ÇEVRECİ BİR BORNOVA’YA 130 BİN EURO’LUK PROJE | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 02:46

ÇEVRECİ BİR BORNOVA’YA 130 BİN EURO’LUK PROJE

ÇEVRECİ BİR BORNOVA’YA 130 BİN EURO’LUK PROJE
Son Güncelleme :

10 Şubat 2021 - 12:07

1290 Okuma

Bornova Belediyesi iklim değişikliğiyle mücadele için uluslararası ölçekte girişimlerde bulunmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz ay kamuoyuna duyurduğu StormLog adlı proje ile iklim değişikliği konusundaki hassasiyetini gösteren Bornova Belediyesi, Türk Tesisat Mühendisleri Derneği ile birlikte geliştirdiği Dirençli Kentler İçin İklim Uyumlu Binalar adlı projeyle yerel iklim planları ve stratejilerinin geliştirilmesi ve karar verme araçlarının hazırlanması hedefiyle Avrupa Birliği’nin İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı’na başvuru yaptı.

Avrupa Enerji Kentleri Ağı(Energy Cities) üyesi Bornova Belediyesi, Avrupa Birliği’nin 130 bin euro bütçeli “Dirençli Kentler İçin İklim Uyumlu Binalar” adlı projesiyle İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı’na başvurdu. Türk Tesisat Mühendisleri Derneği ile ortaklaşa geliştirilen bu projeyle birlikte dünyanın birçok yerinden yerel ve bölgesel yönetimlerden bin 750’den fazla üyeye sahip olan Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler Ağı (ICLEI) ortak, Boğaziçi Üniversitesi İklimBU Araştırma Merkezi ise iştirakçi olarak destek verecek.

Bornova iklim değişikliğiyle mücadele örnek kent olacak

Etki ve kırılganlık analizleri yoluyla yangın, su baskını ve kentsel sektörlerin kapasitesinin arttırılması amacıyla hazırlanan projeyle yenilikçi iklim değişikliğine uyum teknolojileri ve sistemlerin oluşturulması için kentler arasında adaptasyon bilgisi ve deneyim alışverişinin arttırılması da başlıca hedefler arasında yer alıyor. Bornova, proje kapsamında binaların iklim değişikliğine uyumunu sağlamak için yerel iklim özelliklerine göre ileriye dönük iklim senaryoları hazırlamak ve koordinasyon eksikliğinin önüne geçmek üzere yapılacak çalışmalar için pilot kent olacak. Buna göre Bornova’da risk analizleri yapılacak, risk azaltma ve yönetim planları ile iklim değişikliğinin kente olumsuz etkisini en aza indirilecek. Proje kapsamında Bornova Belediyesi çalışanları ile en az 200 Bornovalı ve en az 350 mimar, mühendis ve müteahhit ile ilgili alanlarda eğitim gören 150 öğrenciye yönelik eğitim ve uygulama çalışmaları gerçekleştirilecek.

 

 

“Ülke çapında değişim için örnek olacağız”

İklim değişikliğinin tüm dünyayı etkileyen en önemli sorunların başında geldiğini ifade eden Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ StormLog ve Dirençli Kentler İçin İklim Uyumlu Binalar projeleriyle 2020-2024 Stratejik Planı’nda belirtilen hedeflere yönelik adım attıklarını söyledi. Türkiye’deki yapı stoğunun yerelden ulusala iklim değişikliğine uyum sağlamaya hazırlıksız bir şekilde geliştiğine dikkat çeken Başkan İduğ, “Biz ister yerel, ister ulusal, ister uluslararası olsun tüm sorunların çözümü için öncülük etmeyi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu projemizle pilot kent görevini üstlenerek gerçekleştireceğimiz çalışmalar sayesinde ülke çapındaki dönüşüme zemin hazırlayacağız” diye konuştu.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.