BEYDAĞ’DA ”KIRSAL MAHALLE” DÜZENLEMESİ BELEDİYE MECLİSİNDE KABUL EDİLDİ | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 14:50

BEYDAĞ’DA ”KIRSAL MAHALLE” DÜZENLEMESİ BELEDİYE MECLİSİNDE KABUL EDİLDİ

BEYDAĞ’DA ”KIRSAL MAHALLE” DÜZENLEMESİ BELEDİYE MECLİSİNDE KABUL EDİLDİ
Son Güncelleme :

05 Şubat 2021 - 21:44

1410 Okuma

İzmir Beydağ’da köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerine “kırsal mahalle” statüsü kazandırılması için Beydağ Belediye Meclisi’nde oy birliği ile karar alındı.

2012 yılında çıkartılan 6360 sayılı Kanun ile köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerine, 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun’un 10. Maddesine göre “kırsal mahalle” statüsü kazandırılması için ilk adım, Beydağ Belediye Meclisi’nde atıldı.

Beydağ Belediyesi’nde bir süredir hazırlıkları devam eden “kırsal mahalle” düzenlemesiyle ilgili geçtiğimiz haftalarda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yasayla mahalleye dönüşen köylerin, torba kanunla yeniden “kırsal mahalle” statüsüne kavuşacağını, bunun için muhtarların dilekçe yazarak ilçe belediyesine başvuruda bulunmalarına yönelik çağrıda bulunmuştu.

Beydağ’da daha önce köy statüsünde olan mahallenin muhtarlarının “kırsal mahalle” statüsüyle ilgili başvurularını tamamlamasıyla birlikte konu, Beydağ Belediye Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantısına taşındı. Beydağ’da daha önce köy olan 21 mahalleye “kırsal mahalle” statüsü kazandırılası meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Ödemiş’teki 21 köy için “Kırsal mahalle” düzenlemesi, 90 gün içerisinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek karara bağlanacak.

BAŞKAN YILMAZLAR: BEYDAĞIMIZDA BİR BÜTÜN OLARAK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Beydağ programında “kırsal mahalle” konusunu Beydağlı muhtarların da katılımıyla görüştüklerini hatırlatan Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, “Sayın Tunç Başkanımız yasayla mahalleye dönüşen köylerimizin, torba kanunla yeniden “kırsal mahalle” statüsüne kavuşacağını, bunun için muhtarlarımızın dilekçe yazarak belediyemize başvuruda bulunmalarına yönelik çağrıda bulunmuştu. Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra bir bütün olarak yolumuza devam edeceğiz. En başından beri bunu söyledik. İlçemizde yaşayan her bir hemşehrimizin yaşadığı, ürettiği yerde doyması ve mutlu olması, hayatın kolaylaşması için çalışmalarımıza devam ettik.

Bu düzenleme kırsal mahalle olarak tanımlanacak köylerimizdeki hemşehrilerimiz için önemli kolaylıklar sağlayacak. Belki belediyelerimiz için gelir anlamında kayıp olsa da biz kardeşlerimie en iyi hizmetleri sunmaya devam edeceğiz.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer de kırsal mahalle konusundaki düzenlemenin bir an önce hayata geçmesi için belediyelerimize destek sözü vermiştir. Bu sebepledir ki İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile Beydağ’ımızın her bir noktasında hepberaber çalışmalarımız devam edecektir.  “

7254 SAYILI KANUNUN 10. MADDESİ NELER GETİRECEK?

Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler Emlak Vergisinden muaf olacak.

Kırsal mahallelerdeki ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için Emlak Vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak.

Kırsal mahallelerde, içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.