürecin daha da hızlanacağına inanıyoruz. DEİK olarak düzenlediğimiz Türkiye-Libya Hibrit Yuvarlak Masa Toplantısı’nda Abdulhamid Dibeybe de yarım kalan projeleri hayata geçirmek için süratle adım atacaklarını belirtti. Bu alanda hızlı sonuçlar alacağımıza inancımız tam” şeklinde konuştu. Libya’nın orta bölgesinde önemli petrol yataklarının olduğunu aktaran Karanfil, şöyle devam etti: “Jeopolitik konumu açısından ticarete elverişli olan Libya’da Türk iş insanlarımızın 48 yıldır müteahhitlik sektöründe gösterdiği başarıları petrokimya ve madencilikte de sürdürmesini temenni ediyoruz. Libya, özellikle Türk müteahhitleri için son derece stratejik bir ülke. Dolayısıyla Libya’daki yeni dönemde müteahhitlik sektörümüz açısından hareketli bir dönem yaşayabiliriz.”

LİBYA AFRİKA’NIN ANAHTARI KONUMUNDA

Libya’nın Afrika’nın anahtarı konumunda olduğunu belirten Karanfil, Libya üzerinden Afrika’ya daha kısa sürede ulaşıp kıtayla olan ürün ve hizmet ihracatının artırılabileceğini kaydetti. Bu kapsamda kendi şirketleri olan Karanfil Grup’un Libya’da lojistik merkezi kurmak için çalışmalar başlattığını aktaran Karanfil, şunları anlattı: “Libya Türkiye’ye deniz yolu ile üç günlük mesafede, ayrıca yakıt maliyeti çok az. Bu özelliklerinden ötürü bazı ürünlerde Libya Afrika’ya ulaşımda transit noktası olabilir. Ürünlerin buradaki lojistik merkezden 53 Afrika ülkesine ve 1 milyarlık nüfusa çok kolay ulaştırılabilir. Bu yatırımın zaman açısından da çok büyük avantajları bulunuyor. Bölgede bir lojistik üs ticarette çok büyük bir çarpan etkisi yapacaktır.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.