KONAK’TA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 00:51

KONAK’TA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

KONAK’TA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
Son Güncelleme :

08 Mart 2021 - 17:39

1250 Okuma

Konak Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Alsancak Dominik Caddesi’ne özgürlüğü, eşitliği ve kadın dayanışmasını simgeleyen “Kadın Dayanışması Anıt Ağacı” yerleştirildi. Anıt ağacın açılışında İstanbul Sözleşmesi vurgusu yapan Başkan Batur, “Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesine ilişkin standartlar öneren İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.

Konak’ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Konak Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle kutlandı. Kadın emeğinin ve kadınların sosyal hayatta daha çok yer alması gerektiğinin vurgulandığı etkinliklerde kadına yönelik şiddet de kınandı. Günün anısına Dominik Caddesi üzerine Kadın Dayanışması Anıt Ağacı yerleştirildi. Özgürlük, eşitlik ve dayanışmanın hep var olacağını ve bu yöndeki mücadeleyi simgeleyen anıt ağacın açılışında İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Konak’ta sevginin, şefkatin, doğruluğun, dürüstlüğün, eşitliğin, özgürlüğün ve dayanışmanın hüküm sürmesini istiyor ve bunun için çabalıyoruz. Kadın Dayanışması Anıt Ağacı’mızın da bugün gerçekten çok ihtiyacımız olan tüm bu değerlerin simgesi olmasını diliyorum. ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyor ve şiddetsiz bir toplumda, kadını erkeği yan yana, huzurla bir yaşam umuduyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

Batur: Konak Belediyesi kadına pozitif ayrımcılık yapan bir belediyedir

 Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Çınarlı Rekreasyon Alanı’nda düzenlenen kahvaltıda Konak Belediyesi kadın meclis üyeleri ve Konak’ın kadın muhtarları ile bir araya geldi. Konak’ın gücünün kadınlardan geldiğini vurgulayan Başkan Batur, meclis üyesi ve muhtarların Kadınlar Günü’nü kutladı ve şöyle konuştu:

“Konak’ın kadınlarla güçlü olduğunu her zaman vurguluyoruz. Şunun da net olarak bir kere daha altını çizeyim, Konak Belediyesi kadına pozitif ayrımcılık yapan bir belediyedir. Konak Belediyesi’nde kadın meclis üyesi arkadaşlarımızla çok önemli çalışmalara imza atıyoruz. Konak’ta yine kadın muhtarlarımızla omuz omuza hareket ediyoruz. Belediyemizde çok önemli müdürlüklerimiz kadınlarımıza emanet. Konak Belediyesi’ndeki 32 müdürlüğümüzün 16’sını kadınlarımız yönetiyor. Ayrıca personelimizin yüzde 30’u da kadın. Gerek belediyemizde kentimize hizmet ederken ve gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalar yürütürken, kadın arkadaşlarımızla yol almaktan büyük bir onur duyuyorum.”

Tarihi Çarşı’nın emekçi kadınlarına özel kutlama

 Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, daha sonra Kemeraltı’na geçerek Çarşı’da esnaflık yapan kadın emekçilerin ve Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı ziyaret eden kadınların gününü kutladı. Kadınlar Günü’nü simgeleyen mor renkli atkı ve yaka kurdelelerinin dikkat çektiği etkinlikte Başkan Batur’la birlikte, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP Konak İlçe Kadın Kolları Başkanı Nurten Serhadbeyi ve Kadın Kolları Üyeleri, İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Konak Mahalle Muhtarı Tamer Yıldırım ve Konak Belediyesi Meclis Üyeleri kadınlara rengarenk çiçekler hediye etti.

Kadın Dayanışması Anıt Ağacı kadın dayanışmasının sembolü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Konak anlamlı bir etkinliğe de ev sahipliği yaptı. Özgürlüğü, eşitliği ve dayanışmayı sembolize eden Kadın Dayanışması Anıt Ağacı, Dominik Caddesi üzerine yerleştirildi.  Kadın Dayanışması Anıt Ağacı’nın açılışına Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP İzmir İl ve Konak İlçe Kadın Kolları Üyeleri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, Konak Kent Konseyi Üyeleri ve Alsancak bölgesi muhtarları katıldı. Dans performansı ile başlayan etkinliğin açış konuşmalarının ilkini gerçekleştiren CHP Konak İlçe Kadın Kolları Başkanı Nurten Serhadbeyi, kadın mücadelesinin yılmadan devam edeceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Bugün, 164 yıl önce Amerika’da bir tekstil fabrikasında eşit işe eşit ücret için hakça mücadele ederken yangında kaybettiğimiz 129 kadını anma günü.  8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olmasına rağmen ülkemizde maalesef 8 Mart deyince taciz, tecavüz, cinayetler geliyor akla. Günde bir kadından fazla öldürülüyoruz. Cinsiyet eşitsizliğinde 153 ülke arasında 130. sıradayız ne yazık ki. Biz kadınlar mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz, bize biçilen rolleri kabul etmiyoruz. Ne itaat edeceğiz, ne biat edeceğiz. Hakça, eşit ve özgür bir yaşam için mücadeleye devam edeceğiz. Mutlu kadın, mutlu toplum yaratmak için çalışıyoruz. Bu mücadelede kadın dostu belediyelerimiz de bize destek veriyor.”

Batur: Kadına şiddet insan hakları ihlalidir

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da konuşmasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, kadın hakları mücadelesini, gelişmiş pek çok ülkeden önce Türkiye Cumhuriyeti’nde başlattığını hatırlattı. Kadına şiddetin insan hakları ihlali olduğunu dile getiren Başkan Batur, şöyle konuştu:

“Daha yaşanabilir bir dünya istiyorsak, önce kadınlarımıza haklarını teslim etmeliyiz. Ve tabii şiddetin hiçbir türünü kabul edemeyiz. Geçen yıl yaklaşık 400 kadınımızı şiddete kurban verdik. 2021’in ilk iki ayında bu sayı 67 oldu bile. Kadına şiddet insan hakları ihlalidir ve aslında yıkıcı etkileriyle topluma şiddettir. Bugün yaşadığımız korkunç tablo, kadın hakları mücadelesini, bugünün gelişmiş birçok ülkesinden çok önce başlatan bir lidere sahip olan bir ülkeye hiç yakışmıyor. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadının sosyal, ekonomik ve özellikle de siyasal yaşamda var olmasını sağlamak için çok büyük ve önemli adımlar atmıştı. Atatürk, modern bir toplum oluşturma çabasında, kadını sürekli ön plana çıkarıyor, kadınlarını geride bırakan bir toplumun gelişmesinin de mümkün olmadığına inanıyordu. Biz de Atatürk’ün evlatları olarak, Atamızın tüm değerlerine sahip çıkmaya kararlıyız. Konak’ta attığımız her adımda da, çalışmalarımızla, projelerimizle kadının adını öne çıkarmaya devam edeceğiz.”

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır”

Tüm Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak sözlerini noktalayan Başkan Batur, İstanbul Sözleşmesi’nin yanında yer aldıklarının da altını çizdi ve “Toplum gelişsin istiyorsak, kadınlarımızı desteklemeli, güçlendirmeliyiz. Konak’ta sevginin, şefkatin, doğruluğun, dürüstlüğün, eşitliğin, özgürlüğün ve dayanışmanın hüküm sürmesini istiyor ve bunun için çabalıyoruz. Kadın Dayanışması Anıt Ağacı’mızın da bugün gerçekten çok ihtiyacımız olan tüm bu değerlerin simgesi olmasını diliyorum. Konak Belediyesi ve Konak Belediye Başkanı olarak bizim yerimiz, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesine ilişkin standartlar öneren ve imza atan devletleri hukuki olarak da bağlayan uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nin yanıdır. ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyor ve şiddetsiz bir toplumda, kadını erkeği yan yana, huzurla bir yaşam umuduyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

Kadın mücadelesine anıt ağaç

Açış konuşmalarının ardından Kadın Dayanışması Anıt Ağacı ve heykelinin açılışı yapıldı. Özgürlük, eşitlik ve dayanışmayı sembolize eden ağaç büyük beğeni toplarken yanında yer alan kedili çocuk heykeli de hayranlık uyandırdı. Etkinliğe katılanlar, cadde üzerinde açılan Dünya Kadınlar Günü temalı karikatür sergisini de ilgiyle izledi. Etkinliğin sonunda başkan Batur, dans sanatçıları Gizem Güneri ve Miray Köktaş ile heykeltıraş Gülcan Erçin ve Melahat Ölçüm Şahin’e günün anısına çiçek verdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.